(intervju) Bi plačali transformator za soseda, ki je kupil e-Porscheja? (intervju) Bi plačali transformator za soseda, ki je kupil e-Porscheja? V elektroenergetiki govorijo o sistemu poštne znamke. Preprosto povedano to pomeni, da plačata enako omrežnino prebivalec A, ki uporablja samo pralni stroj in televizor, in prebivalec B, ki tudi polni električni avto in se greje na elektriko.
(intervju) Kaj danes pravi okoljevarstvenik, ki je pred leti ščitil ptice na Volovji rebri (intervju) Kaj danes pravi okoljevarstvenik, ki je pred leti ščitil ptice na Volovji rebri Tehnologija vetrnih elektrarn je danes do okolja bistveno bolj prijazna kot pred leti, ko so zasnovali (kasneje neuspešno) vetrno elektrarno na Volovji rebri. Je sodobna tehnologija sprejemljiva za največjo okoljevarstveno organizacijo pri nas?
Kje si boste lahko ogledali energetske intervjuje Kje si boste lahko ogledali energetske intervjuje En-lite, društvo za spodbujanje energetske pismenosti, in globalna platforma VideoLectures.NET sta v okviru evropskega tedna trajnostne energije napovedala partnersko iniciativo iEnergija videointervjuji.

ELES na evropskem razpisu pridobil 50 milijonov

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
elektrika   dodaj
energetika   dodaj
ELES dodaj
IPE dodaj
 
Čas branja: 2 min
24.01.2019  11:50  Dopolnjeno: 24.01.2019 11:50
Sveže pridobljena evropska sredstva za izgradnjo daljnovoda Cirkovce-Pince in za drugo fazo projekta SINCRO.GRID bodo omogočila nespremenjene tarife za uporabo prenosnega sistema.
ELES na evropskem razpisu pridobil 50 milijonov
Madžari so postavili daljnovod do slovenske meje že pred leti.
Foto: Borut Hočevar

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
elektrika   dodaj
energetika   dodaj
ELES dodaj
IPE dodaj

Pridobljenih 50 milijonov evrov evropskih sredstev za sofinanciranje čezmejnega daljnovoda med Slovenijo in Madžarsko bo šlo neposredno odjemalcem. »To je največja uspešna prijava za pridobitev nepovratnih sredstev katerekoli energetske družbe v Sloveniji. Zaradi zmage Elesa bodo odjemalci lahko še vrsto let računali na nespremenjene tarife za uporabo prenosnega omrežja,« so zapisali v družbi ELES po pridobitvi sredstev na evropskem razpisu.

V izvajalski agenciji za inovacije in omrežja INEA so 23. januarja objavili seznam odobrenih projektov, ki so bili oddani na drugi poziv Instrumenta za povezovanje Evrope (IPE) v letu 2018.

Med pozitivno ocenjenimi prijavami sta tudi dve prijavi družbe ELES:

● Izgradnja daljnovoda 2 x 400 kilovoltov Cirkovce-Pince in RTP 400/110 kilovoltov Cirkovce ter

SINCRO.GRID faza II.

Za projekt Cirkovce-Pince bodo prejeli 48,2 milijona evrov nepovratnih sredstev, za II. fazo projekta SINCRO.GRID pa 1,6 milijona evrov nepovratnih sredstev.

Odobritev obeh projektov pomeni s tehničnega zornega kota zaključeno celoto. Načrtovan dvosistemski daljnovod 2 x 400 kilovoltov Cirkovce–Pince bo dolg 80,5 kilometra in bo imel 264 stebrov, v zaščitno vrv pa bodo vgrajena optična vlakna.

V obstoječi postaji RTP 220/110 kilovoltov Cirkovce bodo rekonstruirali 110-kilovoltno stikališče, v razširjenem delu pa bodo zgradili novo stikališče 400/110 kilovoltov z novo komandno stavbo. V novo RTP postajo Cirkovce bo potem lahko vgrajena kompenzacijska naprava, ki pomeni poglavitni del prijave projekta SINCRO.GRID faza II. Vgradnja kompenzacijske naprave v Cirkovcah bo celovito zaokrožila tudi projekt pametnih omrežij SINCRO.GRID faza I.

