Okolje & energija

Slovenski raziskovalci izdelali rekordno sončno celico

Tandemska sončna celica slovenskih avtorjev ima doslej najvišjo učinkovitost pretvorbe svetlobne energije v električno.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

13.11.2018 20:35
Čas branja: 2 min
Slovenski raziskovalci izdelali rekordno sončno celico
Avtor in soavtor rekordne sončne celice Marko Jošt (desno) in Marko Topič prihajata s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Jošt drži tandemsko peroskitno-silicijevo sončno celico.

Marko Jošt, član Laboratorija za fotovoltaiko in optoelektroniko ljubljanske Fakultete za elektrotehniko, je na podoktorskem usposabljanju na Helmholtz Zentrum Berlin s sodelavci izdelal rekordno tandemsko sončno celico z do zdaj največjo, 25,5-odstotno učinkovitostjo pretvorbe svetlobne energije v električno.

Rezultate raziskav, ki so plod bilateralnega nemško-slovenskega projekta, so Marko Jošt kot prvi avtor, Benjamin Lipovšek, Janez Krč in Marko Topič kot soavtorji, objavili v prestižni reviji Energy and Environmental Science, ki po načinu vrednotenja CiteScore zaseda prvo mesto med 726 mednarodnimi znanstvenimi revijami s področja energije, so sporočili s Fakultete za elektrotehniko.

Tehnološki preboj v fazi intenzivnih raziskav

Najuglednejše raziskovalne skupine po svetu od leta 2015 tekmujejo, kdo bo razvil najučinkovitejšo monolitsko tandemsko sončno celico, torej takšno, ki bo čim več svetlobne energije pretvorila v električno.

Lani je rekord s 23,6-odstotno učinkovitostjo dosegla skupina raziskovalcev z Univerze Stanford, Tehnološkega inštituta Massachusetts (MIT) in Univerze v Oxfordu. Letos junija pa so raziskovalci Švicarskega tehnološkega inštituta (EPFL) in Švicarskega centra za elektroniko in mikrotehnologijo (CSEM) izdelali celico s 25,2-odstotno učinkovitostjo.

Marko Jošt pa je letos oktobra s sodelavci Helmholtz centra v Berlinu in Univerze v Ljubljani dosegel 25,5-odstotno učinkovitost pretvorbe in postavil nov rekord.

Tandemske sončne celice lahko učinkovito pretvorijo velik del sončnega spektra v električno energijo, vendar se del svetlobe odbije in se tako izgubi ter ne pretvori v energijo. Z uporabo nanostruktur se odboj bistveno zmanjša, kar zagotavlja, da v sončno celico vstopi več svetlobe.

Tako visoka prebojna učinkovitost tandemske sončne celice je bila dosežena s teksturirano folijo, izdelano v Laboratoriju za fotovoltaiko in optoelektroniko (LPVO) na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko. Folija zmanjšuje odboj vpadne svetlobe in s sipanjem svetlobe povečuje absorpcijo v tandemski sončni celici.

S fotovoltaiko proti podnebnim spremembam

Marko Topič, predstojnik Laboratorija za fotovoltaiko in optoelektroniko na Fakulteti za elektrotehniko, je povedal, da »dosežek dokazuje, da je koncept obravnavane tandemske sončne celice uspešen pri povečevanju izkoristka in energijskega izplena fotonapetostnih gradnikov, ki direktno pretvarjajo sončno energijo v električno. Fotovoltaika že dokazuje in še bolj obeta, da bo ključna tehnologija pri transformaciji energetskega sistema in kot nizkoogljična tehnologija prava rešitev v boju proti podnebnim spremembam.«

»Da tandemske sončne celice dosežejo višje učinkovitosti pretvorbe, je pomembno tudi za znižanje cen fotovoltaičnih modulov. Znižanje lahko dosežemo z znižanjem cen izdelkov ali s povečanjem učinkovitosti pretvorbe. Pri silicijevih celicah, ki so trenutno standard v fotovoltaiki, je oboje že na meji možnega. Tandemske celice s perovskitom pa lahko znatno povečajo izkoristek, modul pa se le malenkost podraži,« je pojasnil Marko Jošt.

Tandemske celice so še v fazi raziskav in razvoja. Od industrijske proizvodnje nas loči še kar nekaj časa. »A takšni dosežki kažejo, da so naši cilji realni,« so Joštove besede prenesli v sporočilu Fakultete za elektrotehniko.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Okolje & energija
To je rekordna sončna celica. V njej je tudi slovensko znanje
FINANCE
Okolje & energija
Kemikalija, zaradi katere je čili pekoč, krepi sončne panele
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kemikalija, zaradi katere je čili pekoč, krepi sončne panele

Sončne celice, obdelane s kapsaicinom, so bolj učinkovite pri pretvorbi sončne energije, so poročali na portalu NewScientist. Pojasnili so, da je kapsaicin snov, zaradi katere je čili pekoč. Izdelek je komentiral profesor elektrotehnike Marko Topič.

FINANCE
Okolje & energija
Pri sončnih celicah nov svetovni rekord slovenskih raziskovalcev
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Pri sončnih celicah nov svetovni rekord slovenskih raziskovalcev 3

Sodelavci Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani so izdelali perovskitno-CIGS tandemsko sončno celico z do zdaj največjo učinkovitostjo

FINANCE
Okolje & energija
Zakaj so fotonapetostni moduli vse večji in kje je meja rasti
FINANCE
Okolje & energija
Tako razvijajo vodikovo gorivno celico za uravnavanje elektro omrežja. Slovenci so zraven
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Tako razvijajo vodikovo gorivno celico za uravnavanje elektro omrežja. Slovenci so zraven 1

Uporaba vodikove gorivne celice za uravnavanje omrežja je inovacija, razvita v okviru mednarodnega projekta Grasshopper, pri katerem je sodelovala tudi slovenska družba za industrijsko avtomatizacijo in energetiko INEA.

FINANCE
Okolje & energija
Lani je bilo v Sloveniji za 371,6 megavata sončnih elektrarn
Aktualno
[Webinar] Celične terapije
Medicina danes
AktualnoVesna Tomaževič [Webinar] Celične terapije

Vabimo vas na spletno izobraževanje o sodobnih pristopih zdravljenja, ki jih združujemo pod pojmom celične terapije. Če smo nekoliko natančnejši, bo beseda tekla o matičnih celicah, pravzaprav o različnih vrstah matičnih celic in njihovi uporabi v medicini, saj bo z nami mikrobiolog dr. Lenart Girandon, namestnik direktorja Educella, podjetja, ki, poenostavljeno povedano, pripravlja terapije iz matičnih celic in je eno redkih s tovrstnim znanjem in tehnologijo v svetovnem merilu.

Aktualno
Limfa deluje zaščitno na metastazirajoče melanomske celice
Medicina danes
AktualnoMag. Samo Pitamic* Limfa deluje zaščitno na metastazirajoče melanomske celice

Rakave celice pogosto najprej metastazirajo le regionalno, skozi limfne žile namreč potujejo v lokalne bezgavke. Šele v drugi fazi sledi sistemsko razsevanje, ko tumorske celice pot nadaljujejo po bolnikovem krvnem obtoku. Razlogi za takšen scenarij niso jasni, raziskovalci iz Dallasa pa so se lotili raziskav, s katerimi želijo fenomen pojasniti.