Okolje & energija

Vlada o vodstvu Arsa v četrtek

Vlada bo predvidoma v četrtek odločala o imenovanju vršilca dolžnosti generalnega direktorja Agencije RS za okolje (Arso), potem ko je odstopil dosedanji generalni direktor Jožko Knez, so za STA povedali na ministrstvu za okolje.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
14.11.2018 15:30
Dopolnjeno: 14.11.2018 15:30
Čas branja: 1 min

Minister Jure Leben je konec oktobra odredil notranji nadzor nad delom agencije. Ministrstvo se je namreč odločilo podrobneje preučiti dva postopka, ki ju je agencija vodila v povezavi z načrtovanim črpanjem plina na območju Petišovcev. Minister "se je želel prepričati, ali oba postopka v zadevi Petišovci potekata zakonito, strokovno in nepristransko".

Sklepne ugotovitve neodvisne komisije za notranji nadzor so, kot so v ponedeljek pojasnili na ministrstvu, pokazale, da so bili "ministrovi sumi utemeljeni". "Ko sem se o tem pogovoril z direktorjem, je podal svoj nepreklicni odstop. Trenutno gre za objektivno odgovornost, smo pa gradivo predali organom pregona," je v ponedeljek v oddaji Odmevi na TVS dejal Leben.

Ugotovil je, da je bilo pritiskov in groženj veliko, tudi nanj. "Tega ne smemo dovoliti, zagotoviti moramo varno okolje za delo ljudi, za vodenje postopkov in za samo suverenost ljudi," je zatrdil.

Pri obeh postopkih sta bila namreč po ugotovitvah komisije kršeni načeli samostojnosti in neodvisnosti organa ter dela uradnih oseb. Komisija je posebej izpostavila dejstvo, da "se tujcem pritiski na slovenske uradnike ne zdijo nedopustni in nesporni ter so jih pripravljeni ponoviti".

Leben je sicer izpostavil, da se je notranji nadzor osredotočil na notranje postopke in možnosti groženj, ne pa na vsebino. To bodo naprej vodili na agenciji.V Ascent Resources so sicer po uvedbi nadzora Sloveniji zaradi zamud pri obravnavi njihove vloge zagrozili s postopki pred Sodiščem EU, na družbenih omrežjih pa so se pojavile tudi grožnje domnevnih delničarjev družbe Lebnu. V Geoenergu so zanikali pritiske na Arso.

V torek so se v britanski družbi z zadovoljstvom odzvali na Knezov odstop. "Razvoj dogodkov v Ljubljani me opogumlja in upam, da bomo, ko zaženemo dialog, preostala odprta vprašanja razrešili v doglednem času," je za enega od poslovnih portalov povedal prvi mož Ascent Resources Colin Hutchinson.

Še pred tem pa je Hutchinson v pogovoru, objavljenem na spletni strani družbe, povedal, da bo prihodnji teden skupščina podjetja, na kateri bodo glasovali o pooblastilu upravi za dokapitalizacijo v višini okoli 1,5 milijona funtov, če bodo ta dodatna sredstva potrebovali. Gre tudi za odgovor na dogajanje v Sloveniji, je povedal.

Hutchinson upa, da ko bodo uspeli govoriti z okoljskim ministrom. Ko se je prvič srečal z njim, se mu je zdel "super, proaktiven".

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Okolje & energija
Na čelo ARSO se vrača Knez, ki ga je od tam odnesla afera fracking
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Na čelo ARSO se vrača Knez, ki ga je od tam odnesla afera fracking

Vlada je imenovala Joška Kneza za vršilca dolžnosti generalnega direktorja ARSO. Agencijo je že vodil, a je leta 2018 odstopil zaradi očitka o nepravilnostih pri postopkih za črpanje plina v Petišovcih. Danes bo po napovedih državno odvetništvo odgovorilo na ponudbo britanskega Ascenta o poravnavi v sporu glede črpanja plina.

FINANCE
Okolje & energija
Spor pomurskih frackerjev s Slovenijo se (morda) bliža koncu
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Spor pomurskih frackerjev s Slovenijo se (morda) bliža koncu 4

Republika Slovenija je v petek obvestila britansko družbo Ascent Resources, da bo 19. marca odgovorila na ponudbo o poravnavi.

FINANCE
Okolje & energija
Vladni zavrnitvi poravnave s frackerji je sledilo sesutje delnice Ascenta
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Vladni zavrnitvi poravnave s frackerji je sledilo sesutje delnice Ascenta 1

Po uradni objavi informacije o slovenski zavrnitvi predloga za poravnavo z Ascent Resources je britanska delnica padla za skoraj 40 odstotkov.

FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico
OGLAS
Finance
Finance PR Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Okolje & energija
Prekmurski frackerji napovedujejo začetek arbitraže
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Prekmurski frackerji napovedujejo začetek arbitraže 3

V podjetju Ascent Resources, ki se ukvarja s črpanjem zemeljskega plina v Petišovcih, so sporočili, da nameravajo začeti z arbitražnimi postopki zoper Slovenijo.

FINANCE
Okolje & energija
V Petišovcih so okrepili proizvodnjo plina, potem pa ugotovili, da ni povpraševanja
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar V Petišovcih so okrepili proizvodnjo plina, potem pa ugotovili, da ni povpraševanja

Družba Ascent Resources je vnovič začela s proizvodnjo plina v petišovski vrtini PG11A, nadaljuje pa pogajanja z Republiko Slovenijo o rešitvi spora glede soglasij za črpanje plina.

FINANCE
Inšpektorji in nadzor protikoronskih ukrepov: koga preverjajo, kaj ugotavljajo in kako kaznujejo
Finance
Teja Grapulin Inšpektorji in nadzor protikoronskih ukrepov: koga preverjajo, kaj ugotavljajo in kako kaznujejo 3

Za zdravstveni inšpektorat je nadzor spoštovanja ukrepov za zajezitev epidemije prednostna naloga, a inšpekcije, povezane s korono, opravljajo tudi drugi

FINANCE
Okolje & energija
Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost? (OGLAS)

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako lahko izkoristite ta prehod.