Šarec pozval k prevetritvi nevladnih organizacij Šarec pozval k prevetritvi nevladnih organizacij Ministrstvo za okolje in prostor naj pripravi zakonodajo, ki bo prevetrila, katere so nevladne organizacije, ki delujejo v javnem interesu, je ob začetku današnje seje Državnega zbora povedal premier Marjan Šarec v odgovoru na vprašanje Dušana Šiška (SNS).
Za tretjega člana poslovodstva HSE imenovan Mirko Marinčič Za tretjega člana poslovodstva HSE imenovan Mirko Marinčič Nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) je na današnji izredni seji za tretjega člana poslovodstva, poslovnega direktorja s štiriletnim mandatom, imenoval Mirka Marinčiča.
Zakaj imamo tako malo vetrnih elektrarn in kako naj bomo potem podnebno ambiciozni Zakaj imamo tako malo vetrnih elektrarn in kako naj bomo potem podnebno ambiciozni »Če ni politične volje, je težko razvijati vetrne projekte,« je na konferenci o potencialih vetrne energije povedal predstavnik evropskega združenja vetrne energije WindEurope Ivan Komusanac. Po njegovih besedah je v Sloveniji največja omejitev za postavitev vetrnih elektrarn Natura 2000.
Slovenci bodo gradili 26,5-milijonski center za ravnanje z odpadki v Šibeniku Slovenci bodo gradili 26,5-milijonski center za ravnanje z odpadki v Šibeniku Gradbeno podjetje GH Holding je v Šibeniku podpisalo pogodbo za projektiranje in izgradnjo Centra za ravnanje z odpadki za mesto Šibenik z okolico.
Katere embalažne družbe bodo preživele spremembe Zakona o varstvu okolja Katere embalažne družbe bodo preživele spremembe Zakona o varstvu okolja Predlog zakonskih sprememb kaže, da bi utegnilo okoljsko ministrstvo pustiti pri življenju največ tri od šestih družb za ravnanje z odpadno embalažo (DROE).

Na podlagi spremenjene uredbe doslej 18 pogodb za odvoz odpadne embalaže

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
odpadki   dodaj
Jure Leben dodaj
Ministrstvo za... dodaj
Gospodarska... dodaj
 
Čas branja: 1 min
27.11.2018  10:35
Ministrstvo za okolje in prostor je prejelo 18 pogodb za odvoz in obdelavo odpadne embalaže v skladu s spremenjeno uredbo. Najvišja določena cena za odvoz, 120 evrov z davkom na dodano vrednost na tono, ni postavljena prenizko, pravijo na MOP.
avtor
Na podlagi spremenjene uredbe doslej 18 pogodb za odvoz odpadne embalaže
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  

V uredbi o embalaži in odpadni embalaži je določeno, da ministrstvo za okolje in prostor krije stroške ravnanja z odpadno embalažo do 120 evrov na tono, pri čemer je davek v to ceno že vključen. Enaka cena je določena tudi v interventnem zakonu.

"Minister Jure Leben je že pred časom opozoril, da cena, ki jo je država pripravljena (začasno) plačati in kasneje izterjati, ni prenizko ali celo napačno izračunana. Gre za nedopustno umetno višanje cene, saj (zgolj nekatera) podjetja predpostavljajo, da lahko višajo ceno v izjemni situaciji, ker se Slovenija utaplja v odpadkih," so kritični na ministrstvu za okolje.

"Tovrstnega izsiljevanja ministrstvo ne bo dopustilo, zato cena ne bo spremenjena," so še poudarili.

Dokaz, da je cena 120 evrov na tono primerna, vidijo na MOP tudi v dejstvu, da so prejeli 18 pogodb na podlagi nove uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo.

Na Zbornici komunalnega gospodarstva, ki deluje pod okriljem Gospodarske zbornice Slovenije, so za STA pred časom povedali, da se težave pojavljajo predvsem pri lokacijah, ki se nahajajo v bolj obrobnih delih države. Nekateri izvajalci javnih služb namreč zaradi višjih stroškov prevoza nakopičene komunalne embalaže ne uspejo dobiti ponudbe v razponu 120 evrov na tono.

Sprememba uredbe o ravnanju z odpadno embalažo je začasna rešitev za stanje pri komunalnih podjetjih. Pri teh se je namreč zgolj do septembra nakopičilo dobrih devet tisoč ton mešane odpadne komunalne embalaže. Družbe za ravnanje z odpadno embalažo, ki so zadolžene za odvoz te embalaže, trdijo, da so prevzele vse količine, za katere so jih zavezanci pooblastili in jim tudi plačali embalažnino.

Bolj celovito rešitev naj bi prinesel zakon o interventnem odvozu odpadne embalaže in odpadnih sveč, ki je bil prejšnji teden umeščen med gradiva za obravnavo na vladi. Ta predvideva, da za odvoz poskrbi država in tudi krije stroške. Kasneje lahko te stroške izterja od družb za ravnanje z odpadno embalažo.

Tudi v tem primeru bo sicer moral izbrani izvajalec odpadno embalažo odpeljati in obdelati za največ 120 evrov na tono odpadkov.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski kriptomilijonar postavlja eno največjih baterij v tem delu Evrope 2

Na Jesenicah bodo jeseni dokončali 13-megavatni baterijski sistem, investitorja sta Damian Merlak, ex Bitstamp, in Roman Bernard, Encom....

OK & EN
Novice
Novice Ogljični kuponi kot suho zlato: Belektron je z njimi podeseteril dobiček in podvojil kapital 15

Kaj menite, koliko zaposlenih ima podjetje, ki je lani ustvarilo dobrih 24 milijonov evrov dobička in 737 milijonov evrov prihodkov? Šest.

OK & EN
Elektrika
Elektrika (foto) Kronotermova toplotna črpalka, ki so jo Nemci uvrstili na prvo mesto v Evropi

V podjetju Kronoterm so predstavili nov model toplotne črpalke, ki je seznamu nemškega urada BAFA zasedla prvo mesto po sezonski...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Kako na Vrhniki predelajo avtomobilsko zračno blazino v nakupovalno torbo 2

V Komunalnem podjetju Vrhnika so lani začeli izdelavo nakupovalnih torb in nahrbtnikov iz blaga za zračne blazine. Torbe so negorljive in...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenija je dobila prvo ultra hitro e-polnilnico 31

Münchenska družba Ionity je v Ilirski Bistrici postavila štiri 350-kilovatne polnilnice za električne avte. Projektant in izvajalec je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Subvencije za e-avte: Eko sklad na eni, avtomobilisti na drugi strani 4

Na Eko skladu so pred dnevi objavili nov poziv za subvencije za električna in priključno-hibridna vozila. Zapletlo pa se je pri pogojih...

OK & EN
Novice
Novice 'Dimnikar, ki opozarja na napake v pečeh, ne bo obstal na trgu' 4

Zakon o dimnikarskih storitvah potrebuje popravke, ugotavljajo na obrtni in gospodarski zbornici. Ministrstvo zanje letos ne bo imelo...