Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Aprila bo tradicionalno in najpomembnejše letno srečanje slovenskih energetikov z bogatim strokovnim programom in energetskimi nagradami.
'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' 'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' Družba GEN-I je na stanovanjskem bloku na Jesenicah postavila prvo samooskrbno elektrarno na večstanovanjski stavbi. Taki projekti bodo poganjali kot gobe po dežju, je napovedal predsednik uprave GEN-I Robert Golob.
Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani je bilo izplačanih za šest odstotkov manj podpor za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov in soproizvodnje kot leta 2017.
Leben bo vztrajal proti frackingu. Kaj pravijo v Ascentu? Leben bo vztrajal proti frackingu. Kaj pravijo v Ascentu? »Vztrajal bom proti frackingu v Sloveniji,« je v sredo povedal okoljski minister Jure Leben. Družbo Ascent Resources, ki v Prekmurju črpa zemeljski plin, smo prosili za komentar.

Teš zaradi skrite napake od General Electrica terja četrt milijona evrov

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
energetika   dodaj
elektrika   dodaj
Termoelektrarna... dodaj
Dušan Šiško dodaj
Slovenska... dodaj
 
Čas branja: 1 min
21.01.2019  20:30
Termoelektrarna Šoštanj zaradi odkritih napak pri zamenjavi cevi v šestem bloku (Teš 6) do družbe General Electric uveljavlja zahtevek iz naslova skrite napake. Če bodo uspeli dokazati, da gre za skrito napako, bo ta moral povrniti 250.000 evrov, je infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek zapisala v odgovoru na poslansko vprašanje.
avtor
Teš zaradi skrite napake od General Electrica terja četrt milijona evrov
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  

Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj je miroval od 16. decembra, ko je bil ustavljen zaradi porušitve materiala stene ene od visokotlačnih oljnih dovodnih cevi na hidravličnem cilindru visokotlačnega varnostno regulirnega ventila na kotlu, do 4. januarja, ko je bil znova sinhroniziran v omrežje.

V družbi so takrat zapisali, da je popravilo znašalo približno 25 tisoč evrov, poškodovani deli pa niso bili v garanciji. Poleg teh popravil so opravili tudi vnaprej načrtovana vzdrževalna dela. Nekaj več podrobnosti pa je v odgovoru na poslansko vprašanje Dušana Šiška (SNS) o stroških sanacijskih del - poleg navedenih 25 tisoč evrov - podala še ministrica.

V Tešu so v tem času vgradili dodatna odvodnjavanja na nekaterih kotlovskih kolektorjih kot rezultat analize vzrokov za razpoke na kolektorju. Dela so bila izvedena v okviru reklamacijskega zahtevka, 120 tisoč evrov stroškov pa bo pokril General Electric - pravni naslednik francoske družbe Alstom Power, dobaviteljice tehnološke opreme za Teš 6.

Poleg tega so zamenjali tudi obrabljene cevi na ocevju ponovnega pregrevalnika. "Vzrok za, po mnenju strokovnjakov v Teš, preveliko obrabo cevi še ni v celoti razjasnjen, zato je Teš proti General Electric odprl zahtevek iz naslova skrite napake. Če uspe dokazati, da gre za skrito napako, bo moral stroške popravila v višini približno 250 tisoč evrov nositi General Electric," je odgovorila Bratuškova.

Dodala je, se je za šesti blok garancija že iztekla. Nekaj elementov je še v podaljšani garanciji ali pa so bili v času garancije zamenjani in jim je po zamenjavi ponovno začela teči garancija, ki je še aktivna. Iz naslova skritih napak proti General Electric sicer obstaja še nekaj zahtevkov, ki so v izvajanju.

Projekt izgradnje šestega bloka sicer v javnosti odmeva predvsem zaradi visoke cene, ki jo je dosegel. Končna cena projekta je dosegla 1,41 milijarde evrov. Po prvotnih napovedih iz leta 2006 bi moral novi, 600-megavatni blok v Šoštanju stati 655 milijonov evrov. Dokument z oznako poslovna skrivnost, ki ga je pridobil spletni portal Siol, je pokazal, da je Teš samo za glavno tehnološko opremo Alstomu plačal več kot milijardo evrov. Vrednost pogodbe je še leta 2009 znašala 695 milijonov evrov.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Začelo se je: v ZDA razglasili prvi podnebni stečaj 10

Kalifornijska energetska družba PG&E je ta teden vložila zahtevo za zaščito pred upniki, kar so tudi največji ameriški časniki...

OK & EN
Novice
Novice POP TV: Arso zavrnil Marinčkov ugovor zoper izdano okoljevarstveno dovoljenje 60

Ministrstvo za okolje in prostor je za POP TV potrdilo, da je izdalo odločbo, s katero je zavrnilo ugovor predsednika novomeške okoljske...

OK & EN
Novice
Novice Kako so Nemci vlekli Bulčevo v mazohistično debato o dizlih in zraku 12

V Nemčiji se že več tednov prepirajo o tem, ali so meje za koncentracije onesnaževal v zraku prenizke. Debata je javna, a tudi...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski oljkar bo delal stroje, ki prinašajo revolucijo v izdelavo olja 4

Proizvodnja oljčnega olja z ultrazvokom, inovacija Bena Bajde iz Izole, prihrani 15 odstotkov elektrike in 30 odstotkov antioksidantov....

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kaj prinaša nemško slovo od premoga Sloveniji 36

Člani nemške Kohlekommission, premogovne komisije, so se v soboto sporazumeli, da bodo v nemških elektrarnah kurili premog najdlje do...

OK & EN
Kadrovski pretresi v skupini HSE 3

TEŠ bo dobil že sedmega, HSE pa šestega direktorja v zadnjih osmih letih

OK & EN
Novice
Novice Odstopil je generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne 4

Generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Matjaž Marovt je odstopil, postopki za imenovanje novega tečejo, so sporočili iz...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Primorski trgovec z elektriko E3 bo v nakup morda ponujen še drugim

Varuh konkurence ni zadovoljen s tem, da bi hčerinsko družbo Elektra Primorska kupil HSE. Kdo se še zanima za E3 in kdo bi se še lahko?