Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Aprila bo tradicionalno in najpomembnejše letno srečanje slovenskih energetikov z bogatim strokovnim programom in energetskimi nagradami.
'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' 'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' Družba GEN-I je na stanovanjskem bloku na Jesenicah postavila prvo samooskrbno elektrarno na večstanovanjski stavbi. Taki projekti bodo poganjali kot gobe po dežju, je napovedal predsednik uprave GEN-I Robert Golob.
Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani je bilo izplačanih za šest odstotkov manj podpor za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov in soproizvodnje kot leta 2017.
Leben bo vztrajal proti frackingu. Kaj pravijo v Ascentu? Leben bo vztrajal proti frackingu. Kaj pravijo v Ascentu? »Vztrajal bom proti frackingu v Sloveniji,« je v sredo povedal okoljski minister Jure Leben. Družbo Ascent Resources, ki v Prekmurju črpa zemeljski plin, smo prosili za komentar.

Poglejte filme, ki so jih o elektriki posneli osnovnošolci

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
energetika   dodaj
elektrika   dodaj
izobraževanje   dodaj
učitelji   dodaj
Sistemski operater... dodaj
 
Čas branja: 2 min
16.12.2018  06:00
V družbi SODO so pripravili zaključni dogodek natečaja Uresničujmo, z energijo varčujmo! Predstavili so sedem videov sedmih osnovnih šol.
Poglejte filme, ki so jih o elektriki posneli osnovnošolci
Na dogodku družbe SODO je sodelovalo 61 učencev in 13 mentorjev in koordinatorjev iz sedmih osnovnih šol.
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  
energetika   dodaj
elektrika   dodaj
izobraževanje   dodaj
učitelji   dodaj
Sistemski operater... dodaj

Distribucijski operater električne energije SODO je k sodelovanju na letošnjem projektu Uresničujmo, z energijo varčujmo! povabil prek 20 osnovnih šol iz vse Slovenije. Izziv je bil zahteven, šolarji so morali pokazati domišljijo in bistroumnost.

Prispevke so oddali iz sedmih osnovnih šol, sodelovalo je 61 mladih raziskovalcev in ustvarjalcev, učencev sedmega, osmega in devetega razreda, ter 13 mentorjev in koordinatorjev.

Izdelali so sedem kratkih filmov, videospotov. Prikazali so, kako lahko doma, v šoli ali v lokalni skupnosti vklopijo svoj vir energije in pripomorejo k učinkovitejši, preudarnejši in smotrnejši uporabi energije in se ob tem tudi zabavajo.

Komisiji se je v ocenjevanju na tokratnem natečaju pridružila tudi širša javnost. Komisija je pri ocenjevanju videospotov upoštevala več meril, predvsem pa jasnost in sporočilnost vsebine kratkega filma. Osredotočila se je tudi na ustvarjalnost besedila, glasbe in vizualne izvedbe ter tudi na izvirnost.

Javnost pa je imela v začetku decembra teden dni časa, da je oddala všeček najljubšemu in najboljšemu filmu. Kratki filmi so objavljeni na Facebookovi strani družbe SODO Učinkovita raba energije.

Prvo mesto so si - tako po mnenju komisije kot tudi po mnenju občinstva - prislužili učenci in učenke OŠ Puconci z videospotom Izklopi dolgčas – Vklopi svoj vir energije! Predstavniki zmagovalne šole bodo družno obiskali Tehnični muzej Slovenije v Bistri, kjer se bodo udeležili Elektro delavnice in demonstracije poskusov Nikole Tesla.

Vsi kratki filmi sodelujočih osnovnih šol so izstopali vak na svoj način, zato so vsi sodelujoči dobili različna priznanja ter zanimive, zabavne in okusne nagrade. Ob vsakem nagrajencu dodajamo povezavo na video.

● Nagrado za najboljšo iznajdljovost je dobila ekipa OŠ Gornji Petrovci.

● Nagrado za izvirnost so dobili učenci OŠ Janka Glazerja Ruše.

● Nagrada za besedilo in glasbeno izvedbo je šla v OŠ Kajetana Koviča Poljčane.

● Nagrado za vizijo prihodnosti so podelili OŠ Prestranek.

●Podelili so tudi agrado za najbolj domiselno idejo in sicer OŠ Vojke Šmuc Izola.

● In še nagrada za elektronsko preobrazbo, ki jo je dobila OŠ Notranjski odred Cerknica.

Cilj projekta družbe SODO Uresničujmo, z energijo varčujmo! je spodbuditi varčnejšo in učinkovitejšo rabo električne energije v Sloveniji. Vzpostavili so tudi spletno aplikacijo, ki vključuje ukrepe za večjo energetsko učinkovitost rabe gospodinjskih aparatov. Projekt izvajajo peto leto.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Začelo se je: v ZDA razglasili prvi podnebni stečaj 10

Kalifornijska energetska družba PG&E je ta teden vložila zahtevo za zaščito pred upniki, kar so tudi največji ameriški časniki...

OK & EN
Novice
Novice POP TV: Arso zavrnil Marinčkov ugovor zoper izdano okoljevarstveno dovoljenje 60

Ministrstvo za okolje in prostor je za POP TV potrdilo, da je izdalo odločbo, s katero je zavrnilo ugovor predsednika novomeške okoljske...

OK & EN
Novice
Novice Kako so Nemci vlekli Bulčevo v mazohistično debato o dizlih in zraku 12

V Nemčiji se že več tednov prepirajo o tem, ali so meje za koncentracije onesnaževal v zraku prenizke. Debata je javna, a tudi...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski oljkar bo delal stroje, ki prinašajo revolucijo v izdelavo olja 4

Proizvodnja oljčnega olja z ultrazvokom, inovacija Bena Bajde iz Izole, prihrani 15 odstotkov elektrike in 30 odstotkov antioksidantov....

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kaj prinaša nemško slovo od premoga Sloveniji 36

Člani nemške Kohlekommission, premogovne komisije, so se v soboto sporazumeli, da bodo v nemških elektrarnah kurili premog najdlje do...

OK & EN
Kadrovski pretresi v skupini HSE 3

TEŠ bo dobil že sedmega, HSE pa šestega direktorja v zadnjih osmih letih

OK & EN
Novice
Novice Odstopil je generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne 4

Generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Matjaž Marovt je odstopil, postopki za imenovanje novega tečejo, so sporočili iz...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Primorski trgovec z elektriko E3 bo v nakup morda ponujen še drugim

Varuh konkurence ni zadovoljen s tem, da bi hčerinsko družbo Elektra Primorska kupil HSE. Kdo se še zanima za E3 in kdo bi se še lahko?