Podnebne spremembe so za posel veliko slabše kot katerikoli predpis Podnebne spremembe so za posel veliko slabše kot katerikoli predpis Ali podnebni ukrepi zmanjšujejo konkurenčnost evropskih podjetij, smo med drugim vprašali Gabrielle Walker, mednarodno strokovnjakinjo za trajnostno poslovanje.
V obratu z odpadki v Lenartu spet zagorelo V obratu z odpadki v Lenartu spet zagorelo V sortirnici odpadkov podjetja Salomon v Lenartu je danes nekaj pred 18. uro spet zagorelo. Gasilska intervencija poteka, so sporočili mariborski policisti.
Končan prvi remont črpalne hidroelektrarne Avče Končan prvi remont črpalne hidroelektrarne Avče V Soških elektrarnah Nova Gorica so po osmih letih obratovanja končali prvi remont agregata črpalne hidroelektrarne Avče. Končali so ga pred načrtovanim rokom.
Prva podjetja prejela certifikat Voda iz pipe Prva podjetja prejela certifikat Voda iz pipe Skoraj 30 podjetij je danes na pobudo Zbornice komunalnega gospodarstva pri GZS pridobilo certifikat Voda iz pipe. Podjetja so obljubila, da bodo v svojih poslovnih prostorih in na svojih dogodkih ponujala zgolj vodo iz pipe in bodo k pitju te vode spodbujala tudi svoje zaposlene.
Kupovanje zelenih pravic je »princip, boleč za racionalno razumevanje ekonomije« Kupovanje zelenih pravic je »princip, boleč za racionalno razumevanje ekonomije« Slovenija bo imela premalo obnovljivih virov energije (OVE), zato bo morala kupovati tako imenovane zelene pravice v državah, ki so svoje cilje pri OVE izpolnile.

Šarec se bo osebno zavzel za hitro reševanje odlagališča za jedrske odpadke

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
elektrika   dodaj
energetika   dodaj
Agencija za... dodaj
državni zbor dodaj
Marjan Šarec dodaj
 
Čas branja: 1 min
19.11.2018  15:38
Vlada se bo potrudila, da bo odlagališče za nizko in srednje radioaktivne odpadke iz krške nuklearke na Vrbini pri Krškem zgrajeno, je danes v DZ zagotovil premer Marjan Šarec. "Kajti pravilno ugotavljate, da je 40 let dolga doba," je odgovoril poslancu SNS Dušanu Šišku, ki ga je vprašal, ali se mu to ne zdi predolga doba.
avtor
Šarec se bo osebno zavzel za hitro reševanje odlagališča za jedrske odpadke
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  

Šiško je predsednika vlade spomnil, da je bilo že ob postavitvi nuklearke v drugi polovici 70. let obljubljeno, da bo v petih letih poskrbljeno za nizko in srednje radioaktivne odpadke, lokacijo v Vrbini pri Krškem pa so kot edino možno lokacijo za odlagališče potrdili leta 2009. "Se vi in vaša vlada zavedate tega problema? Ali ga boste končno rešili in - kdaj?"

Šarec se je strinjal, da je treba problem rešiti hitro. Nanizal je kronologijo projekta: leta 2013 je bil izdelan investicijski program za odlagališče, leta 2014 je Agencija za radioaktivne odpadke dobila pooblastilo države, na podlagi katerega so bila odkupljena zemljišča, leta 2017 je bila izdelana novelacija investicijskega programa, v letu 2018 pa so bile sklenjene služnosti za izgradnjo infrastrukturnih objektov.

Projektna dokumentacija za gradbeno dovoljenje bo dokončana v letu 2019, dovoljenje pa bo pridobljeno po zaključku presoje vplivov na okolje in pridobitvi okoljevarstvenega soglasja, je nadaljeval. Vzporedno potekajo aktivnosti za certificiranje betonskega zabojnika za pakiranje odpadkov.

Gradnja odlagališča že poteka, poskusno obratovanje je predvideno med letoma 2020 in 2021, leta 2022 pa naj bi se začelo redno obratovanje, je še napovedal Šarec. Ob tem je dodal, da se bo osebno "zavzel, da bo odlagališče zgrajeno in da bo ta problem rešen".Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...