Odprt je razpis energetskih nagrad 2019 Odprt je razpis energetskih nagrad 2019 Prijave na razpis za energetske nagrade zbiramo do 8. marca 2019 v treh kategorijah.
EU dosegla dogovor o prepovedi plastike za enkratno uporabo EU dosegla dogovor o prepovedi plastike za enkratno uporabo V Evropski uniji je bil dosežen dogovor o prepovedi plastike za enkratno uporabo, kot so na primer plastični krožniki ali slamice, je danes sporočilo avstrijsko predsedstvo EU. Ukrep, ki ga morata formalno sprejeti še Svet EU in Evropski parlament, naj bi začel veljati v dveh letih.
Izsledki inšpekcije: vsak peti pregledan objekt je nelegalen Izsledki inšpekcije: vsak peti pregledan objekt je nelegalen Gradbena inšpekcija Inšpektorata RS za okolje in prostor je opravila nadzor, usmerjen v odkrivanje nedovoljenih gradenj, predvsem na varovanih območjih, v objekte v gradnji, ne pa tudi v že zgrajene in vseljene objekte.
Le peščica držav še temelji na lignitu. Slovenija je med njimi. Le peščica držav še temelji na lignitu. Slovenija je med njimi. Samo v šestih državah EU še ne govorijo o opustitvi uporabe premoga, na seznamu je tudi Slovenija, ugotavljajo v mednarodni energetski agenciji IEA v poročilu Premog 2018.
Minister pričakuje »pravne manevre« nasprotnikov odpadkarskega zakona Minister pričakuje »pravne manevre« nasprotnikov odpadkarskega zakona Poslanci so napovedali podporo interventnemu zakonu o odpadkih, nekateri pa so ob tem omenili možnost, da bodo zaradi določila o retroaktivnosti vložene tožbe.

Kako priti med globalne zmagovalce energetske tranzicije

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
energetika   dodaj
električna mobilnost   dodaj
elektrika   dodaj
Martin Novšak dodaj
 
Čas branja: 4 min
13.11.2018  17:20
Na trgu električne energije so razmere negotove, storitve zelene transformacije pa so lahko odgovor nanje. Oboje je bilo osrednja tema današnjega letnega srečanja proizvajalcev električne energije iz obnovljivih virov in soproizvodnje, ki ga je gostila Skupina GEN-I.
Kako priti med globalne zmagovalce energetske tranzicije
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
energetika   dodaj
električna mobilnost   dodaj
elektrika   dodaj
Martin Novšak dodaj

»S centrom vodenja proizvodnje skupine GEN pomembno optimiziramo in nadgrajujemo naše poslovanje,« je na uvodu srečanja proizvajalcev električne energije iz obnovljivih virov (OVE) in soproizvodnje toplote ter električne energije (SPTE) povedal generalni direktor GEN energije Martin Novšak.

»Uvrščamo se med investicijsko intenzivnejše skupine v državi, po izgradnji hidroelektrarne Brežice se pripravljamo na gradnjo hidroelektrarne Mokrice. Izvedli smo vrsto posodobitev v Nuklearni elektrarni Krško, spomladi smo končali izgradnjo novega plinskega bloka v Brestanici,« je naštel Novak.

»Pri naložbah v obstoječe elektrarne se usmerjamo v dolgoročno zagotavljanje zanesljive oskrbe z električno energijo po konkurenčnih cenah. Zavedamo se, da je podnebne cilje mogoče uresničevati le z energetsko mešanico, ki vključuje vse razpoložljive nizkoogljične tehnologije,« je še povedal direktor GEN energije.

Strma rast cen se je ustavila

Razmere na trgu električne energije so zelo negotove, cene zelo nihajo, je povedal direktor strateškega inoviranja GEN-I Dejan Paravan: »Trenutne cene električne energije na veleprodajnem trgu so v primerjavi z istim obdobjem lanskega leta višje za približno 20 odstotkov. Vzrok za to so nekajkratne podražitve cen ogljičnih kuponov in primarnih energentov nafte, premoga in zemeljskega plina. V zadnjih dveh mesecih se je strma rast cen, ki so jo sprožile še zelo slabe hidrološke in vetrovne razmere v Nemčiji, ustavila.«

»Nekateri tehnični pokazatelji že kažejo na obrat trenda, kar lahko že proti koncu leta cene potisne na nižje ravni od sedanjih,« je ocenil Paravan.

Kdo dobi državno podporo

Udeležence so zanimala tudi spremenjena pravila pri pridobivanju državnih podpor.

»Spremenjen sistem podpor ne dovoljuje dodelitve sredstev vsem investitorjem, ampak le tistim, katerih projekti proizvodnih naprav so bili predhodno izbrani v okviru javnega poziva investitorjem za izbor projektov proizvodnih naprav OVE in SPTE za vstop v podporno shemo,« je razložila Alenka Domjan, vodja sektorja za obnovljive vire energije na Agenciji za energijo.

