Odpadkov je toliko, da bi lahko postavili 12 'celjskih sežigalnic' Odpadkov je toliko, da bi lahko postavili 12 'celjskih sežigalnic' Komunalna zbornica predlaga, da bi nakopičene odpadke balirali in varno skladiščili, dokler ne bi postavili dovolj zmogljivosti za termično izrabo odpadkov. Dodajamo: napihljive hale za deponije odpadkov izdeluje Duol.
V Ascentu investirajo v okrepljeno črpanje petišovskega plina V Ascentu investirajo v okrepljeno črpanje petišovskega plina Iz družbe Ascent Resources so sporočili, da so podpisali pogodbo za nakup mobilne kompresorske enote, ki jo bodo uporabljali v Petišovcih.
Zakaj je naš energetsko-podnebni načrt najslabši v EU in kaj to pomeni Zakaj je naš energetsko-podnebni načrt najslabši v EU in kaj to pomeni Katastrofalno slaba ocena Nacionalnega energetskega in podnebnega načrt je več kot le slaba ocena. »Zdaj ni več časa za razpravo, ali bomo imeli sulca tam, kjer je zdaj, ali ga bomo imeli 500 metrov bolj južno,« ob tem pravi energetski strokovnjak Peter Novak.

NASA v vesolju našla 'snežaka'

Čas branja: 1 min
03.01.2019  09:23  Dopolnjeno: 03.01.2019 09:23
Nasina sonda Nova obzorja (New Horizons) je poslala na Zemljo prve posnetke najbolj oddaljenega nebesnega telesa, kar jih je človeštvo kadarkoli preučevalo. Kot je v sredo sporočila ameriška vesoljska agencija Nasa, ima zamrznjeni ostanek iz časa zgodnjega Osončja, poimenovan Ultima Thule, obliko snežaka, poročajo tuje tiskovne agencije.
avtor
NASA v vesolju našla 'snežaka'

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Nova obzorja dodaj
Alan Stern dodaj
Nasa dodaj

Nasina sonda je mimo Ultime Thule, ki je od Zemlje oddaljena okoli 6,4 milijarde kilometrov, letela v torek. Nova obzorja naj bi ob nekajsekundnem preletu na razdalji 3500 kilometrov posnela okoli 900 fotografij. Na njih je Ultima Thule videti kot velikanski snežak.

Znanstveniki na podlagi pridobljenih podatkov sklepajo, da je Ultima Thule nastala tako, da sta se dve nebesi telesi v obliki krogle počasi približevali drugo in se nato združili. Večji del so poimenovali Ultima, skoraj trikrat manjšega pa Thule.

Pred preletom sonde Nova obzorja so znanstveniki domnevali, da ima Ultima Thule obliko keglja ali arašida. "Keglja ni več. To je snežak," je na pogovoru z novinarji povedal vodja Nasinih raziskovalcev Alan Stern.

Glede na posnetke gre sicer za relativno majhno nebesno telo, veliko okoli 30 kilometrov. Okoli svoje osi se Ultima Thule zavrti v približno 15 urah in je rdečkasto rjave barve. Njena površina svetlobo odbija približno tako kot vrtna prst na Zemlji.

Znanstveniki objavo novih odkritij o tem nebesnem telesu napovedujejo za danes, ko naj bi s sonde Nova obzorja prejeli še več posnetkov. Med drugim naj bi na podlagi teh posnetkov izvedeli več o atmosferi in sestavi Ultime Thule. Posnetki z Novih obzorij naj bi na Zemljo prihajali še nekaj mesecev.

Ultima Thule leži v Kuiperjevem pasu, velikem območju v obliki diska, ki je ostalina iz časa, ko so nastajali planeti, astronomi pa ga včasih imenujejo podstrešje Osončja. Znanstveniki vse do 90. let minulega stoletja za obstoj Kuiperjevega pasu sploh niso vedeli. To območje se začenja na razdalji okoli 4,8 milijarde kilometrov od Sonca, za orbito Neptuna, ki je od Sonca najbolj oddaljeni planet.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Lani sprejeta gradbena zakonodaja pred prvimi spremembami

V dveh tednih bodo v javni razpravi predlogi sprememb gradbene zakonodaje, je napovedal državni sekretar na ministrstvu za okolje in...

OK & EN
Trajnostni razvoj
Trajnostni razvoj Težko je verjeti: na Novi Zelandiji denar raste na drevesih, v Sloveniji je gozd vir ogljika 3

»Denar res raste na drevesih,« je za portal stuff.co.nz zatrdila novozelandska kmetica Marlene Anderson. Govorila je v šali, a je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (intervju, video) Kdo se boji hidroelektrarn na Muri in Savi? 5

O vzrokih in posledicah zapletov pri gradnji hidroelektrarn smo govorili z direktorjema Dravskih elektrarn Maribor Andrejem Tumpejem in...

OK & EN
Dnevi energetikov
Dnevi energetikov Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope 25

Ključen energetski izziv je pridobivanje energije iz nefosilnih virov in ob tem izboljšati življenjski standard, je povedal na...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako v Sloveniji nastaja nov segment elektrotrga

Predlog sprememb energetskega zakona vključuje določilo, ki bi operaterjem baterijskih sistemov in upravljavcem odjema električne...

OK & EN
Novice
Novice 'V primerjavi z zgodbami iz energetike je Alan Ford resna literatura' 19

Objavljamo nekatere misli s foruma o novostih pri obnovljivih virih na konferenci Energetika in okolje.

OK & EN
Novice
Novice Zakaj bežigrajski stadion ne potrebuje okoljevarstvenega dovoljenja 1

Razliko med celovito presojo vplivov na okolje, presojo vplivov na okolje, okoljevarstvenim dovoljenjem in okoljevarstvenim soglasjem je...