Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju V nobenem resnem energetskem podjetju ne mislijo, da bo energetski sistem leta 2030 tak, kot je danes, pravi Gabrielle Walker, ki bo glavna govornica na konferenci Dnevi energetikov aprila letos.
(pred Davosom) Kaj najbolj skrbi svetovno elito? Ne boste verjeli. Podnebne spremembe. (pred Davosom) Kaj najbolj skrbi svetovno elito? Ne boste verjeli. Podnebne spremembe. Organizatorji svetovnega ekonomskega foruma WEF so izdali tradicionalno poročilo o globalnih tveganjih. Vrsta uglednih ameriških finančnikov in nobelovcev pa je pozvala k uvedbi ogljičnega davka.
Kemis bi do konca meseca znova zagnal proizvodnjo v polnem obsegu Kemis bi do konca meseca znova zagnal proizvodnjo v polnem obsegu Vrhniški predelovalec odpadkov Kemis namerava še pred koncem meseca znova zagnati proizvodnjo v polnem obsegu. Predstavniki Kemisa so o tem na sestanku obvestili novega župana Daniela Cukjatija, a tako občina kot prebivalci delovanju Kemisa še naprej nasprotujejo, je te dni poročalo več medijev.
Kjer bodo ljubljanski zapori, je zdaj divje odlagališče odpadkov Kjer bodo ljubljanski zapori, je zdaj divje odlagališče odpadkov Poslikali smo nekaj na črno odvrženih odpadkov na vzhodnem robu Ljubljane.
Norvežani bodo gradili skladišče ogljikovega dioksida pod morskim dnom Norvežani bodo gradili skladišče ogljikovega dioksida pod morskim dnom Norveška energetska družba Equinor, nekdanji Statoil, je dobila licenco norveškega ministrstva za nafto za izgradnjo skladišča ogljikovega dioksida pod morskim dnom.

Plastika PET v elektronskih svečah enaka kot v plastenkah za pijačo

Čas branja: 3 min
21.12.2018  08:50  Dopolnjeno: 21.12.2018 08:52
Plastika PET v elektronskih svečah enaka kot v plastenkah za pijačo

Obveščaj me o novih člankih:  

»V plastiki PET, ki je namenjena za izdelavo ohišij za elektronske sveče, ni prisotnih težkih kovin ali kakršnih koli drugih škodljivih snovi in primesi. Gre za enako plastiko PET, iz katere so izdelane tudi plastenke in druga plastična embalaža, tudi v prehrambeni oziroma živilski industriji, kjer je kakršno koli dodajanje težkih kovin strogo prepovedano,« pravi Marko Tertinek, direktor podjetja Stramex Pet, ki proizvaja embalažo PET.

Nedavno smo namreč dobili informacijo o tem, da naj bi plastiki PET v elektronskih nagrobnih svečah proizvajalci dodajali težke kovine, in sicer zaradi zmanjšanja možnosti samovžiga. »Prav tako gre tu za ustaljene tokove in postopke predelave po uporabi izdelka. Nevarnost samovžiga pri ravnanju s plastiko PET je neobstoječa oziroma nična,« še dodaja Tertinek.

Med nagrobnimi svečami letno na trg le med 6 in 10 odstotkov elektronskih

V Sloveniji je vsako leto na trg danih približno šest tisoč ton nagrobnih sveč, zbere pa se jih 2.500 ton, torej malo manj kot polovica. Po ocenah je delež elektronskih sveč, danih na trg med, šest in deset odstotkov, uradnih podatkov pa na žalost ni. Podatki bodo na voljo za leto 2019, saj morajo od 1. januarja 2019 proizvajalci nagrobnih sveč poročati Fursu ločeno o danih na trg elektronskih in parafinskih svečah. Predlog nove Uredbe o odpadnih nagrobnih svečah predvideva tudi izračun z upoštevanjem deleža tako e-sveč kot parafinskih sveč.

»Iz podatkov uradnih poročil nosilcev skupnih shem, ki so posredovani na Agencijo RS za okolje, izhaja, da iz obdelave vseh odpadnih nagrobnih sveč izide 6,75 odstotka elektronskih modulov in šest odstotkov plastike PET. Elektronski moduli nagrobnih sveč so po sestavi podobni oziroma enaki več milijonom kosom elektronske opreme, ki jo v Sloveniji vsako leto damo na trg in je prisotna v vseh naših gospodinjstvih: svetilke, igrače, orodje in drugo. Obdelava tovrstnih elektronskih odpadkov je vzpostavljena in zagotovljena že od leta 2007,« je povedal Emil Šehić, direktor družbe ZEOS, ki je nosilec skupnega načrta za ravnanje z odpadnimi nagrobnimi svečami.

Odkrito o elektronskih svečah in plastiki PET

Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (Center za okolje in zdravje, oddelek za okolje in zdravje Maribor) iz leta 2016 v svojem poročilu o preiskavi embalaže PET, natančneje plastenke, ki je narejena iz enakih materialov kot sveča iz plastike PET, ugotavlja, da so vsebnosti analiziranih težkih kovin skladne z določili Uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo ter Direktivo 94/62/ES o embalaži in odpadni embalaži.

