Okolje & energija

Na podlagi spremenjene uredbe doslej 18 pogodb za odvoz odpadne embalaže

Ministrstvo za okolje in prostor je prejelo 18 pogodb za odvoz in obdelavo odpadne embalaže v skladu s spremenjeno uredbo. Najvišja določena cena za odvoz, 120 evrov z davkom na dodano vrednost na tono, ni postavljena prenizko, pravijo na MOP.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
27.11.2018 10:35
Čas branja: 1 min

V uredbi o embalaži in odpadni embalaži je določeno, da ministrstvo za okolje in prostor krije stroške ravnanja z odpadno embalažo do 120 evrov na tono, pri čemer je davek v to ceno že vključen. Enaka cena je določena tudi v interventnem zakonu.

"Minister Jure Leben je že pred časom opozoril, da cena, ki jo je država pripravljena (začasno) plačati in kasneje izterjati, ni prenizko ali celo napačno izračunana. Gre za nedopustno umetno višanje cene, saj (zgolj nekatera) podjetja predpostavljajo, da lahko višajo ceno v izjemni situaciji, ker se Slovenija utaplja v odpadkih," so kritični na ministrstvu za okolje.

"Tovrstnega izsiljevanja ministrstvo ne bo dopustilo, zato cena ne bo spremenjena," so še poudarili.

Dokaz, da je cena 120 evrov na tono primerna, vidijo na MOP tudi v dejstvu, da so prejeli 18 pogodb na podlagi nove uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo.

Na Zbornici komunalnega gospodarstva, ki deluje pod okriljem Gospodarske zbornice Slovenije, so za STA pred časom povedali, da se težave pojavljajo predvsem pri lokacijah, ki se nahajajo v bolj obrobnih delih države. Nekateri izvajalci javnih služb namreč zaradi višjih stroškov prevoza nakopičene komunalne embalaže ne uspejo dobiti ponudbe v razponu 120 evrov na tono.

Sprememba uredbe o ravnanju z odpadno embalažo je začasna rešitev za stanje pri komunalnih podjetjih. Pri teh se je namreč zgolj do septembra nakopičilo dobrih devet tisoč ton mešane odpadne komunalne embalaže. Družbe za ravnanje z odpadno embalažo, ki so zadolžene za odvoz te embalaže, trdijo, da so prevzele vse količine, za katere so jih zavezanci pooblastili in jim tudi plačali embalažnino.

Bolj celovito rešitev naj bi prinesel zakon o interventnem odvozu odpadne embalaže in odpadnih sveč, ki je bil prejšnji teden umeščen med gradiva za obravnavo na vladi. Ta predvideva, da za odvoz poskrbi država in tudi krije stroške. Kasneje lahko te stroške izterja od družb za ravnanje z odpadno embalažo.

Tudi v tem primeru bo sicer moral izbrani izvajalec odpadno embalažo odpeljati in obdelati za največ 120 evrov na tono odpadkov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Okolje & energija
Končno je odpravljen glavni razlog za kopičenje odpadkov
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Končno je odpravljen glavni razlog za kopičenje odpadkov

Na seji vlade so sprejeli uredbo o embalaži in odpadni embalaži, ki med drugim odpravlja prag za plačilo stroškov za odpadno embalažo. Na komunalni zbornici pričakujejo, da se odpadna embalaža ne bo več nabirala.

FINANCE
Pozor! Za odpadno embalažo boste plačevali skoraj vsi, ki jo dajete prvi v promet v državi
Finance
Tanja Smrekar Pozor! Za odpadno embalažo boste plačevali skoraj vsi, ki jo dajete prvi v promet v državi 5

Za plačilo obveznosti stroškov ravnanja z odpadno embalažo razveljavljajo količinski prag 15 ton dane embalaže letno na trg v Sloveniji

FINANCE
Okolje & energija
16 odgovorov na najpogostejša vprašanja novih zavezancev za odpadno embalažo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar 16 odgovorov na najpogostejša vprašanja novih zavezancev za odpadno embalažo 1

Zaradi nove uredbe o ravnanju z embalažo morajo številna podjetja do 24. maja prvič vstopiti v embalažno shemo. Objavljamo odgovore na ključna vprašanja, ki jih zastavljajo embalažnim družbam.

FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje
OGLAS
Finance
Finance PR Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Okolje & energija
Odpadki se spet kopičijo. Pravila so letos spremenjena. Kdo bo tokrat plačal odvoz?
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Odpadki se spet kopičijo. Pravila so letos spremenjena. Kdo bo tokrat plačal odvoz? 2

Lani je ministrstvo za okolje namenilo 12 milijonov evrov za odvoz nepobrane odpadne embalaže. Zgodba pa se ponavlja, embalaža se je po novem letu spet začela kopičiti. Kaj nas čaka letos?

FINANCE
Okolje & energija
Kupi odpadkov še kar rastejo. Je uredba, ki naj bi naredila red, za v smeti?
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kupi odpadkov še kar rastejo. Je uredba, ki naj bi naredila red, za v smeti? 2

Nepobrana odpadna embalaža se še kar kopiči, čeprav so pristojni napovedali, da bodo zadeve uredili z uredbo, ki je odpravila prag za plačilo stroškov za odpadno embalažo.

FINANCE
Okolje & energija
Podjetja, zelo se mudi: 24. maja bo treba imeti pogodbo z embalažno družbo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Podjetja, zelo se mudi: 24. maja bo treba imeti pogodbo z embalažno družbo 12

Nova embalažna uredba med drugim določa, da bodo morala poravnati stroške za odpadno embalažo vsa podjetja, ki dajo embalažo na trg. V praksi to pomeni včlanitev v embalažno shemo tudi za tiste, ki doslej niso bili člani. Časa je samo še tri tedne.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti