Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju V nobenem resnem energetskem podjetju ne mislijo, da bo energetski sistem leta 2030 tak, kot je danes, pravi Gabrielle Walker, ki bo glavna govornica na konferenci Dnevi energetikov aprila letos.
(pred Davosom) Kaj najbolj skrbi svetovno elito? Ne boste verjeli. Podnebne spremembe. (pred Davosom) Kaj najbolj skrbi svetovno elito? Ne boste verjeli. Podnebne spremembe. Organizatorji svetovnega ekonomskega foruma WEF so izdali tradicionalno poročilo o globalnih tveganjih. Vrsta uglednih ameriških finančnikov in nobelovcev pa je pozvala k uvedbi ogljičnega davka.
Kemis bi do konca meseca znova zagnal proizvodnjo v polnem obsegu Kemis bi do konca meseca znova zagnal proizvodnjo v polnem obsegu Vrhniški predelovalec odpadkov Kemis namerava še pred koncem meseca znova zagnati proizvodnjo v polnem obsegu. Predstavniki Kemisa so o tem na sestanku obvestili novega župana Daniela Cukjatija, a tako občina kot prebivalci delovanju Kemisa še naprej nasprotujejo, je te dni poročalo več medijev.
Kjer bodo ljubljanski zapori, je zdaj divje odlagališče odpadkov Kjer bodo ljubljanski zapori, je zdaj divje odlagališče odpadkov Poslikali smo nekaj na črno odvrženih odpadkov na vzhodnem robu Ljubljane.
Norvežani bodo gradili skladišče ogljikovega dioksida pod morskim dnom Norvežani bodo gradili skladišče ogljikovega dioksida pod morskim dnom Norveška energetska družba Equinor, nekdanji Statoil, je dobila licenco norveškega ministrstva za nafto za izgradnjo skladišča ogljikovega dioksida pod morskim dnom.

Trajnostna energetika prihaja tudi na otroška igrišča

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
elektrika   dodaj
energetika   dodaj
izobraževanje   dodaj
Borzen dodaj
Energetska zbornica... dodaj
 
Čas branja: 1 min
14.12.2018  13:55
V Borzenu so izpeljal prvi študentski hackathon trajnostne energetike, namenjen zasnovi demonstracijskega parka igral, ki prikazujejo delovanje elektrarn na obnovljive vire energije.
Trajnostna energetika prihaja tudi na otroška igrišča
Prvo mesto na hackathonu je dosegla skupina študentov iz Fakultete za strojništvo v Ljubljani.

Obveščaj me o novih člankih:  
elektrika   dodaj
energetika   dodaj
izobraževanje   dodaj
Borzen dodaj
Energetska zbornica... dodaj

Minuli konec tedna je Borzen, slovenski operater trga z elektriko, na Energetski zbornici Slovenije izpeljal prvi študentski hackathon trajnostne energetike. Študentje so reševali izziv: zasnova demonstracijskega parka igral, ki prikazujejo delovanje elektrarn na obnovljive vire energije.

Na Borzenu so mlade povabili, da pripravijo lastno vizijo zasnove demonstracijskega parka igral v obliki elektrarn na obnovljive vire energije.

»Verjamemo, da imajo mladi s svežim pogledom in energijo edinstveno vizijo trajnostne energetike. Na hackhatonu so nas vsi sodelujoči študentje navdušili z inovativnimi idejami,« je povedal direktor Borzena Karlo Peršolja.

Prvo mesto je po izboru strokovne komisije dosegla skupina štirih študentov s Fakultete za strojništvo v Ljubljani, ki jo sestavljajo Domen Hojkar, Gašper Krivic, Žiga Mežnar in Nejc Osolnik.

Zmagovalci so pripravili zasnovo zunanjega parka igral za otroke med tretjim in 14. letom starosti. Imenovali so ga ecoSvet. V parku otroci s pomočjo sedmih različnih igral, ecoDirka, ecoTobogan, ecoVrtiljak, ecoVetrnice, ecoGugalnica, ecoPeč in ecoSvet, ob igri spoznavajo obnovljive vire energije, pa tudi princip pretvorbe mehanske energije v električno.

Park bi prostorsko umestili blizu mestnih središč, lahko pa bi tudi modularno nadgradili obstoječe parke in moderno izvedbo otroških igrišč uvedli v več različnih krajev.

Z različni pristopi sodelujočih študentov in njihove rešitve kažejo, da so mladi vedno bolj seznanjeni z izzivi trajnostne energetike in, da se želijo vanje dejavno vključevati.

V Borzenu, kjer izvajajo programe informiranja in ozaveščanja o učinkoviti rabi energije in obnovljivih virih energije, pa želijo projekt igral v prihodnjih letih tudi uresničiti.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Koliko morate odšteti za po novem plačljive plastične vrečke 31

V Mercatorju in Sparu smo preverili, koliko stane plastična vrečka na samopostrežni blagajni in kako jo dobite.

OK & EN
Novice
Novice Božično darilo Magni: Arso ji je izdal okoljevarstveno dovoljenje 14

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je izdala okoljevarstveno dovoljenje Magni Steyr za obratovanje naprave Magna Nukleus v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 1: omrežnina za elektriko bo za gospodinjstva malce nižja

V tipičnem gospodinjstvu, ki porabi 3.500 kilovatnih ur električne energije na leto, bodo v letu 2019 plačali osem evrov manj omrežnine...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Honda: litij ionske baterije bi lahko zamenjali z fluorid ionskimi 51

Kalifornijski inštitut Caltech, Nasin laboratorij JPL in Honda so predstavili novo tehnologijo, ki je po zagotovilih avtorjev boljša od...

OK & EN
Novice
Novice Goodyear do gradbenega dovoljenja po novem zakonu v štirih mesecih 2

Goodyear Dunlop Sava Tires je po integralnem postopku prišel do gradbenega dovoljenja v štirih mesecih. To je prvo gradbeno dovoljenje...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 2: tudi stanovalcem blokov samooskrbne fotovoltaike

Na ministrstvu za infrastrukturo so pripravili predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov in jo dali v javno...

OK & EN
Odpadki
Odpadki (video, foto) V Ljubljani je gora odpadkov, ki se kar nočejo pospraviti

Julija smo poročali o kupu, v katerem je bilo več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov podjetja KPL. V podjetju so...

OK & EN
Novice
Novice Izbrali prvo slovensko inženirko leta

Nosilka naziva Inženirka leta 2018 je Dora Domajnko, magistrica elektrotehnike in razvojna inženirka v RLS merilna tehnika.