Okolje & energija

Plastika PET v elektronskih svečah enaka kot v plastenkah za pijačo

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

21.12.2018 08:50
Dopolnjeno: 21.12.2018 08:52
Čas branja: 3 min

»V plastiki PET, ki je namenjena za izdelavo ohišij za elektronske sveče, ni prisotnih težkih kovin ali kakršnih koli drugih škodljivih snovi in primesi. Gre za enako plastiko PET, iz katere so izdelane tudi plastenke in druga plastična embalaža, tudi v prehrambeni oziroma živilski industriji, kjer je kakršno koli dodajanje težkih kovin strogo prepovedano,« pravi Marko Tertinek, direktor podjetja Stramex Pet, ki proizvaja embalažo PET.

Nedavno smo namreč dobili informacijo o tem, da naj bi plastiki PET v elektronskih nagrobnih svečah proizvajalci dodajali težke kovine, in sicer zaradi zmanjšanja možnosti samovžiga. »Prav tako gre tu za ustaljene tokove in postopke predelave po uporabi izdelka. Nevarnost samovžiga pri ravnanju s plastiko PET je neobstoječa oziroma nična,« še dodaja Tertinek.

Med nagrobnimi svečami letno na trg le med 6 in 10 odstotkov elektronskih

V Sloveniji je vsako leto na trg danih približno šest tisoč ton nagrobnih sveč, zbere pa se jih 2.500 ton, torej malo manj kot polovica. Po ocenah je delež elektronskih sveč, danih na trg med, šest in deset odstotkov, uradnih podatkov pa na žalost ni. Podatki bodo na voljo za leto 2019, saj morajo od 1. januarja 2019 proizvajalci nagrobnih sveč poročati Fursu ločeno o danih na trg elektronskih in parafinskih svečah. Predlog nove Uredbe o odpadnih nagrobnih svečah predvideva tudi izračun z upoštevanjem deleža tako e-sveč kot parafinskih sveč.

»Iz podatkov uradnih poročil nosilcev skupnih shem, ki so posredovani na Agencijo RS za okolje, izhaja, da iz obdelave vseh odpadnih nagrobnih sveč izide 6,75 odstotka elektronskih modulov in šest odstotkov plastike PET. Elektronski moduli nagrobnih sveč so po sestavi podobni oziroma enaki več milijonom kosom elektronske opreme, ki jo v Sloveniji vsako leto damo na trg in je prisotna v vseh naših gospodinjstvih: svetilke, igrače, orodje in drugo. Obdelava tovrstnih elektronskih odpadkov je vzpostavljena in zagotovljena že od leta 2007,« je povedal Emil Šehić, direktor družbe ZEOS, ki je nosilec skupnega načrta za ravnanje z odpadnimi nagrobnimi svečami.

Odkrito o elektronskih svečah in plastiki PET

Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (Center za okolje in zdravje, oddelek za okolje in zdravje Maribor) iz leta 2016 v svojem poročilu o preiskavi embalaže PET, natančneje plastenke, ki je narejena iz enakih materialov kot sveča iz plastike PET, ugotavlja, da so vsebnosti analiziranih težkih kovin skladne z določili Uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo ter Direktivo 94/62/ES o embalaži in odpadni embalaži.

Mejna vrednost sto miligramov na kilogram je določena za celotno koncentracijo težkih kovin (svinec, kadmij, živo srebro, šestvalentni krom), raziskava pa je ugotovila, da so naštete težke kovine prisotne v vrednostih manjših od en miligram na kilogram. Izjave, da lončki nagrobnih sveč, ki so iz plastike PET, vsebujejo težke kovine, so neosnovane, saj je vhodni material za proizvodnjo lončkov PET za nagrobne sveče enak kot za izdelavo plastenk za pijače, ki jih vsi uživamo vsakodnevno.

»Plastiko PET se najlažje reciklira, zato je njena uporaba čedalje bolj priljubljena. Tudi razvoj plastike PET poteka z izjemno hitrostjo in bo v prihodnje najbolj reciklirana izmed vseh plastik. Še več, pri sežigu plastike PET ne nastajajo škodljivi plini, kot na primer pri gorenju plastike PVC, ki jo najdemo pri voščenih svečah. Že danes se podjetje Stramex Pet aktivno ukvarja s problematiko recikliranja in je v tem trenutku v dogovarjanju s tujim partnerjem o postavitvi demo tovarne, v kateri bi z novimi tehnologijami preizkušali nov način reciklaže plastike PET. Gre za evropski projekt, ki ima podporo največjih proizvajalcev in predelovalcev PET,« še dodaja Tertinek.

