Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Aprila bo tradicionalno in najpomembnejše letno srečanje slovenskih energetikov z bogatim strokovnim programom in energetskimi nagradami.
'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' 'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' Družba GEN-I je na stanovanjskem bloku na Jesenicah postavila prvo samooskrbno elektrarno na večstanovanjski stavbi. Taki projekti bodo poganjali kot gobe po dežju, je napovedal predsednik uprave GEN-I Robert Golob.
Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani je bilo izplačanih za šest odstotkov manj podpor za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov in soproizvodnje kot leta 2017.
Leben bo vztrajal proti frackingu. Kaj pravijo v Ascentu? Leben bo vztrajal proti frackingu. Kaj pravijo v Ascentu? »Vztrajal bom proti frackingu v Sloveniji,« je v sredo povedal okoljski minister Jure Leben. Družbo Ascent Resources, ki v Prekmurju črpa zemeljski plin, smo prosili za komentar.

Elektro Maribor z rekordno distribucijo električne energije

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
elektrika   dodaj
Boris Sovič dodaj
Elektro Maribor dodaj
 
Čas branja: 2 min
31.01.2019  17:20  Dopolnjeno: 31.01.2019 17:21
Elektro Maribor je lani drugo leto zapored dosegel rekordno konično obremenitev, uporabnikom pa so distribuirali tudi največ električne energije doslej.
avtor
Elektro Maribor z rekordno distribucijo električne energije
Foto: Borut Hočevar

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
elektrika   dodaj
Boris Sovič dodaj
Elektro Maribor dodaj

"Četudi gre za razmeroma visoko rast, je bila ta na območju našega podjetja za približno pol odstotne točke šibkejša kot sicer v slovenski elektrodistribuciji, kar gre pripisati drugačnim gospodarskim in socialnim razmeram na tem območju," je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedal predsednik uprave Boris Sovič.

Konična moč je z 441 megavati dosegla najvišjo vrednost do sedaj in od leta 2015 narašča vsako leto. Predvsem v času izjemno nizkih temperatur dosega rekordno vrednost. Podatek o konični moči je zaradi dimenzioniranja omrežja za distributerje zelo pomemben, njena intenzivna rast pa jim narekuje ojačitve.

Gospodinjski odjem, ki pomeni približno tretjino vsega odjema, v zadnjih dveh desetletjih ves čas, vendar zmerno narašča, lani za 0,9 odstotka. Medtem poslovni odjem izmenjaje narašča in pada. V kriznem letu 2008 je padel za skoraj šest odstotkov, padal je tudi med letoma 2011 in 2014, v zadnjih letih pa znova sorazmerno hitro narašča. Lani je narasel za 1,8, od leta 2014 pa skupaj že za osem odstotkov, kar kaže na povečanje gospodarskih aktivnosti.

Sicer pa so v Elektru Maribor lani 86 odstotkov potrebne energije prevzeli iz prenosnega omrežja, preostanek pa od lokalnih proizvodnih virov, predvsem malih elektrarn na obnovljive vire energije in iz soproizvodnje. Konec leta je bilo na njihovem območju mrežno integriranih 2241 proizvodnih virov, kar je 673 več kot leto prej.

Družba je lani znova beležila kar 27 dni z izrednimi vremenskimi razmerami, ki pa niso bile tako intenzivne kot v času vetroloma leta 2017 ali žledoloma v letu 2014. Sovič ob tem poudarja, da je bila kakovost oskrbe z elektriko tudi zaradi intenzivnih vlaganj v robustnost in naprednost omrežja lani ena najvišjih v zadnjih letih.

Lani so realizirali za več kot 31,7 milijona evrov investicij, tudi v sistem naprednega merjenja, v katerega je vključenih 76 odstotkov vseh merilnih mest

"Do konca leta 2019 bo v sistem naprednega merjenja vključenih že več kot 80 odstotkov uporabnikov omrežja, kar pomeni, da bomo ta cilj dosegli že leto pred rokom, ki ga za to predvideva energetski zakon," je še dodal Sovič.

Številke iz lanskega poslovanja družbe še niso dokončne, podatki iz posameznih obdobij lanskega leta pa kažejo, da so tudi leto 2018 poslovali zelo uspešno. Leto prej so ustvarili 13,5 milijona evrov čistega dobička, kar je največ v zadnjih dveh desetletjih.

Trenutno zaposlujejo 750 ljudi, sicer pa nenehno izkazujejo potrebe po novih sodelavcih. Ker so sredi zelo intenzivnega investicijskega cikla, iščejo predvsem elektromonterje, gradbene delavce in kovinarje. Večino od okoli 140 novih sodelavcev iz zadnjega razpisa bodo zaposlili za določen čas, pri iskanju kadrov pa doslej niso imeli večjih težav, saj po mnenju Soviča v svojem okolju veljajo za uglednega delodajalca.


Več iz teme:  

OK & EN
Novice
Novice Začelo se je: v ZDA razglasili prvi podnebni stečaj 10

Kalifornijska energetska družba PG&E je ta teden vložila zahtevo za zaščito pred upniki, kar so tudi največji ameriški časniki...

OK & EN
Novice
Novice POP TV: Arso zavrnil Marinčkov ugovor zoper izdano okoljevarstveno dovoljenje 60

Ministrstvo za okolje in prostor je za POP TV potrdilo, da je izdalo odločbo, s katero je zavrnilo ugovor predsednika novomeške okoljske...

OK & EN
Novice
Novice Kako so Nemci vlekli Bulčevo v mazohistično debato o dizlih in zraku 12

V Nemčiji se že več tednov prepirajo o tem, ali so meje za koncentracije onesnaževal v zraku prenizke. Debata je javna, a tudi...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski oljkar bo delal stroje, ki prinašajo revolucijo v izdelavo olja 4

Proizvodnja oljčnega olja z ultrazvokom, inovacija Bena Bajde iz Izole, prihrani 15 odstotkov elektrike in 30 odstotkov antioksidantov....

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kaj prinaša nemško slovo od premoga Sloveniji 36

Člani nemške Kohlekommission, premogovne komisije, so se v soboto sporazumeli, da bodo v nemških elektrarnah kurili premog najdlje do...

OK & EN
Kadrovski pretresi v skupini HSE 3

TEŠ bo dobil že sedmega, HSE pa šestega direktorja v zadnjih osmih letih

OK & EN
Novice
Novice Odstopil je generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne 4

Generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Matjaž Marovt je odstopil, postopki za imenovanje novega tečejo, so sporočili iz...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Primorski trgovec z elektriko E3 bo v nakup morda ponujen še drugim

Varuh konkurence ni zadovoljen s tem, da bi hčerinsko družbo Elektra Primorska kupil HSE. Kdo se še zanima za E3 in kdo bi se še lahko?