Šarec pozval k prevetritvi nevladnih organizacij Šarec pozval k prevetritvi nevladnih organizacij Ministrstvo za okolje in prostor naj pripravi zakonodajo, ki bo prevetrila, katere so nevladne organizacije, ki delujejo v javnem interesu, je ob začetku današnje seje Državnega zbora povedal premier Marjan Šarec v odgovoru na vprašanje Dušana Šiška (SNS).
Za tretjega člana poslovodstva HSE imenovan Mirko Marinčič Za tretjega člana poslovodstva HSE imenovan Mirko Marinčič Nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) je na današnji izredni seji za tretjega člana poslovodstva, poslovnega direktorja s štiriletnim mandatom, imenoval Mirka Marinčiča.
Zakaj imamo tako malo vetrnih elektrarn in kako naj bomo potem podnebno ambiciozni Zakaj imamo tako malo vetrnih elektrarn in kako naj bomo potem podnebno ambiciozni »Če ni politične volje, je težko razvijati vetrne projekte,« je na konferenci o potencialih vetrne energije povedal predstavnik evropskega združenja vetrne energije WindEurope Ivan Komusanac. Po njegovih besedah je v Sloveniji največja omejitev za postavitev vetrnih elektrarn Natura 2000.
Slovenci bodo gradili 26,5-milijonski center za ravnanje z odpadki v Šibeniku Slovenci bodo gradili 26,5-milijonski center za ravnanje z odpadki v Šibeniku Gradbeno podjetje GH Holding je v Šibeniku podpisalo pogodbo za projektiranje in izgradnjo Centra za ravnanje z odpadki za mesto Šibenik z okolico.
Katere embalažne družbe bodo preživele spremembe Zakona o varstvu okolja Katere embalažne družbe bodo preživele spremembe Zakona o varstvu okolja Predlog zakonskih sprememb kaže, da bi utegnilo okoljsko ministrstvo pustiti pri življenju največ tri od šestih družb za ravnanje z odpadno embalažo (DROE).

Sanacija Celjske kotline še vedno po polžje

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
odpadki   dodaj
Celje   dodaj
Cinkarna dodaj
Simbio dodaj
 
Čas branja: 2 min
30.12.2018  18:00
Sanacija Celjske kotline, ki se uvršča med najbolj degradirana okolja v Sloveniji, se premika zelo počasi. Končane so vse potrebne preiskave za sanacijo območja Bukovžlaka, okoljsko poročilo je predvideno v decembru 2019, v 2020 naj bi sledilo gradbeno dovoljenje in objava razpisa za izvajalca sanacije, ki naj bi stekla sredi 2021.
avtor
Sanacija Celjske kotline še vedno po polžje
Foto: Aleš Beno

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
odpadki   dodaj
Celje   dodaj
Cinkarna dodaj
Simbio dodaj

Celjska občina je ta mesec na območju stare Cinkarne začela s pilotnim poskusom remediacije z organo-mineralnim substratom z namenom sanacije tal, pri čemer onesnažene zemljine niso izkopavali. Delavci celjskega podjetja Simbio so tako ogradili 100 kvadratnih metrov veliko zemljišče in ga prekrili z geotekstilom.

Na zemljišče je nato Simbio nasul mešanico organske komponente kompostiranega zelenega reza, zeolitne moke in mineralne komponente neonesnažene zemlje z območja Slovenskih Konjic. Na tako pripravljeno testno območje bodo posejali travo in uredili zasaditev.

Ministrstvo za okolje in prostor je novembra medtem zaključilo vse potrebne preiskave za sanacijo območja Bukovžlaka, na katerem so desetletja odlagali nekdanje cinkarniške odpadke in delno odpadke rušenja stare cinkarne. Dokončanje izdelave idejnega projekta za sanacijo Bukovžlaka je predvideno aprila prihodnje leto, so povedali na ministrstvu.

Okoljsko ministrstvo je poročilo o izvedenih preiskavah na območju Bukovžlaka posredovalo tudi evropski komisiji, ki zaradi zamud pri odstranjevanju nezakonitih odpadkov v Bukovžlaku in zemeljskih izkopov z nevarnimi snovmi na območju Stare Cinkarne vodi postopek proti Sloveniji.

Preiskave, opravljene v obdobju od 2015 do 2018, po navedbah ministrstva brez izjeme kažejo, da geološka tla na območju Bukovžlaka niso onesnažena oziroma, da vrednosti opazovalnih parametrov v geoloških tleh ne presegajo vrednosti po uredbi o mejnih, opozorilnih in kritičnih imisijskih vrednosti nevarnih snovi v tleh.

Letos izvedene preiskave podzemne vode pa kažejo, da je stanje podzemne vode v vodonosniku med Hudinjo, Ložnico in Voglajno slabo in se poslabšuje, vendar so vzroki in viri slabega stanja podzemne vode nekje drugje, opozarjajo na okoljskem ministrstvu.

Ministrstvo je tako ta mesec določilo podroben načrt aktivnosti na območju Bukovžlaka za prvo polovico prihodnjega leta.

