Podnebne spremembe so za posel veliko slabše kot katerikoli predpis Podnebne spremembe so za posel veliko slabše kot katerikoli predpis Ali podnebni ukrepi zmanjšujejo konkurenčnost evropskih podjetij, smo med drugim vprašali Gabrielle Walker, mednarodno strokovnjakinjo za trajnostno poslovanje.
V obratu z odpadki v Lenartu spet zagorelo V obratu z odpadki v Lenartu spet zagorelo V sortirnici odpadkov podjetja Salomon v Lenartu je danes nekaj pred 18. uro spet zagorelo. Gasilska intervencija poteka, so sporočili mariborski policisti.
Končan prvi remont črpalne hidroelektrarne Avče Končan prvi remont črpalne hidroelektrarne Avče V Soških elektrarnah Nova Gorica so po osmih letih obratovanja končali prvi remont agregata črpalne hidroelektrarne Avče. Končali so ga pred načrtovanim rokom.
Prva podjetja prejela certifikat Voda iz pipe Prva podjetja prejela certifikat Voda iz pipe Skoraj 30 podjetij je danes na pobudo Zbornice komunalnega gospodarstva pri GZS pridobilo certifikat Voda iz pipe. Podjetja so obljubila, da bodo v svojih poslovnih prostorih in na svojih dogodkih ponujala zgolj vodo iz pipe in bodo k pitju te vode spodbujala tudi svoje zaposlene.
Kupovanje zelenih pravic je »princip, boleč za racionalno razumevanje ekonomije« Kupovanje zelenih pravic je »princip, boleč za racionalno razumevanje ekonomije« Slovenija bo imela premalo obnovljivih virov energije (OVE), zato bo morala kupovati tako imenovane zelene pravice v državah, ki so svoje cilje pri OVE izpolnile.

V Katovicah se začenja podnebna konferenca

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
energetika   dodaj
Organizacija... dodaj
Zoran Kus dodaj
Borut Pahor dodaj
 
Čas branja: 1 min
02.12.2018  07:30
V poljskih Katovicah se danes začenja podnebna konferenca COP24, katere temeljni cilj je sprejetje knjige pravil za izvajanje pariškega podnebnega sporazuma od leta 2021. Strokovnjaki ocenjujejo, da bo cilj težko doseči. Glavna razloga sta nezaupanje med razvitimi in nerazvitimi državami ter pomanjkanje denarja.
avtor
V Katovicah se začenja podnebna konferenca
Katovice so center premogovništva in jeklarske industrije.
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
energetika   dodaj
Organizacija združenih... dodaj
Zoran Kus dodaj
Borut Pahor dodaj

V Katovicah bo potekalo zasedanje pogodbenic okvirne konvencije ZN o podnebnih spremembah (UNFCCC) in pogodbenic pariškega podnebnega sporazuma. Vzporedno bodo potekala zasedanje pogodbenic Kjotskega protokola, zasedanje začasne delovne skupine za pripravo izvajanja pariškega sporazuma ter zasedanji delovnih teles konvencije - za znanstveno in tehnološko svetovanje ter za izvajanje konvencije.

Velik del pogovorov bo osredotočen na oblikovanje knjige pravil. Kot je za STA povedal slovenski podnebni pogajalec Zoran Kus, bodo najpomembnejši del te knjige enotna pravila, kako napisati oziroma pripraviti nacionalne podnebne cilje, tako imenovane NDC. Le tako bo namreč v prihodnosti cilje mogoče primerjati in seštevati ter jih matematično spremljati, je pojasnil.

Druga pomembna dela v knjigi pravil se bosta nanašala na poročanje o teh ciljih in spremljanje njihovega izvajanja. Oboje mora biti transparentno in poenoteno, je opozoril Kus.

O knjigi pravil bodo razpravljali predstavniki skoraj 200 držav, Slovenijo bosta med drugim zastopala predsednik Borut Pahor in minister za okolje Jure Leben. Pahor se bo med drugim udeležil ponedeljkovega prvega dela zasedanja na visoki ravni, na katerem bodo na povabilo poljskega predsednika Andrzeja Dude predstavniki držav ali vlad pogodbenic okvirne konvencije.

Največjo grožnjo uspehu Kus vidi v pomanjkanju zaupanja med razvitimi državami na eni in nerazvitimi na drugi strani. V središču pa je, kot se pogosto zgodi tudi sicer, denar. Doslej so ga namreč zbrali bistveno manj od napovedi.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...