Okolje & energija

Kako priti med globalne zmagovalce energetske tranzicije

Na trgu električne energije so razmere negotove, storitve zelene transformacije pa so lahko odgovor nanje. Oboje je bilo osrednja tema današnjega letnega srečanja proizvajalcev električne energije iz obnovljivih virov in soproizvodnje, ki ga je gostila Skupina GEN-I.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

13.11.2018 17:20
Čas branja: 4 min

»S centrom vodenja proizvodnje skupine GEN pomembno optimiziramo in nadgrajujemo naše poslovanje,« je na uvodu srečanja proizvajalcev električne energije iz obnovljivih virov (OVE) in soproizvodnje toplote ter električne energije (SPTE) povedal generalni direktor GEN energije Martin Novšak.

»Uvrščamo se med investicijsko intenzivnejše skupine v državi, po izgradnji hidroelektrarne Brežice se pripravljamo na gradnjo hidroelektrarne Mokrice. Izvedli smo vrsto posodobitev v Nuklearni elektrarni Krško, spomladi smo končali izgradnjo novega plinskega bloka v Brestanici,« je naštel Novak.

»Pri naložbah v obstoječe elektrarne se usmerjamo v dolgoročno zagotavljanje zanesljive oskrbe z električno energijo po konkurenčnih cenah. Zavedamo se, da je podnebne cilje mogoče uresničevati le z energetsko mešanico, ki vključuje vse razpoložljive nizkoogljične tehnologije,« je še povedal direktor GEN energije.

Strma rast cen se je ustavila

Razmere na trgu električne energije so zelo negotove, cene zelo nihajo, je povedal direktor strateškega inoviranja GEN-I Dejan Paravan: »Trenutne cene električne energije na veleprodajnem trgu so v primerjavi z istim obdobjem lanskega leta višje za približno 20 odstotkov. Vzrok za to so nekajkratne podražitve cen ogljičnih kuponov in primarnih energentov nafte, premoga in zemeljskega plina. V zadnjih dveh mesecih se je strma rast cen, ki so jo sprožile še zelo slabe hidrološke in vetrovne razmere v Nemčiji, ustavila.«

»Nekateri tehnični pokazatelji že kažejo na obrat trenda, kar lahko že proti koncu leta cene potisne na nižje ravni od sedanjih,« je ocenil Paravan.

Kdo dobi državno podporo

Udeležence so zanimala tudi spremenjena pravila pri pridobivanju državnih podpor.

»Spremenjen sistem podpor ne dovoljuje dodelitve sredstev vsem investitorjem, ampak le tistim, katerih projekti proizvodnih naprav so bili predhodno izbrani v okviru javnega poziva investitorjem za izbor projektov proizvodnih naprav OVE in SPTE za vstop v podporno shemo,« je razložila Alenka Domjan, vodja sektorja za obnovljive vire energije na Agenciji za energijo.

Razvojni potencial v kombinaciji tehnologij

»Velik potencial za razvoj novih poslovnih modelov so prvi pilotni projekti avtonomne polnilne infrastrukture za električna vozila v povezavi s hranilniki energije, proizvodnjo iz sončnih elektrarn in hidroelektrarn in ob hkratni uporabi naprednih energetskih tehnologij ter z visokotehnoloških rešitev IT,« je povedal Sandi Kavalič, vodja službe za upravljanje s tveganji GEN-I.

»Električni avtomobil je lahko hranilnik energije z veliko zmogljivostjo, s katero lahko napajate dom brez uporabe omrežja tudi do dva tedna,« je poudaril Kavalič.

Nadomeščanje prožnosti klasičnih elektrarn

»Vedno več električne energije je proizvedene iz obnovljivih virov, hkrati pa z zapiranjem klasičnih elektrarn izgubljamo fleksibilnost za uravnavanje omrežja. V prihodnosti bodo to vlogo deloma prevzemali odjemalci in proizvajalci, ki lahko postanejo aktivni udeleženci energetskega sistema,« pa je povedal Rok Lacko, vodja oddelka za razvoj poslovanja GEN-I.

GEN-I sodeluje z enajstimi partnerji iz osmih evropskih držav v mednarodnem raziskovalnem projektu FutureFlow. Analizirali so več kot 600 potencialnih virov za prilagodljivo proizvodnjo energije ali odjema v štirih državah. S skupnimi 54 megavati razpoložljive fleksibilne moči sistemskim operaterjem ponujajo vir za zagotavljanje kakovosti in zanesljivosti delovanja elektroenergetskega sistema.

»Pozitivni učinki so bili vidni tudi pri čezmejnem sodelovanju za zagotavljanje sistemskih storitev, saj je optimizacija omogočila zniževanje stroškov sistemskih operaterjev prenosnega omrežja, hkrati pa je bil lastnikom prožnih zmogljivosti zagotovljen nov vir prihodkov,« je povedal Lacko.

Kako med zmagovalce energetske tranzicije

Srečanje je povzel predsednik uprave GEN-I Robert Golob: »Energetska revolucija je tik pred vrati. Razpršeni obnovljivi viri, elektro mobilnost in prožnost odjema so prihodnost svetovne energetike. Pomembno je, da se v celotni slovenski energetiki pospeši tovrstne aktivnosti, saj bomo le tako uspešno izpeljali zeleno transformacijo in se uvrstili med globalne zmagovalce energetske tranzicije.«

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Okolje & energija
Rekordno leto za GEN-I
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Rekordno leto za GEN-I
FINANCE
Okolje & energija
Na skupščini GEN-I niso izbrali nove uprave, postopek bodo ponovili
FINANCE
Okolje & energija
Napovedi: kam bodo šle cene elektrike, plina in ogljičnih kuponov
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Napovedi: kam bodo šle cene elektrike, plina in ogljičnih kuponov

Zemeljski plin je razmeroma poceni, trg kuponov je zelo negotov in močno narekuje dogajanje na borzah električne energije, smo slišali na poslovnem srečanju GEN-I.

FINANCE
Okolje & energija
GEN: dobri rezultati, renesansa jedrske energije
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar GEN: dobri rezultati, renesansa jedrske energije 5

V Skupini GEN so predstavili lanske rezultate, letošnje poslovne načrte in vlogo jedrske energije v svetu.

FINANCE
Politični upravljavski šalabajzerji: v GEN potrdili Golobov predlog o začasni prodaji četrtine GEN-I
Finance
Petra Sovdat Politični upravljavski šalabajzerji: v GEN potrdili Golobov predlog o začasni prodaji četrtine GEN-I 7

Kupec tokrat KD Group, po knjigovodski vrednosti deleža. SDH o soglasju »v prihodnjih dneh«

FINANCE
Okolje & energija
GEN-I: energetika se lahko razogljiči leta 2040 in ne ogrozi trdnosti omrežja
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar GEN-I: energetika se lahko razogljiči leta 2040 in ne ogrozi trdnosti omrežja

V GEN-I so predstavili strategijo poslovanja. Med drugim bodo leta 2025 razogljičili vso energetiko podjetja, tudi dobavo plina in porabo podjetja.

Slovenija
Nove tehnologije genske terapije
Medicina danes
SlovenijaProf. dr. Roman Jerala* Nove tehnologije genske terapije

V medicini se dogaja pomemben preboj z uvajanjem tehnologij urejanja genoma in genske terapije. Te tehnologije prihajajo v klinično uporabo na podlagi razvoja molekularne biologije, genetike, strukturne in sintezne biologije, nanotehnologije in drugih vej znanosti o življenju, ki lahko na molekulski ravni analizirajo in modificirajo genom, proteine in druge biološke molekule.