Okolje & energija

Elektro Maribor z rekordno distribucijo električne energije

Elektro Maribor je lani drugo leto zapored dosegel rekordno konično obremenitev, uporabnikom pa so distribuirali tudi največ električne energije doslej.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
31.01.2019 17:20
Dopolnjeno: 31.01.2019 17:21
Čas branja: 2 min

"Četudi gre za razmeroma visoko rast, je bila ta na območju našega podjetja za približno pol odstotne točke šibkejša kot sicer v slovenski elektrodistribuciji, kar gre pripisati drugačnim gospodarskim in socialnim razmeram na tem območju," je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedal predsednik uprave Boris Sovič.

Konična moč je z 441 megavati dosegla najvišjo vrednost do sedaj in od leta 2015 narašča vsako leto. Predvsem v času izjemno nizkih temperatur dosega rekordno vrednost. Podatek o konični moči je zaradi dimenzioniranja omrežja za distributerje zelo pomemben, njena intenzivna rast pa jim narekuje ojačitve.

Gospodinjski odjem, ki pomeni približno tretjino vsega odjema, v zadnjih dveh desetletjih ves čas, vendar zmerno narašča, lani za 0,9 odstotka. Medtem poslovni odjem izmenjaje narašča in pada. V kriznem letu 2008 je padel za skoraj šest odstotkov, padal je tudi med letoma 2011 in 2014, v zadnjih letih pa znova sorazmerno hitro narašča. Lani je narasel za 1,8, od leta 2014 pa skupaj že za osem odstotkov, kar kaže na povečanje gospodarskih aktivnosti.

Sicer pa so v Elektru Maribor lani 86 odstotkov potrebne energije prevzeli iz prenosnega omrežja, preostanek pa od lokalnih proizvodnih virov, predvsem malih elektrarn na obnovljive vire energije in iz soproizvodnje. Konec leta je bilo na njihovem območju mrežno integriranih 2241 proizvodnih virov, kar je 673 več kot leto prej.

Družba je lani znova beležila kar 27 dni z izrednimi vremenskimi razmerami, ki pa niso bile tako intenzivne kot v času vetroloma leta 2017 ali žledoloma v letu 2014. Sovič ob tem poudarja, da je bila kakovost oskrbe z elektriko tudi zaradi intenzivnih vlaganj v robustnost in naprednost omrežja lani ena najvišjih v zadnjih letih.

Lani so realizirali za več kot 31,7 milijona evrov investicij, tudi v sistem naprednega merjenja, v katerega je vključenih 76 odstotkov vseh merilnih mest

"Do konca leta 2019 bo v sistem naprednega merjenja vključenih že več kot 80 odstotkov uporabnikov omrežja, kar pomeni, da bomo ta cilj dosegli že leto pred rokom, ki ga za to predvideva energetski zakon," je še dodal Sovič.

Številke iz lanskega poslovanja družbe še niso dokončne, podatki iz posameznih obdobij lanskega leta pa kažejo, da so tudi leto 2018 poslovali zelo uspešno. Leto prej so ustvarili 13,5 milijona evrov čistega dobička, kar je največ v zadnjih dveh desetletjih.

Trenutno zaposlujejo 750 ljudi, sicer pa nenehno izkazujejo potrebe po novih sodelavcih. Ker so sredi zelo intenzivnega investicijskega cikla, iščejo predvsem elektromonterje, gradbene delavce in kovinarje. Večino od okoli 140 novih sodelavcev iz zadnjega razpisa bodo zaposlili za določen čas, pri iskanju kadrov pa doslej niso imeli večjih težav, saj po mnenju Soviča v svojem okolju veljajo za uglednega delodajalca.

Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Okolje & energija
Elektro Maribor dobil nove nadzornike
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Elektro Maribor dobil nove nadzornike 1

Na skupščini družbe Elektro Maribor so imenovali dva nova člana nadzornega sveta, Jožeta Hebarja in Draga Štefeta.

FINANCE
Okolje & energija
Elektro Maribor je prodal večinski delež Energije plus družbi HSE
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Elektro Maribor je prodal večinski delež Energije plus družbi HSE

Vodstvi družb Holding Slovenske elektrarne (HSE) in Elektro Maribor sta danes podpisali pogodbo o prodaji oziroma nakupu 51-odstotnega deleža družbe za prodajo električne energije in storitev Energija plus.

FINANCE
Okolje & energija
Distributerji elektrike so ocenili porabo do leta 2030
FINANCE
Okolje & energija
Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost? (OGLAS)

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako lahko izkoristite ta prehod.

FINANCE
Okolje & energija
Kako poteka konsolidacija trgovcev z električno energijo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako poteka konsolidacija trgovcev z električno energijo

Preverili smo aktualno stanje pri prestrukturiranju dobaviteljev električne energije: pri prevzemu ECE, pri prodaji Energije Plus ter pri povezovanju E3 in Petrola.

FINANCE
Okolje & energija
2021 bo živahno investicijsko leto v slovenski energetiki
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar 2021 bo živahno investicijsko leto v slovenski energetiki 1

Letos bodo v slovenski energetiki izvajali številne finančno zahtevne naložbe, med drugim v daljnovod Cirkovce-Pince, elektrarno Mokrice, odlagališče nizko- in srednjeradioaktivnih jedrskih odpadkov, remont jedrske elektrarne, plinsko-parno enoto v Ljubljani

FINANCE
Okolje & energija
Elektrodistribucija: Takoj po A. Ribiču še B. Sovič?
FINANCE
Slovenija
Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti
OGLAS
Slovenija
SlovenijaFinance PR Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti (OGLAS)

Osemnajst podjetij, občin in organizacij je podpisalo konzorcijsko pogodbo za vzpostavitev ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov, koordinacijo konzorcija je prevzel ELES.