Razvojni potencial v kombinaciji tehnologij

»Velik potencial za razvoj novih poslovnih modelov so prvi pilotni projekti avtonomne polnilne infrastrukture za električna vozila v povezavi s hranilniki energije, proizvodnjo iz sončnih elektrarn in hidroelektrarn in ob hkratni uporabi naprednih energetskih tehnologij ter z visokotehnoloških rešitev IT,« je povedal Sandi Kavalič, vodja službe za upravljanje s tveganji GEN-I.

»Električni avtomobil je lahko hranilnik energije z veliko zmogljivostjo, s katero lahko napajate dom brez uporabe omrežja tudi do dva tedna,« je poudaril Kavalič.

Nadomeščanje prožnosti klasičnih elektrarn

»Vedno več električne energije je proizvedene iz obnovljivih virov, hkrati pa z zapiranjem klasičnih elektrarn izgubljamo fleksibilnost za uravnavanje omrežja. V prihodnosti bodo to vlogo deloma prevzemali odjemalci in proizvajalci, ki lahko postanejo aktivni udeleženci energetskega sistema,« pa je povedal Rok Lacko, vodja oddelka za razvoj poslovanja GEN-I.

GEN-I sodeluje z enajstimi partnerji iz osmih evropskih držav v mednarodnem raziskovalnem projektu FutureFlow. Analizirali so več kot 600 potencialnih virov za prilagodljivo proizvodnjo energije ali odjema v štirih državah. S skupnimi 54 megavati razpoložljive fleksibilne moči sistemskim operaterjem ponujajo vir za zagotavljanje kakovosti in zanesljivosti delovanja elektroenergetskega sistema.

»Pozitivni učinki so bili vidni tudi pri čezmejnem sodelovanju za zagotavljanje sistemskih storitev, saj je optimizacija omogočila zniževanje stroškov sistemskih operaterjev prenosnega omrežja, hkrati pa je bil lastnikom prožnih zmogljivosti zagotovljen nov vir prihodkov,« je povedal Lacko.

Kako med zmagovalce energetske tranzicije

Srečanje je povzel predsednik uprave GEN-I Robert Golob: »Energetska revolucija je tik pred vrati. Razpršeni obnovljivi viri, elektro mobilnost in prožnost odjema so prihodnost svetovne energetike. Pomembno je, da se v celotni slovenski energetiki pospeši tovrstne aktivnosti, saj bomo le tako uspešno izpeljali zeleno transformacijo in se uvrstili med globalne zmagovalce energetske tranzicije.«Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Od ljubljanskega referenta do top 10 na svetu 4

Širši javnosti povsem neznano slovensko podjetje Belektron že vrsto let uspešno deluje v eni od niš mednarodnega finančnega trga v...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Minister Leben, tale bo pa težka! Zdaj vam nasprotuje GZS. 1

Država bo težko uspela dokazati da so za neprevzete kupe embalaže odgovorne embalažne družbe, so zapisali na Gospodarski zbornici...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Evropske elektro napovedi: konec januarja bo za Slovenijo težak 12

V evropskem združenju operaterjev prenosnega elektroenergetskega omrežja ENTSO-E so objavili napovedi električne proizvodnje za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V Ljubljani kmalu še en ponudnik souporabe e-avtov, v Sloveniji kitajski e-avti 6

Podjetje Plan-net solar bo v kratkem ponudilo na trgu kitajske mini električne avte, za leto 2019 pa načrtujejo postavitev omrežja za...

OK & EN
Trajnostni razvoj
Trajnostni razvoj Na koga boste stavili, če bo Šarčev minister trčil v šaleški lobi? 17

Okoljski minister Jure Leben je prejšnji teden napovedal sprejetje ambiciozne podnebne strategije. Poglejmo, kaj ga čaka. In nas z njim

OK & EN
Elektrika
Elektrika To je električni avto, ki so ga naredili dijaki

Dijaki treh srednjih šol so pod mentorstvom Inštituta Metron Andreja Pečjaka predelali klasičnega bencinskega smarta v električnega....

OK & EN
Novice
Novice Tako iščejo milijarde za financiranje energetske prenove slovenskih stavb 3

Do leta 2020 bo naložb v energetsko učinkovitost stavb za 50 milijonov evrov, kako bo naprej, pa ne vemo, ker bo treba zagotoviti...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Auč! Pravniki so Lebenovemu interventnemu zakonu prisolili nekaj krepkih 14

Služba vlade za zakonodajo, GIZ skupne sheme in pravnika Senko Pličanič in Rajko Pirnat so zapisali vrsto pripomb na osnutek...