Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
Holding Slovenske elektrarne dobil novo vodstvo Holding Slovenske elektrarne dobil novo vodstvo Nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne je na redni seji za novega generalnega direktorja družbe soglasno imenoval Stojana Nikolića, za poslovnega direktorja pa Viktorja Vračarja.
Ministrstvo sprašuje občine, če katera hoče sežigalnico Ministrstvo sprašuje občine, če katera hoče sežigalnico Kandidata za okoljskega ministra Simona Zajca so zaslišali poslanci odbora za infrastrukturo. Povzemamo nekatere Zajčeve misli.
Zveza Merklove in Macrona se je zaradi podnebja zalomila Zveza Merklove in Macrona se je zaradi podnebja zalomila EU je razdeljena: Francija bi Evropo razogljičila do leta 2050, Nemčija pa ne. Vsaka ima svoje zaveznike.
(video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje (video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje V Krškem je podjetje Amibit razvilo in implementiralo svoj prvi sistem za nadzor toplotnega omrežja.

(video, foto) Tako končajo sveče: klasične izvozijo, elektronske sežgejo

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
odpadki   dodaj
Plastkom dodaj
Srečko Korbar dodaj
Zavarovalnica... dodaj
 
Čas branja: 4 min
23.11.2018  00:30
Parafinske sveče reciklirajo skoraj v celoti, elektronske pa samo do 20-odstotno, so pojasnili v jeseniškem Plastkomu, kjer so lani predelali večino slovenskih odpadnih sveč.
(video, foto) Tako končajo sveče: klasične izvozijo, elektronske sežgejo
Zakonca Korbar: Srečko je lastnik Plastkoma, Mojca pa direktorica.
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
odpadki   dodaj
Plastkom dodaj
Srečko Korbar dodaj
Zavarovalnica Triglav dodaj

Parafinske sveče reciklirajo skoraj v celoti, elektronske pa samo do 20-odstotno, so pojasnili v jeseniškem Plastkomu, kjer so lani predelali večino slovenskih odpadnih sveč. Kakšna je pot odpadnih nagrobnih sveč, sta pojasnila Mojca in Srečko Korbar iz jeseniškega podjetja Plastkom, ki je od sredine lanskega leta edini predelovalec takšnih sveč. Povzemimo.

Zaradi nevarnosti samovžiga dodajajo težke kovine

V Plastkom pripeljeta sveče z dvorišč komunal družbi podjetji Saubermacher in Ekol, ki imata status zbiralcev. V Plastkomu najprej ročno ločijo elektronske in steklene sveče ter odpadke. Steklene sveče gredo med odpadke, e-sveče pa je treba ročno obdelati. Najprej izločijo notranji modul, potem pa še baterijo. Notranji modul in pokrov sveče zmeljejo in predajo v nadaljnjo obdelavo, a to je le od 15 do 20 odstotkov e-sveče. Kaj se zgodi s preostankom? Baterije predajo pooblaščenim zbiralcem, lončke pa odpeljejo na sežig.

Lonček e-sveče je namreč sestavljen iz plastike PET, ki so ji dodane težke kovine, zato je neprimeren za predelavo. Po pojasnilu proizvajalcev sveč dodajajo težke kovine, da zmanjšajo nevarnost samovžiga.

Večji del nagrobne sveče gre na predelavo v Nemčijo

Pri klasičnih svečah je povsem drugače. Po sortiranju opravijo grobo mletje, zmlet material pa v bazenu ločijo na vosek in plastiko. Lonček je iz plastike PVC, zato je uporaben za reciklažo. V Plastkomu plastiko od lončka zmeljejo še enkrat, tokrat na fino. Večino oziroma 90 odstotkov fino zmletega materiala izvozijo, desetino pa prodajo domačim predelovalcem, ki ga uporabijo pri izdelavi kanalizacijskih cevi in za distančnike v predorih. Vosek pa stopijo, ga vlijejo v kalupe in v celoti prodajo v Nemčijo.

Nejasna prihodnost

V Plastkomu so se začeli ukvarjati s sortiranjem in obdelavo sveč leta 2010. Do lani so predelali med 1.300 in 1.400 ton sveč na leto. Po lanskem požaru v drugem slovenskem predelovalcu, ljutomerskem Eko plastkomu, so prevzeli še 400 ton. Dogovorili so se, da bodo letos predelali vseh 2.500 ton odpadnih nagrobnih sveč, a za zadaj še ni znano, če bo tako. Če bo Eko plastkom dobil dovoljenje za izvoz, bo svoj delež odpadnih sveč odpeljal na predelavo v svoje podjetje na Hrvaško.

Zakaj sistem z odpadnimi svečami ne deluje in komunale pogosto kažejo kupe odpadnih sveč? V Plastkomu pojasnjujejo tako: do leta 2010 so odpadne sveče končale na odlagališčih. Predpisi so potem zahtevali, da tako ne gre več. Ustanovljena je bila prva shema za ravnanje z odpadnimi svečami, ki je poskrbela za reciklažo oziroma za druge oblike obdelave. Sistem je deloval. Kasneje so bile ustanovljene še tri sheme, ki so tekmovale z zbijanjem marž, denarja je zmanjkalo in sistem se je podrl. Lanski požar v Eko plastkomu je razmere dodatno zapletel.

V Plastkomu pa opozarjajo na še eno težavo. Med odpadnimi svečami se znajde vrsta drugih odpadkov. Pozimi se nabereta tudi sneg in deževnica, zbiralci vse to stehtajo skupaj in zgodi se, da pripeljejo Plastkomu deset ali celo 12 ton težak tovor, v katerem pa je samo sedem ton odpadnih sveč.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...

OK & EN
Novice
Novice Šesterica toži EU, ker spodbuja kurjenje lesa, kar povzroča več izpustov kot premog 4

Tožniki iz EU in ZDA dokazujejo, kakšno škodo povzroča Evropi in ZDA direktiva, ki šteje med obnovljive vire tudi lesno biomaso.

OK & EN
Nafta+Plin
Nafta+Plin Arso: Za hidravlično lomljenje na Petišovskem polju potrebna presoja vplivov na okolje 11

Agencija RS za okolje (Arso) je odločila, da bo za črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju, ki mu nasprotujejo...