Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju V nobenem resnem energetskem podjetju ne mislijo, da bo energetski sistem leta 2030 tak, kot je danes, pravi Gabrielle Walker, ki bo glavna govornica na konferenci Dnevi energetikov aprila letos.
(pred Davosom) Kaj najbolj skrbi svetovno elito? Ne boste verjeli. Podnebne spremembe. (pred Davosom) Kaj najbolj skrbi svetovno elito? Ne boste verjeli. Podnebne spremembe. Organizatorji svetovnega ekonomskega foruma WEF so izdali tradicionalno poročilo o globalnih tveganjih. Vrsta uglednih ameriških finančnikov in nobelovcev pa je pozvala k uvedbi ogljičnega davka.
Kemis bi do konca meseca znova zagnal proizvodnjo v polnem obsegu Kemis bi do konca meseca znova zagnal proizvodnjo v polnem obsegu Vrhniški predelovalec odpadkov Kemis namerava še pred koncem meseca znova zagnati proizvodnjo v polnem obsegu. Predstavniki Kemisa so o tem na sestanku obvestili novega župana Daniela Cukjatija, a tako občina kot prebivalci delovanju Kemisa še naprej nasprotujejo, je te dni poročalo več medijev.
Kjer bodo ljubljanski zapori, je zdaj divje odlagališče odpadkov Kjer bodo ljubljanski zapori, je zdaj divje odlagališče odpadkov Poslikali smo nekaj na črno odvrženih odpadkov na vzhodnem robu Ljubljane.
Norvežani bodo gradili skladišče ogljikovega dioksida pod morskim dnom Norvežani bodo gradili skladišče ogljikovega dioksida pod morskim dnom Norveška energetska družba Equinor, nekdanji Statoil, je dobila licenco norveškega ministrstva za nafto za izgradnjo skladišča ogljikovega dioksida pod morskim dnom.

Poglejte filme, ki so jih o elektriki posneli osnovnošolci

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
energetika   dodaj
elektrika   dodaj
izobraževanje   dodaj
učitelji   dodaj
Sistemski operater... dodaj
 
Čas branja: 2 min
16.12.2018  06:00
V družbi SODO so pripravili zaključni dogodek natečaja Uresničujmo, z energijo varčujmo! Predstavili so sedem videov sedmih osnovnih šol.
Poglejte filme, ki so jih o elektriki posneli osnovnošolci
Na dogodku družbe SODO je sodelovalo 61 učencev in 13 mentorjev in koordinatorjev iz sedmih osnovnih šol.
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  
energetika   dodaj
elektrika   dodaj
izobraževanje   dodaj
učitelji   dodaj
Sistemski operater... dodaj

Distribucijski operater električne energije SODO je k sodelovanju na letošnjem projektu Uresničujmo, z energijo varčujmo! povabil prek 20 osnovnih šol iz vse Slovenije. Izziv je bil zahteven, šolarji so morali pokazati domišljijo in bistroumnost.

Prispevke so oddali iz sedmih osnovnih šol, sodelovalo je 61 mladih raziskovalcev in ustvarjalcev, učencev sedmega, osmega in devetega razreda, ter 13 mentorjev in koordinatorjev.

Izdelali so sedem kratkih filmov, videospotov. Prikazali so, kako lahko doma, v šoli ali v lokalni skupnosti vklopijo svoj vir energije in pripomorejo k učinkovitejši, preudarnejši in smotrnejši uporabi energije in se ob tem tudi zabavajo.

Komisiji se je v ocenjevanju na tokratnem natečaju pridružila tudi širša javnost. Komisija je pri ocenjevanju videospotov upoštevala več meril, predvsem pa jasnost in sporočilnost vsebine kratkega filma. Osredotočila se je tudi na ustvarjalnost besedila, glasbe in vizualne izvedbe ter tudi na izvirnost.

Javnost pa je imela v začetku decembra teden dni časa, da je oddala všeček najljubšemu in najboljšemu filmu. Kratki filmi so objavljeni na Facebookovi strani družbe SODO Učinkovita raba energije.

Prvo mesto so si - tako po mnenju komisije kot tudi po mnenju občinstva - prislužili učenci in učenke OŠ Puconci z videospotom Izklopi dolgčas – Vklopi svoj vir energije! Predstavniki zmagovalne šole bodo družno obiskali Tehnični muzej Slovenije v Bistri, kjer se bodo udeležili Elektro delavnice in demonstracije poskusov Nikole Tesla.

Vsi kratki filmi sodelujočih osnovnih šol so izstopali vak na svoj način, zato so vsi sodelujoči dobili različna priznanja ter zanimive, zabavne in okusne nagrade. Ob vsakem nagrajencu dodajamo povezavo na video.

● Nagrado za najboljšo iznajdljovost je dobila ekipa OŠ Gornji Petrovci.

● Nagrado za izvirnost so dobili učenci OŠ Janka Glazerja Ruše.

● Nagrada za besedilo in glasbeno izvedbo je šla v OŠ Kajetana Koviča Poljčane.

● Nagrado za vizijo prihodnosti so podelili OŠ Prestranek.

●Podelili so tudi agrado za najbolj domiselno idejo in sicer OŠ Vojke Šmuc Izola.

● In še nagrada za elektronsko preobrazbo, ki jo je dobila OŠ Notranjski odred Cerknica.

Cilj projekta družbe SODO Uresničujmo, z energijo varčujmo! je spodbuditi varčnejšo in učinkovitejšo rabo električne energije v Sloveniji. Vzpostavili so tudi spletno aplikacijo, ki vključuje ukrepe za večjo energetsko učinkovitost rabe gospodinjskih aparatov. Projekt izvajajo peto leto.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Koliko morate odšteti za po novem plačljive plastične vrečke 31

V Mercatorju in Sparu smo preverili, koliko stane plastična vrečka na samopostrežni blagajni in kako jo dobite.

OK & EN
Novice
Novice Božično darilo Magni: Arso ji je izdal okoljevarstveno dovoljenje 14

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je izdala okoljevarstveno dovoljenje Magni Steyr za obratovanje naprave Magna Nukleus v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 1: omrežnina za elektriko bo za gospodinjstva malce nižja

V tipičnem gospodinjstvu, ki porabi 3.500 kilovatnih ur električne energije na leto, bodo v letu 2019 plačali osem evrov manj omrežnine...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Honda: litij ionske baterije bi lahko zamenjali z fluorid ionskimi 51

Kalifornijski inštitut Caltech, Nasin laboratorij JPL in Honda so predstavili novo tehnologijo, ki je po zagotovilih avtorjev boljša od...

OK & EN
Novice
Novice Goodyear do gradbenega dovoljenja po novem zakonu v štirih mesecih 2

Goodyear Dunlop Sava Tires je po integralnem postopku prišel do gradbenega dovoljenja v štirih mesecih. To je prvo gradbeno dovoljenje...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 2: tudi stanovalcem blokov samooskrbne fotovoltaike

Na ministrstvu za infrastrukturo so pripravili predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov in jo dali v javno...

OK & EN
Odpadki
Odpadki (video, foto) V Ljubljani je gora odpadkov, ki se kar nočejo pospraviti

Julija smo poročali o kupu, v katerem je bilo več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov podjetja KPL. V podjetju so...

OK & EN
Novice
Novice Izbrali prvo slovensko inženirko leta

Nosilka naziva Inženirka leta 2018 je Dora Domajnko, magistrica elektrotehnike in razvojna inženirka v RLS merilna tehnika.