Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju V nobenem resnem energetskem podjetju ne mislijo, da bo energetski sistem leta 2030 tak, kot je danes, pravi Gabrielle Walker, ki bo glavna govornica na konferenci Dnevi energetikov aprila letos.
(pred Davosom) Kaj najbolj skrbi svetovno elito? Ne boste verjeli. Podnebne spremembe. (pred Davosom) Kaj najbolj skrbi svetovno elito? Ne boste verjeli. Podnebne spremembe. Organizatorji svetovnega ekonomskega foruma WEF so izdali tradicionalno poročilo o globalnih tveganjih. Vrsta uglednih ameriških finančnikov in nobelovcev pa je pozvala k uvedbi ogljičnega davka.
Kemis bi do konca meseca znova zagnal proizvodnjo v polnem obsegu Kemis bi do konca meseca znova zagnal proizvodnjo v polnem obsegu Vrhniški predelovalec odpadkov Kemis namerava še pred koncem meseca znova zagnati proizvodnjo v polnem obsegu. Predstavniki Kemisa so o tem na sestanku obvestili novega župana Daniela Cukjatija, a tako občina kot prebivalci delovanju Kemisa še naprej nasprotujejo, je te dni poročalo več medijev.
Kjer bodo ljubljanski zapori, je zdaj divje odlagališče odpadkov Kjer bodo ljubljanski zapori, je zdaj divje odlagališče odpadkov Poslikali smo nekaj na črno odvrženih odpadkov na vzhodnem robu Ljubljane.
Norvežani bodo gradili skladišče ogljikovega dioksida pod morskim dnom Norvežani bodo gradili skladišče ogljikovega dioksida pod morskim dnom Norveška energetska družba Equinor, nekdanji Statoil, je dobila licenco norveškega ministrstva za nafto za izgradnjo skladišča ogljikovega dioksida pod morskim dnom.

NASA v vesolju našla 'snežaka'

Čas branja: 1 min
03.01.2019  09:23  Dopolnjeno: 03.01.2019 09:23
Nasina sonda Nova obzorja (New Horizons) je poslala na Zemljo prve posnetke najbolj oddaljenega nebesnega telesa, kar jih je človeštvo kadarkoli preučevalo. Kot je v sredo sporočila ameriška vesoljska agencija Nasa, ima zamrznjeni ostanek iz časa zgodnjega Osončja, poimenovan Ultima Thule, obliko snežaka, poročajo tuje tiskovne agencije.
avtor
NASA v vesolju našla 'snežaka'

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Nova obzorja dodaj
Alan Stern dodaj
Nasa dodaj

Nasina sonda je mimo Ultime Thule, ki je od Zemlje oddaljena okoli 6,4 milijarde kilometrov, letela v torek. Nova obzorja naj bi ob nekajsekundnem preletu na razdalji 3500 kilometrov posnela okoli 900 fotografij. Na njih je Ultima Thule videti kot velikanski snežak.

Znanstveniki na podlagi pridobljenih podatkov sklepajo, da je Ultima Thule nastala tako, da sta se dve nebesi telesi v obliki krogle počasi približevali drugo in se nato združili. Večji del so poimenovali Ultima, skoraj trikrat manjšega pa Thule.

Pred preletom sonde Nova obzorja so znanstveniki domnevali, da ima Ultima Thule obliko keglja ali arašida. "Keglja ni več. To je snežak," je na pogovoru z novinarji povedal vodja Nasinih raziskovalcev Alan Stern.

Glede na posnetke gre sicer za relativno majhno nebesno telo, veliko okoli 30 kilometrov. Okoli svoje osi se Ultima Thule zavrti v približno 15 urah in je rdečkasto rjave barve. Njena površina svetlobo odbija približno tako kot vrtna prst na Zemlji.

Znanstveniki objavo novih odkritij o tem nebesnem telesu napovedujejo za danes, ko naj bi s sonde Nova obzorja prejeli še več posnetkov. Med drugim naj bi na podlagi teh posnetkov izvedeli več o atmosferi in sestavi Ultime Thule. Posnetki z Novih obzorij naj bi na Zemljo prihajali še nekaj mesecev.

Ultima Thule leži v Kuiperjevem pasu, velikem območju v obliki diska, ki je ostalina iz časa, ko so nastajali planeti, astronomi pa ga včasih imenujejo podstrešje Osončja. Znanstveniki vse do 90. let minulega stoletja za obstoj Kuiperjevega pasu sploh niso vedeli. To območje se začenja na razdalji okoli 4,8 milijarde kilometrov od Sonca, za orbito Neptuna, ki je od Sonca najbolj oddaljeni planet.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Koliko morate odšteti za po novem plačljive plastične vrečke 31

V Mercatorju in Sparu smo preverili, koliko stane plastična vrečka na samopostrežni blagajni in kako jo dobite.

OK & EN
Novice
Novice Božično darilo Magni: Arso ji je izdal okoljevarstveno dovoljenje 14

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je izdala okoljevarstveno dovoljenje Magni Steyr za obratovanje naprave Magna Nukleus v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 1: omrežnina za elektriko bo za gospodinjstva malce nižja

V tipičnem gospodinjstvu, ki porabi 3.500 kilovatnih ur električne energije na leto, bodo v letu 2019 plačali osem evrov manj omrežnine...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Honda: litij ionske baterije bi lahko zamenjali z fluorid ionskimi 51

Kalifornijski inštitut Caltech, Nasin laboratorij JPL in Honda so predstavili novo tehnologijo, ki je po zagotovilih avtorjev boljša od...

OK & EN
Novice
Novice Goodyear do gradbenega dovoljenja po novem zakonu v štirih mesecih 2

Goodyear Dunlop Sava Tires je po integralnem postopku prišel do gradbenega dovoljenja v štirih mesecih. To je prvo gradbeno dovoljenje...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 2: tudi stanovalcem blokov samooskrbne fotovoltaike

Na ministrstvu za infrastrukturo so pripravili predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov in jo dali v javno...

OK & EN
Odpadki
Odpadki (video, foto) V Ljubljani je gora odpadkov, ki se kar nočejo pospraviti

Julija smo poročali o kupu, v katerem je bilo več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov podjetja KPL. V podjetju so...

OK & EN
Novice
Novice Izbrali prvo slovensko inženirko leta

Nosilka naziva Inženirka leta 2018 je Dora Domajnko, magistrica elektrotehnike in razvojna inženirka v RLS merilna tehnika.