Poleg izdelave ocene stroškov sanacije odlagališča, obratovalnih stroškov in stroškov investicijskega vzdrževanja bodoče infrastrukture na območju se bo ministrstvo lotilo tudi izdelave idejne urbanistične ali krajinske zasnove kompleksa in izdelave osnutka občinskega podrobnega prostorskega načrta za to območje. Rok za izdelavo tega osnutka je december 2019.

Izdelava okoljskega poročila je prav tako predvidena za december prihodnje leto, vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja naj bi ministrstvo vložilo januarja 2020, maja tega leta ministrstvo pričakuje izdajo gradbenega dovoljenja, isti mesec naj bi vlada potrdila investicijsko dokumentacijo, decembra 2020 je predvidena objava javnega razpisa za izbor izvajalca sanacije, sanacija pa naj bi se začela julija 2021.

Predstavnik Civilnih iniciativ Celje Boris Šuštar je zelo skeptičen do napovedane sanacije območja Bukovžlaka, saj so se od leta 2015, ko je sodišče EU pritrdilo evropski komisiji in ugotovilo, da država krši evropsko zakonodajo o odpadkih, na okoljskem ministrstvu po njegovih besedah doslej ukvarjali le z zavajanjem komisije z minimaliziranjem izjemno hudega onesnaženja na območju, velikem 6.243 kvadratnih metrov.

"Morda se bodo z novim ministrom Juretom Lebnom ukrepi sanacije in preprečevanje ogrožanja okolja in s tem zdravja ljudi le udejanjili. Upanje umre zadnje," je dejal Šuštar.

Okoljsko ministrstvo je sicer sanacijo Bukovžlaka napovedalo že lani. Sanacija tega šest hektarjev velikega zemljišča ob sedanji Cinkarni Celje naj bi po neuradnih informacijah stala 2,8 milijona evrov.

Območje so poleg desetletij odlaganja nekdanjih cinkarniških odpadkov in delno odpadkov od rušenja stare cinkarne močno zaznamovale tudi aktivnosti vojske, tako nemške kot jugoslovanske. Tam so bili vadbeni poligoni, strelski jarki, strojnična gnezda, ki so jih pozneje zasipavali z neustreznim materialom, možno pa je tudi, da so z zasipanjem prekrili povojna grobišča.

Več premikov je pri sanaciji zemljine na igriščih vrtcev v celjski občini. Po sanaciji na igrišču dveh vrtcev ministrstvo za prihodnje leto napoveduje sanacijo igrišč še petih celjskih vrtcev, ki so onesnažena s težkimi kovinami, zanjo pa je predvidenih okoli milijon evrov proračunskega denarja. Po načrtih bodo sanirali tri enote vrtca Zarja in po eno enoto vrtcev Anice Černejeve in Tončke Čečeve. V letu 2020 naj bi stekla sanacija še po dve enot vrtcev Zarja in Anice Černejeve ter še ena enota vrtca Tončke Čečeve.

Za takojšnjo celovito sanacijo Celjske kotline se je sicer že marca letos, ko je okoljsko ministrstvo vodila še Lebnova predhodnica Irena Majcen, zavzela varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, ki je ocenila, da zadeve od strani ministrstva potekajo prepočasi. S poskusom pospešitve sanacije mesec dni pozneje ni uspela poslanka SMC iz Celja Janja Sluga. Njen predlog zakona o sanaciji Celjske kotline namreč ni prestal parlamentarnega sita.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski kriptomilijonar postavlja eno največjih baterij v tem delu Evrope 2

Na Jesenicah bodo jeseni dokončali 13-megavatni baterijski sistem, investitorja sta Damian Merlak, ex Bitstamp, in Roman Bernard, Encom....

OK & EN
Novice
Novice Ogljični kuponi kot suho zlato: Belektron je z njimi podeseteril dobiček in podvojil kapital 15

Kaj menite, koliko zaposlenih ima podjetje, ki je lani ustvarilo dobrih 24 milijonov evrov dobička in 737 milijonov evrov prihodkov? Šest.

OK & EN
Elektrika
Elektrika (foto) Kronotermova toplotna črpalka, ki so jo Nemci uvrstili na prvo mesto v Evropi

V podjetju Kronoterm so predstavili nov model toplotne črpalke, ki je seznamu nemškega urada BAFA zasedla prvo mesto po sezonski...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Kako na Vrhniki predelajo avtomobilsko zračno blazino v nakupovalno torbo 2

V Komunalnem podjetju Vrhnika so lani začeli izdelavo nakupovalnih torb in nahrbtnikov iz blaga za zračne blazine. Torbe so negorljive in...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenija je dobila prvo ultra hitro e-polnilnico 31

Münchenska družba Ionity je v Ilirski Bistrici postavila štiri 350-kilovatne polnilnice za električne avte. Projektant in izvajalec je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Subvencije za e-avte: Eko sklad na eni, avtomobilisti na drugi strani 4

Na Eko skladu so pred dnevi objavili nov poziv za subvencije za električna in priključno-hibridna vozila. Zapletlo pa se je pri pogojih...

OK & EN
Novice
Novice 'Dimnikar, ki opozarja na napake v pečeh, ne bo obstal na trgu' 4

Zakon o dimnikarskih storitvah potrebuje popravke, ugotavljajo na obrtni in gospodarski zbornici. Ministrstvo zanje letos ne bo imelo...