Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju V nobenem resnem energetskem podjetju ne mislijo, da bo energetski sistem leta 2030 tak, kot je danes, pravi Gabrielle Walker, ki bo glavna govornica na konferenci Dnevi energetikov aprila letos.
(pred Davosom) Kaj najbolj skrbi svetovno elito? Ne boste verjeli. Podnebne spremembe. (pred Davosom) Kaj najbolj skrbi svetovno elito? Ne boste verjeli. Podnebne spremembe. Organizatorji svetovnega ekonomskega foruma WEF so izdali tradicionalno poročilo o globalnih tveganjih. Vrsta uglednih ameriških finančnikov in nobelovcev pa je pozvala k uvedbi ogljičnega davka.
Kemis bi do konca meseca znova zagnal proizvodnjo v polnem obsegu Kemis bi do konca meseca znova zagnal proizvodnjo v polnem obsegu Vrhniški predelovalec odpadkov Kemis namerava še pred koncem meseca znova zagnati proizvodnjo v polnem obsegu. Predstavniki Kemisa so o tem na sestanku obvestili novega župana Daniela Cukjatija, a tako občina kot prebivalci delovanju Kemisa še naprej nasprotujejo, je te dni poročalo več medijev.
Kjer bodo ljubljanski zapori, je zdaj divje odlagališče odpadkov Kjer bodo ljubljanski zapori, je zdaj divje odlagališče odpadkov Poslikali smo nekaj na črno odvrženih odpadkov na vzhodnem robu Ljubljane.
Norvežani bodo gradili skladišče ogljikovega dioksida pod morskim dnom Norvežani bodo gradili skladišče ogljikovega dioksida pod morskim dnom Norveška energetska družba Equinor, nekdanji Statoil, je dobila licenco norveškega ministrstva za nafto za izgradnjo skladišča ogljikovega dioksida pod morskim dnom.

Leto 2019: Elektroenergetika v pričakovanju koncepta in novih naložb

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
26.12.2018  19:00
V energetiki obžalujejo, da letos nismo dobili energetskega koncepta. Pričakujejo ga v letu 2019, pričakujejo pa tudi trdno poslovanje in napovedujejo nove investicije.
avtor
Leto 2019: Elektroenergetika v pričakovanju koncepta in novih naložb

Obveščaj me o novih člankih:  

"Leto 2018 se še ni končalo, vendar lahko ocenimo, da ga bodo podjetja, ki sestavljajo elektroenergetski sistem Slovenije, uspešno končala. Visoki zadani cilji bodo doseženi, saj lahko podjetja samo tako zagotavljajo zanesljivo in konkurenčno oskrbo slovenskih porabnikov," so ocenili na Energetski zbornici Slovenije.

Spomnili so, da je slovenska energetika na lestvici Svetovnega energetskega sveta po indeksu energetske trileme izjemno visoko uvrščena. To je po njihovem mnenju izjemen dosežek podjetij in njihovih zaposlenih, ter dokaz, da svoje delo opravljajo dobro. Med pomembnejšimi investicijami v prihodnjem letu so izpostavili vlaganja v zanesljivost proizvodnje Holdinga Slovenske elektrarne, gradnjo drugega plinskega bloka v Termoelektrarni Brestanici, gradnjo transformatorske postaje Cirkovce in daljnovoda Cirkovce-Pince.

Ob tem pa v energetski zbornici opozarjajo, da je treba čim prej sprejeti energetski koncept, ki bo podal usmeritve za bodoči razvoj energetike.

K temu poziva tudi direktorica Agencije za energijo Duška Godina, ki je opozorila na številne naloge, povezane s prehodom na čistejšo energijo, omogočiti pa je treba trajnostno rabo naravnih virov, konkurenčnost in zanesljivost oskrbe z energijo. Temu morajo morajo z vlaganji v infrastrukturo in nove tehnološke rešitve slediti tudi podjetja.

Letos izziv hidrologija, v prihodnjih letih vlaganja v zanesljivost proizvodnje

Največji izziv, s katerim so se v skupini HSE spopadali letos, je bila slaba hidrologija v tretjem četrtletju, ki je bila posledica izjemno sušnega podjetja. Kljub temu so poslovanje v letu 2018 označili kot stabilno in obvladovano. V naslednjem letu bo velik del investicij namenjen vlaganjem v zanesljivost proizvodnje, v triletnem obdobju pa se pripravljajo na izvedbo remonta petega (2022) in šestega bloka (2021) Termoelektrarne Šoštanj, obnovo sekundarnih sistemov treh hidroelektrarn na reki Dravi (2020-2022) in rekonstrukcijo hidroelektrarne Formin (2024-2025).

