Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Aprila bo tradicionalno in najpomembnejše letno srečanje slovenskih energetikov z bogatim strokovnim programom in energetskimi nagradami.
'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' 'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' Družba GEN-I je na stanovanjskem bloku na Jesenicah postavila prvo samooskrbno elektrarno na večstanovanjski stavbi. Taki projekti bodo poganjali kot gobe po dežju, je napovedal predsednik uprave GEN-I Robert Golob.
Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani je bilo izplačanih za šest odstotkov manj podpor za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov in soproizvodnje kot leta 2017.
Leben bo vztrajal proti frackingu. Kaj pravijo v Ascentu? Leben bo vztrajal proti frackingu. Kaj pravijo v Ascentu? »Vztrajal bom proti frackingu v Sloveniji,« je v sredo povedal okoljski minister Jure Leben. Družbo Ascent Resources, ki v Prekmurju črpa zemeljski plin, smo prosili za komentar.

ELES na evropskem razpisu pridobil 50 milijonov

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
elektrika   dodaj
energetika   dodaj
ELES dodaj
IPE dodaj
 
Čas branja: 2 min
24.01.2019  11:50  Dopolnjeno: 24.01.2019 11:50
Sveže pridobljena evropska sredstva za izgradnjo daljnovoda Cirkovce-Pince in za drugo fazo projekta SINCRO.GRID bodo omogočila nespremenjene tarife za uporabo prenosnega sistema.
ELES na evropskem razpisu pridobil 50 milijonov
Madžari so postavili daljnovod do slovenske meje že pred leti.
Foto: Borut Hočevar

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
elektrika   dodaj
energetika   dodaj
ELES dodaj
IPE dodaj

Pridobljenih 50 milijonov evrov evropskih sredstev za sofinanciranje čezmejnega daljnovoda med Slovenijo in Madžarsko bo šlo neposredno odjemalcem. »To je največja uspešna prijava za pridobitev nepovratnih sredstev katerekoli energetske družbe v Sloveniji. Zaradi zmage Elesa bodo odjemalci lahko še vrsto let računali na nespremenjene tarife za uporabo prenosnega omrežja,« so zapisali v družbi ELES po pridobitvi sredstev na evropskem razpisu.

V izvajalski agenciji za inovacije in omrežja INEA so 23. januarja objavili seznam odobrenih projektov, ki so bili oddani na drugi poziv Instrumenta za povezovanje Evrope (IPE) v letu 2018.

Med pozitivno ocenjenimi prijavami sta tudi dve prijavi družbe ELES:

● Izgradnja daljnovoda 2 x 400 kilovoltov Cirkovce-Pince in RTP 400/110 kilovoltov Cirkovce ter

SINCRO.GRID faza II.

Za projekt Cirkovce-Pince bodo prejeli 48,2 milijona evrov nepovratnih sredstev, za II. fazo projekta SINCRO.GRID pa 1,6 milijona evrov nepovratnih sredstev.

Odobritev obeh projektov pomeni s tehničnega zornega kota zaključeno celoto. Načrtovan dvosistemski daljnovod 2 x 400 kilovoltov Cirkovce–Pince bo dolg 80,5 kilometra in bo imel 264 stebrov, v zaščitno vrv pa bodo vgrajena optična vlakna.

V obstoječi postaji RTP 220/110 kilovoltov Cirkovce bodo rekonstruirali 110-kilovoltno stikališče, v razširjenem delu pa bodo zgradili novo stikališče 400/110 kilovoltov z novo komandno stavbo. V novo RTP postajo Cirkovce bo potem lahko vgrajena kompenzacijska naprava, ki pomeni poglavitni del prijave projekta SINCRO.GRID faza II. Vgradnja kompenzacijske naprave v Cirkovcah bo celovito zaokrožila tudi projekt pametnih omrežij SINCRO.GRID faza I.

Uspeh prijave projekta Cirkovce-Pince na evropski razpis IPE je pomemben iz treh vidikov.

Prvi sta močna evropska konkurenca in zelo omejena sredstva, zaradi katerih uspešnost prijav na ravni Evrope ni velika. Od leta 2014, ko je bil objavljen prvi razpis IPE, pa do danes je prijava uspela vsakemu desetemu primerljivemu projektu. Ob posameznem razpisu sta v povprečju izbrana samo dva projekta. "ELES je torej veliki zmagovalec tokratnega razpisa," zagotavljajo v družbi.

Drug vidik je časovna komponenta, s katero so se v družbi ELES morali spoprijeti, da so lahko pravočasno pripravili prijavo. Zaradi omejitev, ki izhajajo iz pridobivanja okoljevarstvenega soglasja, so morali zelo zahteven postopek prijave izpeljati v trikrat krajšem času, kot ga imajo na voljo drugi prijavitelji. To je še posebej zahtevno v takšnih primerih zelo specifičnih, zahtevnih in obsežnih prijav

Tretji, za končne uporabnike najpomembnejši vidik, pa je finančni. Zmaga na razpisu na finančni rezultat družbe ELES ne bo vplivala, saj bodo vsa pridobljena sredstva prenesli na končne odjemalce. »Slovenski uporabniki bodo torej zaradi uspeha Elesa neposredno nagrajeni s stabilno ceno uporabe prenosnega omrežja,« so še zapisali v družbi ELES.

Poziv IPE je bil sicer namenjen prijavam za povečanje konkurenčnosti s spodbujanjem integracije na notranjem energetskem trgu in interoperabilnostjo čezmejnih plinskih in električnih omrežij, krepitev zanesljivosti oskrbe z energijo v uniji, vključevanje energije iz obnovljivih virov in razvoj pametnih omrežij, dokončanje notranjega energetskega trga, prispevanje k trajnostnemu razvoju in varstvu okolja, med drugim z vključevanjem energije iz obnovljivih virov in z razvojem pametnih energetskih omrežij ter čezmejnih omrežij ogljikovega dioksida.

Nepovratna sredstva so dobili še dva projekta s področja električne energije, trije projekti s področja plina in en projekt pametnih omrežij iz držav članic EU.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Začelo se je: v ZDA razglasili prvi podnebni stečaj 10

Kalifornijska energetska družba PG&E je ta teden vložila zahtevo za zaščito pred upniki, kar so tudi največji ameriški časniki...

OK & EN
Novice
Novice POP TV: Arso zavrnil Marinčkov ugovor zoper izdano okoljevarstveno dovoljenje 60

Ministrstvo za okolje in prostor je za POP TV potrdilo, da je izdalo odločbo, s katero je zavrnilo ugovor predsednika novomeške okoljske...

OK & EN
Novice
Novice Kako so Nemci vlekli Bulčevo v mazohistično debato o dizlih in zraku 12

V Nemčiji se že več tednov prepirajo o tem, ali so meje za koncentracije onesnaževal v zraku prenizke. Debata je javna, a tudi...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski oljkar bo delal stroje, ki prinašajo revolucijo v izdelavo olja 4

Proizvodnja oljčnega olja z ultrazvokom, inovacija Bena Bajde iz Izole, prihrani 15 odstotkov elektrike in 30 odstotkov antioksidantov....

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kaj prinaša nemško slovo od premoga Sloveniji 36

Člani nemške Kohlekommission, premogovne komisije, so se v soboto sporazumeli, da bodo v nemških elektrarnah kurili premog najdlje do...

OK & EN
Kadrovski pretresi v skupini HSE 3

TEŠ bo dobil že sedmega, HSE pa šestega direktorja v zadnjih osmih letih

OK & EN
Novice
Novice Odstopil je generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne 4

Generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Matjaž Marovt je odstopil, postopki za imenovanje novega tečejo, so sporočili iz...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Primorski trgovec z elektriko E3 bo v nakup morda ponujen še drugim

Varuh konkurence ni zadovoljen s tem, da bi hčerinsko družbo Elektra Primorska kupil HSE. Kdo se še zanima za E3 in kdo bi se še lahko?