Uspeh prijave projekta Cirkovce-Pince na evropski razpis IPE je pomemben iz treh vidikov.

Prvi sta močna evropska konkurenca in zelo omejena sredstva, zaradi katerih uspešnost prijav na ravni Evrope ni velika. Od leta 2014, ko je bil objavljen prvi razpis IPE, pa do danes je prijava uspela vsakemu desetemu primerljivemu projektu. Ob posameznem razpisu sta v povprečju izbrana samo dva projekta. "ELES je torej veliki zmagovalec tokratnega razpisa," zagotavljajo v družbi.

Drug vidik je časovna komponenta, s katero so se v družbi ELES morali spoprijeti, da so lahko pravočasno pripravili prijavo. Zaradi omejitev, ki izhajajo iz pridobivanja okoljevarstvenega soglasja, so morali zelo zahteven postopek prijave izpeljati v trikrat krajšem času, kot ga imajo na voljo drugi prijavitelji. To je še posebej zahtevno v takšnih primerih zelo specifičnih, zahtevnih in obsežnih prijav

Tretji, za končne uporabnike najpomembnejši vidik, pa je finančni. Zmaga na razpisu na finančni rezultat družbe ELES ne bo vplivala, saj bodo vsa pridobljena sredstva prenesli na končne odjemalce. »Slovenski uporabniki bodo torej zaradi uspeha Elesa neposredno nagrajeni s stabilno ceno uporabe prenosnega omrežja,« so še zapisali v družbi ELES.

Poziv IPE je bil sicer namenjen prijavam za povečanje konkurenčnosti s spodbujanjem integracije na notranjem energetskem trgu in interoperabilnostjo čezmejnih plinskih in električnih omrežij, krepitev zanesljivosti oskrbe z energijo v uniji, vključevanje energije iz obnovljivih virov in razvoj pametnih omrežij, dokončanje notranjega energetskega trga, prispevanje k trajnostnemu razvoju in varstvu okolja, med drugim z vključevanjem energije iz obnovljivih virov in z razvojem pametnih energetskih omrežij ter čezmejnih omrežij ogljikovega dioksida.

Nepovratna sredstva so dobili še dva projekta s področja električne energije, trije projekti s področja plina in en projekt pametnih omrežij iz držav članic EU.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski kriptomilijonar postavlja eno največjih baterij v tem delu Evrope 2

Na Jesenicah bodo jeseni dokončali 13-megavatni baterijski sistem, investitorja sta Damian Merlak, ex Bitstamp, in Roman Bernard, Encom....

OK & EN
Novice
Novice Ogljični kuponi kot suho zlato: Belektron je z njimi podeseteril dobiček in podvojil kapital 15

Kaj menite, koliko zaposlenih ima podjetje, ki je lani ustvarilo dobrih 24 milijonov evrov dobička in 737 milijonov evrov prihodkov? Šest.

OK & EN
Elektrika
Elektrika (foto) Kronotermova toplotna črpalka, ki so jo Nemci uvrstili na prvo mesto v Evropi

V podjetju Kronoterm so predstavili nov model toplotne črpalke, ki je seznamu nemškega urada BAFA zasedla prvo mesto po sezonski...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Kako na Vrhniki predelajo avtomobilsko zračno blazino v nakupovalno torbo 2

V Komunalnem podjetju Vrhnika so lani začeli izdelavo nakupovalnih torb in nahrbtnikov iz blaga za zračne blazine. Torbe so negorljive in...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenija je dobila prvo ultra hitro e-polnilnico 31

Münchenska družba Ionity je v Ilirski Bistrici postavila štiri 350-kilovatne polnilnice za električne avte. Projektant in izvajalec je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Šarec pozval k prevetritvi nevladnih organizacij 20

Ministrstvo za okolje in prostor naj pripravi zakonodajo, ki bo prevetrila, katere so nevladne organizacije, ki delujejo v javnem interesu,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Subvencije za e-avte: Eko sklad na eni, avtomobilisti na drugi strani 4

Na Eko skladu so pred dnevi objavili nov poziv za subvencije za električna in priključno-hibridna vozila. Zapletlo pa se je pri pogojih...