Okolje & energija

Leto 2019: Elektroenergetika v pričakovanju koncepta in novih naložb

V energetiki obžalujejo, da letos nismo dobili energetskega koncepta. Pričakujejo ga v letu 2019, pričakujejo pa tudi trdno poslovanje in napovedujejo nove investicije.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
26.12.2018 19:00
Čas branja: 2 min

"Leto 2018 se še ni končalo, vendar lahko ocenimo, da ga bodo podjetja, ki sestavljajo elektroenergetski sistem Slovenije, uspešno končala. Visoki zadani cilji bodo doseženi, saj lahko podjetja samo tako zagotavljajo zanesljivo in konkurenčno oskrbo slovenskih porabnikov," so ocenili na Energetski zbornici Slovenije.

Spomnili so, da je slovenska energetika na lestvici Svetovnega energetskega sveta po indeksu energetske trileme izjemno visoko uvrščena. To je po njihovem mnenju izjemen dosežek podjetij in njihovih zaposlenih, ter dokaz, da svoje delo opravljajo dobro. Med pomembnejšimi investicijami v prihodnjem letu so izpostavili vlaganja v zanesljivost proizvodnje Holdinga Slovenske elektrarne, gradnjo drugega plinskega bloka v Termoelektrarni Brestanici, gradnjo transformatorske postaje Cirkovce in daljnovoda Cirkovce-Pince.

Ob tem pa v energetski zbornici opozarjajo, da je treba čim prej sprejeti energetski koncept, ki bo podal usmeritve za bodoči razvoj energetike.

K temu poziva tudi direktorica Agencije za energijo Duška Godina, ki je opozorila na številne naloge, povezane s prehodom na čistejšo energijo, omogočiti pa je treba trajnostno rabo naravnih virov, konkurenčnost in zanesljivost oskrbe z energijo. Temu morajo morajo z vlaganji v infrastrukturo in nove tehnološke rešitve slediti tudi podjetja.

Letos izziv hidrologija, v prihodnjih letih vlaganja v zanesljivost proizvodnje

Največji izziv, s katerim so se v skupini HSE spopadali letos, je bila slaba hidrologija v tretjem četrtletju, ki je bila posledica izjemno sušnega podjetja. Kljub temu so poslovanje v letu 2018 označili kot stabilno in obvladovano. V naslednjem letu bo velik del investicij namenjen vlaganjem v zanesljivost proizvodnje, v triletnem obdobju pa se pripravljajo na izvedbo remonta petega (2022) in šestega bloka (2021) Termoelektrarne Šoštanj, obnovo sekundarnih sistemov treh hidroelektrarn na reki Dravi (2020-2022) in rekonstrukcijo hidroelektrarne Formin (2024-2025).

V družbi Dravske elektrarne Maribor, ki je del skupine HSE, so soglašali, da je bila proizvodnja električne energije v prvi polovici leta občutno nad načrtovano, sredi julija pa, kot da bi nekdo zaprl "alpsko pipo", saj se je količina vode bistveno zmanjšala in se še dolgo ni popravila. Vseeno ocenjujejo, da bodo na letni ravni dosegli zastavljen načrt. V letu 2019 bodo nadaljevali z odstranjevanjem sedimentov v akumulacijskih jezerih, lotili se bodo začetka prenove jezu Markovci, ki bo trajala šest let.

Investicija v nadgradnjo varnosti jedrske elektrarne

V Nuklearni elektrarni Krško (Nek) načrtujejo, da bodo ob stabilnem obratovanju in brez varnostnih težav s 5,5 milijarde kilovatnih ur proizvedene električne energije presegli proizvodne načrte letošnjega remontnega leta. Poslovni izidi Neka so v okviru načrtov, z nadaljevanjem varnostne nadgradnje pa so osredotočeni na zagotavljanje dolgoročnosti obratovanja.

Dolgoročni naložbeni načrt do leta 2023 za prihodnje leto predvideva približno 50 milijonov evrov vlaganj, večina pa bo namenjena končanju programa nadgradnje varnosti in menjavi nekatere dotrajane opreme na sekundarni strani, kot je menjava visokotlačne turbine. Za to bodo namenili sredstva iz amortizacije, delno pa ima Nek tudi možnost bančnega zadolževanja.