Mejna vrednost sto miligramov na kilogram je določena za celotno koncentracijo težkih kovin (svinec, kadmij, živo srebro, šestvalentni krom), raziskava pa je ugotovila, da so naštete težke kovine prisotne v vrednostih manjših od en miligram na kilogram. Izjave, da lončki nagrobnih sveč, ki so iz plastike PET, vsebujejo težke kovine, so neosnovane, saj je vhodni material za proizvodnjo lončkov PET za nagrobne sveče enak kot za izdelavo plastenk za pijače, ki jih vsi uživamo vsakodnevno.

»Plastiko PET se najlažje reciklira, zato je njena uporaba čedalje bolj priljubljena. Tudi razvoj plastike PET poteka z izjemno hitrostjo in bo v prihodnje najbolj reciklirana izmed vseh plastik. Še več, pri sežigu plastike PET ne nastajajo škodljivi plini, kot na primer pri gorenju plastike PVC, ki jo najdemo pri voščenih svečah. Že danes se podjetje Stramex Pet aktivno ukvarja s problematiko recikliranja in je v tem trenutku v dogovarjanju s tujim partnerjem o postavitvi demo tovarne, v kateri bi z novimi tehnologijami preizkušali nov način reciklaže plastike PET. Gre za evropski projekt, ki ima podporo največjih proizvajalcev in predelovalcev PET,« še dodaja Tertinek.

Največja prednost je izredno dolga življenjska doba sveče

Poleg tega, da so e-sveče, ki so izdelane iz plastike PET, ustrezne za recikliranje, je tudi njihova uporaba z okoljskega vidika sprejemljivejša od uporabe navadnih voščenih sveč, saj z njimi proizvedemo veliko manj odpadkov. »Elektronske sveče imajo bistveno daljšo dobo gorenja, po 40, 60, 75, 90, 120 dni, kar na dolgi rok pomeni, da lahko z njihovo uporabo zelo zmanjšamo kupe odpadnih sveč, ki jih bomo uporabili precej manj,« pojasnjuje Tatjana Potokar, direktorica podjetja EMMA, ki se ukvarja z razvojem in proizvodnjo ekoloških elektronskih in solarnih sveč.

Najdaljšo življenjsko dobo imajo solarne sveče, ki ob pravilni uporabi gorijo kar do tisoč dni oziroma tri leta. Solarna sveča ima tudi stekleno ohišje – steklo ima najvišjo stopnjo recikliranja, saj se zmelje in uporabi za nove izdelke, sveča pa je zato veliko težja in trdnejša. Ob gorenju solarne sveče ni nobenega dima, saj ali voska, ker sveča za delovanje izkorišča sončno energijo.

»Za vse sestavne dele solarne sveče potekajo ustaljeni postopki predelave. Solarna sveča postaja čedalje bolj priljubljena zaradi vseh prednosti, predvsem pa zaradi izjemno dolge dobe gorenja, ki nam omogoča, da ohranjamo tradicijo obiskovanja pokopališč in druženja ob 1. novembru, a na okolju prijaznejši način,« še pove Potokarjeva.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Koliko morate odšteti za po novem plačljive plastične vrečke 31

V Mercatorju in Sparu smo preverili, koliko stane plastična vrečka na samopostrežni blagajni in kako jo dobite.

OK & EN
Novice
Novice Božično darilo Magni: Arso ji je izdal okoljevarstveno dovoljenje 14

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je izdala okoljevarstveno dovoljenje Magni Steyr za obratovanje naprave Magna Nukleus v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 1: omrežnina za elektriko bo za gospodinjstva malce nižja

V tipičnem gospodinjstvu, ki porabi 3.500 kilovatnih ur električne energije na leto, bodo v letu 2019 plačali osem evrov manj omrežnine...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Honda: litij ionske baterije bi lahko zamenjali z fluorid ionskimi 51

Kalifornijski inštitut Caltech, Nasin laboratorij JPL in Honda so predstavili novo tehnologijo, ki je po zagotovilih avtorjev boljša od...

OK & EN
Novice
Novice Goodyear do gradbenega dovoljenja po novem zakonu v štirih mesecih 2

Goodyear Dunlop Sava Tires je po integralnem postopku prišel do gradbenega dovoljenja v štirih mesecih. To je prvo gradbeno dovoljenje...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 2: tudi stanovalcem blokov samooskrbne fotovoltaike

Na ministrstvu za infrastrukturo so pripravili predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov in jo dali v javno...

OK & EN
Odpadki
Odpadki (video, foto) V Ljubljani je gora odpadkov, ki se kar nočejo pospraviti

Julija smo poročali o kupu, v katerem je bilo več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov podjetja KPL. V podjetju so...

OK & EN
Novice
Novice Izbrali prvo slovensko inženirko leta

Nosilka naziva Inženirka leta 2018 je Dora Domajnko, magistrica elektrotehnike in razvojna inženirka v RLS merilna tehnika.