V družbi Dravske elektrarne Maribor, ki je del skupine HSE, so soglašali, da je bila proizvodnja električne energije v prvi polovici leta občutno nad načrtovano, sredi julija pa, kot da bi nekdo zaprl "alpsko pipo", saj se je količina vode bistveno zmanjšala in se še dolgo ni popravila. Vseeno ocenjujejo, da bodo na letni ravni dosegli zastavljen načrt. V letu 2019 bodo nadaljevali z odstranjevanjem sedimentov v akumulacijskih jezerih, lotili se bodo začetka prenove jezu Markovci, ki bo trajala šest let.

Investicija v nadgradnjo varnosti jedrske elektrarne

V Nuklearni elektrarni Krško (Nek) načrtujejo, da bodo ob stabilnem obratovanju in brez varnostnih težav s 5,5 milijarde kilovatnih ur proizvedene električne energije presegli proizvodne načrte letošnjega remontnega leta. Poslovni izidi Neka so v okviru načrtov, z nadaljevanjem varnostne nadgradnje pa so osredotočeni na zagotavljanje dolgoročnosti obratovanja.

Dolgoročni naložbeni načrt do leta 2023 za prihodnje leto predvideva približno 50 milijonov evrov vlaganj, večina pa bo namenjena končanju programa nadgradnje varnosti in menjavi nekatere dotrajane opreme na sekundarni strani, kot je menjava visokotlačne turbine. Za to bodo namenili sredstva iz amortizacije, delno pa ima Nek tudi možnost bančnega zadolževanja.

Nek sodi v skupino Gen, ki jo sestavljajo tudi Savske elektrarne, kjer so ocenili, da bodo v 2018 ob zgodovinsko najnižjih cenah električne energije presegli načrtovani pozitivni poslovni izid v višini 600 tisoč evrov.

Naložba v daljnovod Cirkovce-Pince

Sistemski operater ELES pa ima v načrtu eno večjih investicij, to bo gradnja razdelilne transformatorske postaje Cirkovce in daljnovoda Cirkovce-Pince, ki bosta omogočila vzpostavitev prve meddržavne povezave s prenosnim omrežjem Madžarske, so izpostavili v energetski zbornici. Trenutno so sicer še v fazi pridobivanja pravic gradnje in gradbenega dovoljenja.

"Ocenjujemo, da bodo v letu 2018 investicijska vlaganja v elektrodistribucijsko omrežje presegla 115 milijonov evrov. Vlaganja so namenjena predvsem povečanju robustnosti, jakosti in naprednosti omrežja za kakovostno in trajnostno oskrbo uporabnikov z električno energijo. V letošnjem letu se približujejo 50-odstotni kabliranosti nizko in srednje napetostnega omrežja, v napredni sistem merjenja pa bo vključeno že več kot 50 odstotkov uporabnikov, so še zapisali v zbornici.

V družbi ELES bodo prihodnje leto investicijsko-rekonstrukcijska vlaganja dosegla 71 milijonov evrov, v obdobju 2019-2021, ko naj bi bili končani vsi veliki projekti in investicije, pa 279 milijonov evrov. Poslovanje v letu 2018 bo na ravni lanskega leta, to pomeni čisti poslovni izid med 17 in 18 milijonov evrov, podobno načrtujejo tudi za prihodnje leto.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Koliko morate odšteti za po novem plačljive plastične vrečke 31

V Mercatorju in Sparu smo preverili, koliko stane plastična vrečka na samopostrežni blagajni in kako jo dobite.

OK & EN
Novice
Novice Božično darilo Magni: Arso ji je izdal okoljevarstveno dovoljenje 14

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je izdala okoljevarstveno dovoljenje Magni Steyr za obratovanje naprave Magna Nukleus v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 1: omrežnina za elektriko bo za gospodinjstva malce nižja

V tipičnem gospodinjstvu, ki porabi 3.500 kilovatnih ur električne energije na leto, bodo v letu 2019 plačali osem evrov manj omrežnine...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Honda: litij ionske baterije bi lahko zamenjali z fluorid ionskimi 51

Kalifornijski inštitut Caltech, Nasin laboratorij JPL in Honda so predstavili novo tehnologijo, ki je po zagotovilih avtorjev boljša od...

OK & EN
Novice
Novice Goodyear do gradbenega dovoljenja po novem zakonu v štirih mesecih 2

Goodyear Dunlop Sava Tires je po integralnem postopku prišel do gradbenega dovoljenja v štirih mesecih. To je prvo gradbeno dovoljenje...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 2: tudi stanovalcem blokov samooskrbne fotovoltaike

Na ministrstvu za infrastrukturo so pripravili predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov in jo dali v javno...

OK & EN
Odpadki
Odpadki (video, foto) V Ljubljani je gora odpadkov, ki se kar nočejo pospraviti

Julija smo poročali o kupu, v katerem je bilo več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov podjetja KPL. V podjetju so...

OK & EN
Novice
Novice Izbrali prvo slovensko inženirko leta

Nosilka naziva Inženirka leta 2018 je Dora Domajnko, magistrica elektrotehnike in razvojna inženirka v RLS merilna tehnika.