Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Aprila bo tradicionalno in najpomembnejše letno srečanje slovenskih energetikov z bogatim strokovnim programom in energetskimi nagradami.
'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' 'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' Družba GEN-I je na stanovanjskem bloku na Jesenicah postavila prvo samooskrbno elektrarno na večstanovanjski stavbi. Taki projekti bodo poganjali kot gobe po dežju, je napovedal predsednik uprave GEN-I Robert Golob.
Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani je bilo izplačanih za šest odstotkov manj podpor za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov in soproizvodnje kot leta 2017.
Leben bo vztrajal proti frackingu. Kaj pravijo v Ascentu? Leben bo vztrajal proti frackingu. Kaj pravijo v Ascentu? »Vztrajal bom proti frackingu v Sloveniji,« je v sredo povedal okoljski minister Jure Leben. Družbo Ascent Resources, ki v Prekmurju črpa zemeljski plin, smo prosili za komentar.

Alpe Adria Green na vrh črne liste umestila ljubljansko občino

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
Ljubljana   dodaj
Alpe Adria Green dodaj
Jure Leben dodaj
Drago Šketa dodaj
 
Čas branja: 1 min
27.01.2019  10:35
Nevladna okoljska organizacija Alpe Adria Green je v izboru najbolj neekološke osebnosti leta ta teden za zmagovalca črne liste za leto 2018 razglasila Mestno občino Ljubljana (Mol). Občina, ki se sicer ponaša s trajnostnim razvojem, je organizacijo "prepričala" s projektom gradnje kanalizacije velikega pretoka na vodonosniku.
avtor
Alpe Adria Green na vrh črne liste umestila ljubljansko občino
Foto: Jure Makovec

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
Ljubljana   dodaj
Alpe Adria Green dodaj
Jure Leben dodaj
Drago Šketa dodaj

Mol si "nagrado" zasluži za projekt kanal C0. V okviru tega projekta "gradi kanalizacijo velikega pretoka v vodonosniku od Broda do Ježice, ki je glavni (iz)vir ljubljanske pitne vode", so opozorili v sporočilu za javnost.

Vodonosnik zagotavlja več kot 300.000 prebivalcem Ljubljane 90 odstotkov dnevnih potreb po pitni vodi. Mol je po njihovi oceni zavajala v vlogi za EU sredstva, molči tudi o potresni izpostavljenosti območja. V občini so "prevladali komercialni in pridobitni interesi nad javnim interesom varovanja vodnega vira in pitne vode", so prepričani v Alpe Adria Green.

Organizacija je že oktobra lani o dogajanju opozorila tudi ministra za okolje in prostor Jureta Lebna, glavno okoljsko inšpektorico Dragico Hržica, generalnega državnega tožilca Draga Šketo, v. d. generalne direktorice policije Tatjano Bobnar in varuha človekovih pravic. Zahtevala je takojšnjo zaustavitev sporne gradnje vodonosnika ter zaščito lastnikov zemljišč, ki so zaradi te gradnje ogroženi.

Od vseh zgoraj navedenih sta se odzvala le varuh človekovih pravic ter Leban, ki je sicer organiziral sestanek na ministrstvu, katerega zapisnika pa v organizaciji še niso prejeli.

Obrnili so se tudi na predsednika države Boruta Pahorja kot vrhovnega poveljnika obrambnih sil in zahtevali takojšnjo ustavitev del na kanalu C0 preko strateško pomembnega glavnega vodovarstvenega območja glavnega mesta države. Urad predsednika je predal zadevo v reševanje in ukrepanje ministrstvu za obrambo, a odgovora od nobene od omenjenih institucij ni bilo.

Država od nevladnih organizacij, ki delujejo v javnem interesu, zahteva vsakoletna poročila o delu in finančna poročila, ne glede na to ali finančno podpre delo teh organizacij ali ne. "Politika, ki vodi državo, pa si pridrži pravico, ali bo na dopise in razne pripombe na osnutke uredb in zakonov nevladnih organizacij odgovorila ali ne," so še kritični v Alpe Adria Green.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Začelo se je: v ZDA razglasili prvi podnebni stečaj 10

Kalifornijska energetska družba PG&E je ta teden vložila zahtevo za zaščito pred upniki, kar so tudi največji ameriški časniki...

OK & EN
Novice
Novice POP TV: Arso zavrnil Marinčkov ugovor zoper izdano okoljevarstveno dovoljenje 60

Ministrstvo za okolje in prostor je za POP TV potrdilo, da je izdalo odločbo, s katero je zavrnilo ugovor predsednika novomeške okoljske...

OK & EN
Novice
Novice Kako so Nemci vlekli Bulčevo v mazohistično debato o dizlih in zraku 12

V Nemčiji se že več tednov prepirajo o tem, ali so meje za koncentracije onesnaževal v zraku prenizke. Debata je javna, a tudi...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski oljkar bo delal stroje, ki prinašajo revolucijo v izdelavo olja 4

Proizvodnja oljčnega olja z ultrazvokom, inovacija Bena Bajde iz Izole, prihrani 15 odstotkov elektrike in 30 odstotkov antioksidantov....

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kaj prinaša nemško slovo od premoga Sloveniji 36

Člani nemške Kohlekommission, premogovne komisije, so se v soboto sporazumeli, da bodo v nemških elektrarnah kurili premog najdlje do...

OK & EN
Kadrovski pretresi v skupini HSE 3

TEŠ bo dobil že sedmega, HSE pa šestega direktorja v zadnjih osmih letih

OK & EN
Novice
Novice Odstopil je generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne 4

Generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Matjaž Marovt je odstopil, postopki za imenovanje novega tečejo, so sporočili iz...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Primorski trgovec z elektriko E3 bo v nakup morda ponujen še drugim

Varuh konkurence ni zadovoljen s tem, da bi hčerinsko družbo Elektra Primorska kupil HSE. Kdo se še zanima za E3 in kdo bi se še lahko?