Največja prednost je izredno dolga življenjska doba sveče

Poleg tega, da so e-sveče, ki so izdelane iz plastike PET, ustrezne za recikliranje, je tudi njihova uporaba z okoljskega vidika sprejemljivejša od uporabe navadnih voščenih sveč, saj z njimi proizvedemo veliko manj odpadkov. »Elektronske sveče imajo bistveno daljšo dobo gorenja, po 40, 60, 75, 90, 120 dni, kar na dolgi rok pomeni, da lahko z njihovo uporabo zelo zmanjšamo kupe odpadnih sveč, ki jih bomo uporabili precej manj,« pojasnjuje Tatjana Potokar, direktorica podjetja EMMA, ki se ukvarja z razvojem in proizvodnjo ekoloških elektronskih in solarnih sveč.

Najdaljšo življenjsko dobo imajo solarne sveče, ki ob pravilni uporabi gorijo kar do tisoč dni oziroma tri leta. Solarna sveča ima tudi stekleno ohišje – steklo ima najvišjo stopnjo recikliranja, saj se zmelje in uporabi za nove izdelke, sveča pa je zato veliko težja in trdnejša. Ob gorenju solarne sveče ni nobenega dima, saj ali voska, ker sveča za delovanje izkorišča sončno energijo.

»Za vse sestavne dele solarne sveče potekajo ustaljeni postopki predelave. Solarna sveča postaja čedalje bolj priljubljena zaradi vseh prednosti, predvsem pa zaradi izjemno dolge dobe gorenja, ki nam omogoča, da ohranjamo tradicijo obiskovanja pokopališč in druženja ob 1. novembru, a na okolju prijaznejši način,« še pove Potokarjeva.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
Grožnja še ene odpadkovne krize, tokrat svečarske
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Grožnja še ene odpadkovne krize, tokrat svečarske 1

Tri sheme za ravnanje z odpadnimi nagrobnimi svečami nimajo podpisane pogodbe s predelovalcem sveč, zato grozi, da bo pri komunalnih podjetjih ostala polovica odpadnih sveč. Preverjali smo, kaj je v novi svečarski krizi res in kaj ne.

FINANCE
Okolje & energija
Bodo odpadne sveče pobrane in predelane? Jamstvo je, a enostransko
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Bodo odpadne sveče pobrane in predelane? Jamstvo je, a enostransko

Sheme za ravnanje z odpadnimi svečami morajo predložiti finančno jamstvo, da bodo opravile svoje delo, vendar pa zbranih odpadnih sveč ne morejo predati v obdelavo.

FINANCE
Kako se lahko biorazgradljive sveče prebijejo na trgu, kjer prevladujejo PVC-sveče 
Finance
Jana Petkovšek Štakul Kako se lahko biorazgradljive sveče prebijejo na trgu, kjer prevladujejo PVC-sveče 

Startup Light Up je izdelal 100-odstotno biorazgradljivo svečo, katere obod je iz odpadne koruze in ječmena, vosek pa iz odpadnega jedilnega olja

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
Okolje & energija
Mnenje ekonomista: novi zakon o varstvu okolja vodi k monopolu
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Mnenje ekonomista: novi zakon o varstvu okolja vodi k monopolu

Sašo Polanec z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani je napisal ekonomsko mnenje o spremembah, ki jih v izpolnjevanje proizvajalčeve razširjene odgovornosti prinaša predlog novega zakona o varstvu okolja

FINANCE
Manager
Hiše in ladje iz plastenk
Manager
ManagerIgor Fabjan Hiše in ladje iz plastenk 1

Inovativne rešitve vnovične uporabe odpadne embalaže

FINANCE
Transport in logistika
Ladijske voznine iz Azije naraščajo, kakšen bo vpliv na stroške in rast cen v Gorenju
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Ladijske voznine iz Azije naraščajo, kakšen bo vpliv na stroške in rast cen v Gorenju

Cene ladijskih prevozov zabojnikov iz Azije in v Azijo so v zadnjem letu zrasle s 1.500 na deset tisoč dolarjev za zabojnik - in več; kdaj se bo rast ustavila, bodo cene spet upadle, se splača počakati?

FINANCE
Slovenija
Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti
OGLAS
Slovenija
SlovenijaFinance PR Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti (OGLAS)

Osemnajst podjetij, občin in organizacij je podpisalo konzorcijsko pogodbo za vzpostavitev ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov, koordinacijo konzorcija je prevzel ELES.