Nek sodi v skupino Gen, ki jo sestavljajo tudi Savske elektrarne, kjer so ocenili, da bodo v 2018 ob zgodovinsko najnižjih cenah električne energije presegli načrtovani pozitivni poslovni izid v višini 600 tisoč evrov.

Naložba v daljnovod Cirkovce-Pince

Sistemski operater ELES pa ima v načrtu eno večjih investicij, to bo gradnja razdelilne transformatorske postaje Cirkovce in daljnovoda Cirkovce-Pince, ki bosta omogočila vzpostavitev prve meddržavne povezave s prenosnim omrežjem Madžarske, so izpostavili v energetski zbornici. Trenutno so sicer še v fazi pridobivanja pravic gradnje in gradbenega dovoljenja.

"Ocenjujemo, da bodo v letu 2018 investicijska vlaganja v elektrodistribucijsko omrežje presegla 115 milijonov evrov. Vlaganja so namenjena predvsem povečanju robustnosti, jakosti in naprednosti omrežja za kakovostno in trajnostno oskrbo uporabnikov z električno energijo. V letošnjem letu se približujejo 50-odstotni kabliranosti nizko in srednje napetostnega omrežja, v napredni sistem merjenja pa bo vključeno že več kot 50 odstotkov uporabnikov, so še zapisali v zbornici.

V družbi ELES bodo prihodnje leto investicijsko-rekonstrukcijska vlaganja dosegla 71 milijonov evrov, v obdobju 2019-2021, ko naj bi bili končani vsi veliki projekti in investicije, pa 279 milijonov evrov. Poslovanje v letu 2018 bo na ravni lanskega leta, to pomeni čisti poslovni izid med 17 in 18 milijonov evrov, podobno načrtujejo tudi za prihodnje leto.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
(dopolnjeno) Razpad evropskega elektroenergetskega sistema se je začel na Hrvaškem
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (dopolnjeno) Razpad evropskega elektroenergetskega sistema se je začel na Hrvaškem 1

Evropsko sinhrono elektroenergetsko omrežje je 8. januarja razpadlo zaradi tehničnih težav na daljnovodih v Ernestinovem pri Osijeku.

FINANCE
Okolje & energija
Projekcije: kakšen bo lahko uvoz elektrike, kaj lahko ovira nizkoogljičnost
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Projekcije: kakšen bo lahko uvoz elektrike, kaj lahko ovira nizkoogljičnost 10

"Pri naložbah v sončne in vetrne elektrarne pričakujem predvsem iniciativo domačega in tujega zasebnega kapitala," je povedal generalni direktor družbe ELES Aleksander Mervar.

FINANCE
PMM
ELES, fakulteta za elektrotehniko, Renault, Iveco … v skupnem projektu e-mobilnosti
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostBorut Hočevar ELES, fakulteta za elektrotehniko, Renault, Iveco … v skupnem projektu e-mobilnosti 4

Fakulteta za elektrotehniko sodeluje pri zasnovi programskega orodja, ki bo pomagalo odločevalcem pri izgradnji infrastrukture za polnjenje e-avtov. Orodje razvijajo v okviru evropskega projekta INCIT-EV, uporabljali pa ga bodo lahko občinske uprave, mesta, kjer se odločajo o umeščanju polnilne infrastrukture, elektrodistribucijska podjetja, upravljavci prometne infrastrukture in drugi.

FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico
OGLAS
Finance
Finance PR Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Okolje & energija
Opozorilo iz energetike: nizkoogljična družba bo terjala višjo omrežnino
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Opozorilo iz energetike: nizkoogljična družba bo terjala višjo omrežnino 15

Kaj čaka končne odjemalce električne energije, če bodo uresničeni dolgoročni načrti družb ELES, SODO in elektrodistribucijskih podjetij, je predstavil Elesov direktor Aleksander Mervar.

FINANCE
Okolje & energija
Začenjajo se priprave na združitev elektrooperaterjev SODO in ELES
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Začenjajo se priprave na združitev elektrooperaterjev SODO in ELES 5

Na dnevnem redu današnje seje vlade je tudi predlog sklepa, po katerem bodo na infrastrukturnem ministrstvu pripravili pravno podlago za vertikalno integracijo družbe SODO z družbo ELES.

FINANCE
Okolje & energija
Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost? (OGLAS)

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako lahko izkoristite ta prehod.