Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Na ministrstvu za obrambo so pripravili projekt, ki vključuje izdelavo vodika, obnovljive vire, hrambo energije in drugo. Projekt je postal evropski.
Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Povzemamo nekatere ocene škode v primeru odvzema koncesije za izgradnjo hidroelektrarn na Muri.
Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Hidroelektrarna (HE) Mokrice bi, tako kot ostale HE, spremenila rečni prostor in ogrozila ribje vrste, saj omilitveni ukrepi ne delujejo, opozarja Društvo za preučevanje rib Slovenije, ki je doseglo nov postopek o okoljevarstvenem soglasju za to HE.
Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po neuradnih podatkih podjetja Salomon se »izsledki dosedanjih preiskav nagibajo v smer«, da je bil petkov požar v sortirnici odpadkov v Lenartu podtaknjen. Dodajamo pregled inšpekcijskih pregledov sortirnice.
Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Ključen energetski izziv je pridobivanje energije iz nefosilnih virov in ob tem izboljšati življenjski standard, je povedal na konferenci Dnevi energetikov generalni direktor Gen energije Martin Novšak.

Poročilo ameriških znanstvenikov poudarja: podnebne spremembe so zaradi človekovih dejavnosti

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
Donald Trump dodaj
Andrew Light dodaj
 
Čas branja: 2 min
24.11.2018  09:20  Dopolnjeno: 24.11.2018 09:21
300 vodilnih ameriških znanstvenikov in še 700 predstavnikov iz 13 agencij ameriške zvezne vlade je v svoji zadnji nacionalni podnebni oceni nedvoumno ugotovilo, da so podnebne spremembe 90-odstotno posledica človekovih dejavnosti. Poročilo so ameriške oblasti objavile na črni petek.
avtor
Poročilo ameriških znanstvenikov poudarja: podnebne spremembe so zaradi človekovih dejavnosti

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
Donald Trump dodaj
Andrew Light dodaj

"Enostavno ni nobene druge kredibilne razlage za to, kar se dogaja," navaja poročilo, ki predstavlja škodo in posledice segrevanja ozračja za ameriške lokalne skupnosti in ekonomijo.

Poročilo je za Američane drugačno zato, ker ni "abstraktno" z opisovanjem posledic za majhne otoške države, ki počasi izginjajo zaradi višanja morske gladine, ampak naravnost pove, da se bodo morali Američani na primer iz Louisiane in Aljaske, ki živijo ob obali, čez nekaj desetletij preseliti, ker bodo pod sicer pod vodo.

Poročilo navaja, da se je 48 celinskih zveznih držav ZDA (razen Havajev in Aljaske) od leta 1900 segrelo za stopinjo Celzija, od tega večinoma v zadnjih nekaj desetletjih. Do konca stoletja se bodo segrele še za med 1,6 do 6,6 stopinje Celzija, kar je odvisno od nadaljnjih ukrepov ZDA.

Velik del Američanov na čelu z njihovim predsednikom Donaldom Trumpom še vedno ne verjame v realnost podnebnih sprememb oziroma verjame, a meni, da niso posledica človekovih dejavnosti. Skupaj z republikanci tišči glavo v pesek s trditvami, da bi bili ukrepi proti segrevanju ozračja predragi za ekonomijo.

Nacionalna podnebna ocena po drugi strani niza neprijetna dejstva, kot je to, da so podnebne spremembe v ZDA od leta 2015 povzročile za 400 milijard dolarjev gospodarske škode. Do konca stoletja bodo določeni gospodarski sektorji določenih zveznih držav trpeli na leto večje izgube kot pa znaša njihov letni BDP. Najbolj drago bo za obalna območja, kjer bodo cene nepremičnin zaradi dviganja gladine morja in visokih valov plime, krepko padle.

Poročilo sicer opozarja na stvari, ki so vidne tudi brez znanosti. Suho vreme je po ZDA v zadnjih 20 letih povečalo območja uničena s požari v naravi in Kalifornija je zadnje tedne doživela najhujšega v svoji zgodovini doslej. Trump je npr. državi grozil, da ji ne bo pomagal, ker ne odstranjuje listja po gozdovih.

Poročilo svari, da so ekstremni vremenski pojavi, kot so požari in orkani, pogostejši, dolgotrajnejši in imajo vse hujše posledice. Predstavljajo vse večje izzive za človekovo zdravje in kakovost življenja ter gospodarskim in naravnim sistemom, ki podpirajo človeka. Zaradi onesnaženega zraka je več srčnih bolezni in bolezni pljuč, več nalezljivih bolezni zaradi insektov, več smrti v času vročinskih valov in hujše so tudi alergije.

Trump je pred objavo poročila v četrtek ugotovil, da je bilo mrzlo in iz tega potegnil sklep, da ni segrevanja ozračja. "Brutalni in podaljšani udarec mraza lahko podre vse rekorde - kaj se je zgodilo z globalnim segrevanjem?", je tvitnil s tople Floride, kjer preživlja praznik zahvalni dan.

"Objava poročila o podnebju na črni petek je prozoren poskus Trumpove vlade, da bo šlo mimo skoraj neopaženo in bo vlada lahko nadaljevala svojo kampanjo, ne le zanikanja, ampak tudi zatiranja podnebne znanosti," je sporočil soavtor študije Andrew Light.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Stanovalci blokov, tu boste izvedeli, kako lahko postavite sončno elektrarno

Po novem lahko tudi stanovalci blokov postavijo sončno elektrarno za samooskrbo. To pa še ni vse, za ogrevanje sanitarne vode lahko...