Okolje & energija

ELES in DEM uspešno izvedla preizkus ponovne vzpostavitve omrežja

V torek sta družbi ELES in Dravske elektrarne Maribor (DEM) uspešno izvedli zahteven preizkus zagona agregata 2 v Hidroelektrarni Fala brez zunanjega vira napajanja in vzpostavitev otočnega obratovanja na delu 110- in 400-kilovoltnega omrežja.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

24.01.2019 11:10
Čas branja: 1 min

Sistemski operater slovenskega prenosnega omrežja in DEM sta prvič izvedla tako imenovani mehki zagon agregata iz teme, kar pomeni, da je bila najprej vzpostavljena prenosna pot v brez napetostnem stanju, nanjo priključen agregat pa je nato postopoma dvigal napetost do nazivne vrednosti, so sporočili iz družbe ELES.

S tovrstnimi pristopi vzpostavitve otočnega obratovanja je bilo dokazano, da lahko vzpostavijo obratovanje sistema na najvišjem, 400-kilovoltnem napetostnem nivoju tudi z manjšimi agregati na nižjem, 110-kilovoltnem nivoju.

V otoku so obratovali agregat 2 v HE Fala, del 110-kilovoltnega stikališča HE Fala, 110-kilovoltni daljnovod Fala – (Karbid) - Pekre jug, del 110-kilovoltnega stikališča v RTP Pekre, 110-kilovoltni daljnovod Maribor – Pekre I, del 110- in 400-kilovoltnega stikališča v RTP Maribor ter postaja TR 400/110 kilovoltov v RTP Maribor.

V primeru izrednih razmer in potreb po ponovni vzpostavitvi omrežja bo takšen pristop omogočal hitro vzpostavitev napajanja po 400-kilovoltnem omrežju in s tem vključitev večjih elektrarn v slovenskem elektroenergetskem sistemu ter tudi povezovanje s sistemi sosednjih držav.

Uspešen preizkus pomeni velik korak v smeri še bolj zanesljivega napajanja slovenskih odjemalcev v kriznih razmerah in je plod ustreznih teoretičnih podlag ter dobrega sodelovanja med obema partnerjema, so še dodali v družbi ELES.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
Začenjajo se priprave na združitev elektrooperaterjev SODO in ELES
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Začenjajo se priprave na združitev elektrooperaterjev SODO in ELES 5

Na dnevnem redu današnje seje vlade je tudi predlog sklepa, po katerem bodo na infrastrukturnem ministrstvu pripravili pravno podlago za vertikalno integracijo družbe SODO z družbo ELES.

FINANCE
PMM
ELES, fakulteta za elektrotehniko, Renault, Iveco … v skupnem projektu e-mobilnosti
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostBorut Hočevar ELES, fakulteta za elektrotehniko, Renault, Iveco … v skupnem projektu e-mobilnosti 4

Fakulteta za elektrotehniko sodeluje pri zasnovi programskega orodja, ki bo pomagalo odločevalcem pri izgradnji infrastrukture za polnjenje e-avtov. Orodje razvijajo v okviru evropskega projekta INCIT-EV, uporabljali pa ga bodo lahko občinske uprave, mesta, kjer se odločajo o umeščanju polnilne infrastrukture, elektrodistribucijska podjetja, upravljavci prometne infrastrukture in drugi.

FINANCE
Okolje & energija
Projekcije: kakšen bo lahko uvoz elektrike, kaj lahko ovira nizkoogljičnost
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Projekcije: kakšen bo lahko uvoz elektrike, kaj lahko ovira nizkoogljičnost 10

"Pri naložbah v sončne in vetrne elektrarne pričakujem predvsem iniciativo domačega in tujega zasebnega kapitala," je povedal generalni direktor družbe ELES Aleksander Mervar.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
Okolje & energija
(dopolnjeno) Razpad evropskega elektroenergetskega sistema se je začel na Hrvaškem
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (dopolnjeno) Razpad evropskega elektroenergetskega sistema se je začel na Hrvaškem 1

Evropsko sinhrono elektroenergetsko omrežje je 8. januarja razpadlo zaradi tehničnih težav na daljnovodih v Ernestinovem pri Osijeku.

FINANCE
Okolje & energija
Zakaj imamo v Sloveniji veliko velikih baterij
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Zakaj imamo v Sloveniji veliko velikih baterij 3

»Če gledamo z vidika frekvenčnih storitev, je slovenski delež med večjimi v EU. Resda ima Slovenija zaradi majhnosti sistema in šibke prožnosti klasičnih elektrarn večjo potrebo po baterijah kot druge države, je povedal Uroš Salobir, ELES, v intervjuju, v katerem je sodeloval tudi njegov sodelavec Jurij Klančnik.

FINANCE
Okolje & energija
2021 bo živahno investicijsko leto v slovenski energetiki
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar 2021 bo živahno investicijsko leto v slovenski energetiki 1

Letos bodo v slovenski energetiki izvajali številne finančno zahtevne naložbe, med drugim v daljnovod Cirkovce-Pince, elektrarno Mokrice, odlagališče nizko- in srednjeradioaktivnih jedrskih odpadkov, remont jedrske elektrarne, plinsko-parno enoto v Ljubljani

FINANCE
Okolje & energija
Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost? (OGLAS)

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako lahko izkoristite ta prehod.