Podnebne spremembe so za posel veliko slabše kot katerikoli predpis Podnebne spremembe so za posel veliko slabše kot katerikoli predpis Ali podnebni ukrepi zmanjšujejo konkurenčnost evropskih podjetij, smo med drugim vprašali Gabrielle Walker, mednarodno strokovnjakinjo za trajnostno poslovanje.
V obratu z odpadki v Lenartu spet zagorelo V obratu z odpadki v Lenartu spet zagorelo V sortirnici odpadkov podjetja Salomon v Lenartu je danes nekaj pred 18. uro spet zagorelo. Gasilska intervencija poteka, so sporočili mariborski policisti.
Končan prvi remont črpalne hidroelektrarne Avče Končan prvi remont črpalne hidroelektrarne Avče V Soških elektrarnah Nova Gorica so po osmih letih obratovanja končali prvi remont agregata črpalne hidroelektrarne Avče. Končali so ga pred načrtovanim rokom.
Prva podjetja prejela certifikat Voda iz pipe Prva podjetja prejela certifikat Voda iz pipe Skoraj 30 podjetij je danes na pobudo Zbornice komunalnega gospodarstva pri GZS pridobilo certifikat Voda iz pipe. Podjetja so obljubila, da bodo v svojih poslovnih prostorih in na svojih dogodkih ponujala zgolj vodo iz pipe in bodo k pitju te vode spodbujala tudi svoje zaposlene.
Kupovanje zelenih pravic je »princip, boleč za racionalno razumevanje ekonomije« Kupovanje zelenih pravic je »princip, boleč za racionalno razumevanje ekonomije« Slovenija bo imela premalo obnovljivih virov energije (OVE), zato bo morala kupovati tako imenovane zelene pravice v državah, ki so svoje cilje pri OVE izpolnile.

Poglejte filme, ki so jih o elektriki posneli osnovnošolci

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
energetika   dodaj
elektrika   dodaj
izobraževanje   dodaj
učitelji   dodaj
Sistemski operater... dodaj
 
Čas branja: 2 min
16.12.2018  06:00
V družbi SODO so pripravili zaključni dogodek natečaja Uresničujmo, z energijo varčujmo! Predstavili so sedem videov sedmih osnovnih šol.
Poglejte filme, ki so jih o elektriki posneli osnovnošolci
Na dogodku družbe SODO je sodelovalo 61 učencev in 13 mentorjev in koordinatorjev iz sedmih osnovnih šol.
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  
energetika   dodaj
elektrika   dodaj
izobraževanje   dodaj
učitelji   dodaj
Sistemski operater... dodaj

Distribucijski operater električne energije SODO je k sodelovanju na letošnjem projektu Uresničujmo, z energijo varčujmo! povabil prek 20 osnovnih šol iz vse Slovenije. Izziv je bil zahteven, šolarji so morali pokazati domišljijo in bistroumnost.

Prispevke so oddali iz sedmih osnovnih šol, sodelovalo je 61 mladih raziskovalcev in ustvarjalcev, učencev sedmega, osmega in devetega razreda, ter 13 mentorjev in koordinatorjev.

Izdelali so sedem kratkih filmov, videospotov. Prikazali so, kako lahko doma, v šoli ali v lokalni skupnosti vklopijo svoj vir energije in pripomorejo k učinkovitejši, preudarnejši in smotrnejši uporabi energije in se ob tem tudi zabavajo.

Komisiji se je v ocenjevanju na tokratnem natečaju pridružila tudi širša javnost. Komisija je pri ocenjevanju videospotov upoštevala več meril, predvsem pa jasnost in sporočilnost vsebine kratkega filma. Osredotočila se je tudi na ustvarjalnost besedila, glasbe in vizualne izvedbe ter tudi na izvirnost.

Javnost pa je imela v začetku decembra teden dni časa, da je oddala všeček najljubšemu in najboljšemu filmu. Kratki filmi so objavljeni na Facebookovi strani družbe SODO Učinkovita raba energije.

Prvo mesto so si - tako po mnenju komisije kot tudi po mnenju občinstva - prislužili učenci in učenke OŠ Puconci z videospotom Izklopi dolgčas – Vklopi svoj vir energije! Predstavniki zmagovalne šole bodo družno obiskali Tehnični muzej Slovenije v Bistri, kjer se bodo udeležili Elektro delavnice in demonstracije poskusov Nikole Tesla.

Vsi kratki filmi sodelujočih osnovnih šol so izstopali vak na svoj način, zato so vsi sodelujoči dobili različna priznanja ter zanimive, zabavne in okusne nagrade. Ob vsakem nagrajencu dodajamo povezavo na video.

● Nagrado za najboljšo iznajdljovost je dobila ekipa OŠ Gornji Petrovci.

● Nagrado za izvirnost so dobili učenci OŠ Janka Glazerja Ruše.

● Nagrada za besedilo in glasbeno izvedbo je šla v OŠ Kajetana Koviča Poljčane.

● Nagrado za vizijo prihodnosti so podelili OŠ Prestranek.

●Podelili so tudi agrado za najbolj domiselno idejo in sicer OŠ Vojke Šmuc Izola.

● In še nagrada za elektronsko preobrazbo, ki jo je dobila OŠ Notranjski odred Cerknica.

Cilj projekta družbe SODO Uresničujmo, z energijo varčujmo! je spodbuditi varčnejšo in učinkovitejšo rabo električne energije v Sloveniji. Vzpostavili so tudi spletno aplikacijo, ki vključuje ukrepe za večjo energetsko učinkovitost rabe gospodinjskih aparatov. Projekt izvajajo peto leto.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...