Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
Danes na vladi samooskrba z elektriko v stanovanjskih blokih Danes na vladi samooskrba z elektriko v stanovanjskih blokih Vlada bo danes predvidoma obravnavala predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije. Kaj prinaša?
Kako bodo postavili fotovoltaike za skupinsko samooskrbo v breginjskih vaseh Kako bodo postavili fotovoltaike za skupinsko samooskrbo v breginjskih vaseh V občini Kobarid so sklenili, da bodo dosegli energetsko samozadostnost. S platformo SunContract so podpisali pismo o nameri, po katerem bodo preučili, kako bi samozadostnost dosegli.
Steklarna Hrastnik in GEN-I: s sončno elektrarno bodo pridobivali vodik Steklarna Hrastnik in GEN-I: s sončno elektrarno bodo pridobivali vodik V Steklarni Hrastnik je družba GEN-I Sonce postavila sončno elektrarno. Proizvajali bodo električno energijo, ki jo bodo neposredno porabili za proizvodnjo vodika.
Zavarovalnice pod močnim pritskom podnebnih sprememb Zavarovalnice pod močnim pritskom podnebnih sprememb Zavarovalnice se soočajo z izzivi okoljskih sprememb, je povedala direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja Maja Krumberger na začetku posveta o vplivu podnebnih sprememb na slovensko gospodarstvo.

(video, foto) Tako končajo sveče: klasične izvozijo, elektronske sežgejo

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
odpadki   dodaj
Plastkom dodaj
Srečko Korbar dodaj
Zavarovalnica... dodaj
 
Čas branja: 4 min
23.11.2018  00:30
Parafinske sveče reciklirajo skoraj v celoti, elektronske pa samo do 20-odstotno, so pojasnili v jeseniškem Plastkomu, kjer so lani predelali večino slovenskih odpadnih sveč.
(video, foto) Tako končajo sveče: klasične izvozijo, elektronske sežgejo
Zakonca Korbar: Srečko je lastnik Plastkoma, Mojca pa direktorica.
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
odpadki   dodaj
Plastkom dodaj
Srečko Korbar dodaj
Zavarovalnica Triglav dodaj

Parafinske sveče reciklirajo skoraj v celoti, elektronske pa samo do 20-odstotno, so pojasnili v jeseniškem Plastkomu, kjer so lani predelali večino slovenskih odpadnih sveč. Kakšna je pot odpadnih nagrobnih sveč, sta pojasnila Mojca in Srečko Korbar iz jeseniškega podjetja Plastkom, ki je od sredine lanskega leta edini predelovalec takšnih sveč. Povzemimo.

Zaradi nevarnosti samovžiga dodajajo težke kovine

V Plastkom pripeljeta sveče z dvorišč komunal družbi podjetji Saubermacher in Ekol, ki imata status zbiralcev. V Plastkomu najprej ročno ločijo elektronske in steklene sveče ter odpadke. Steklene sveče gredo med odpadke, e-sveče pa je treba ročno obdelati. Najprej izločijo notranji modul, potem pa še baterijo. Notranji modul in pokrov sveče zmeljejo in predajo v nadaljnjo obdelavo, a to je le od 15 do 20 odstotkov e-sveče. Kaj se zgodi s preostankom? Baterije predajo pooblaščenim zbiralcem, lončke pa odpeljejo na sežig.

Lonček e-sveče je namreč sestavljen iz plastike PET, ki so ji dodane težke kovine, zato je neprimeren za predelavo. Po pojasnilu proizvajalcev sveč dodajajo težke kovine, da zmanjšajo nevarnost samovžiga.

Večji del nagrobne sveče gre na predelavo v Nemčijo

Pri klasičnih svečah je povsem drugače. Po sortiranju opravijo grobo mletje, zmlet material pa v bazenu ločijo na vosek in plastiko. Lonček je iz plastike PVC, zato je uporaben za reciklažo. V Plastkomu plastiko od lončka zmeljejo še enkrat, tokrat na fino. Večino oziroma 90 odstotkov fino zmletega materiala izvozijo, desetino pa prodajo domačim predelovalcem, ki ga uporabijo pri izdelavi kanalizacijskih cevi in za distančnike v predorih. Vosek pa stopijo, ga vlijejo v kalupe in v celoti prodajo v Nemčijo.

Nejasna prihodnost

V Plastkomu so se začeli ukvarjati s sortiranjem in obdelavo sveč leta 2010. Do lani so predelali med 1.300 in 1.400 ton sveč na leto. Po lanskem požaru v drugem slovenskem predelovalcu, ljutomerskem Eko plastkomu, so prevzeli še 400 ton. Dogovorili so se, da bodo letos predelali vseh 2.500 ton odpadnih nagrobnih sveč, a za zadaj še ni znano, če bo tako. Če bo Eko plastkom dobil dovoljenje za izvoz, bo svoj delež odpadnih sveč odpeljal na predelavo v svoje podjetje na Hrvaško.

Zakaj sistem z odpadnimi svečami ne deluje in komunale pogosto kažejo kupe odpadnih sveč? V Plastkomu pojasnjujejo tako: do leta 2010 so odpadne sveče končale na odlagališčih. Predpisi so potem zahtevali, da tako ne gre več. Ustanovljena je bila prva shema za ravnanje z odpadnimi svečami, ki je poskrbela za reciklažo oziroma za druge oblike obdelave. Sistem je deloval. Kasneje so bile ustanovljene še tri sheme, ki so tekmovale z zbijanjem marž, denarja je zmanjkalo in sistem se je podrl. Lanski požar v Eko plastkomu je razmere dodatno zapletel.

V Plastkomu pa opozarjajo na še eno težavo. Med odpadnimi svečami se znajde vrsta drugih odpadkov. Pozimi se nabereta tudi sneg in deževnica, zbiralci vse to stehtajo skupaj in zgodi se, da pripeljejo Plastkomu deset ali celo 12 ton težak tovor, v katerem pa je samo sedem ton odpadnih sveč.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice (reportaža) Tako se je Janković pogajal z Grki in Siemensom 15

Spremljali smo pogajanja med grškim holdingom Mytilineos, Siemensom in ekipo mesta Ljubljana, ki kupuje opremo za bodoča plinska bloka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...