Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Aprila bo tradicionalno in najpomembnejše letno srečanje slovenskih energetikov z bogatim strokovnim programom in energetskimi nagradami.
'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' 'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' Družba GEN-I je na stanovanjskem bloku na Jesenicah postavila prvo samooskrbno elektrarno na večstanovanjski stavbi. Taki projekti bodo poganjali kot gobe po dežju, je napovedal predsednik uprave GEN-I Robert Golob.
Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani je bilo izplačanih za šest odstotkov manj podpor za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov in soproizvodnje kot leta 2017.
Leben bo vztrajal proti frackingu. Kaj pravijo v Ascentu? Leben bo vztrajal proti frackingu. Kaj pravijo v Ascentu? »Vztrajal bom proti frackingu v Sloveniji,« je v sredo povedal okoljski minister Jure Leben. Družbo Ascent Resources, ki v Prekmurju črpa zemeljski plin, smo prosili za komentar.

Teš zaprosil za dovoljenje za uvoz premoga; Leben za razjasnitev okoliščin

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
energetika   dodaj
elektrika   dodaj
Termoelektrarna... dodaj
Arso dodaj
Premogovnik Velenje dodaj
 
Čas branja: 2 min
01.02.2019  15:47  Dopolnjeno: 01.02.2019 15:47
Termoelektrarna Šoštanj (Teš) je konec lanskega leta Agencijo RS za okolje (Arso) zaprosila za dovoljenje za uvoz tujega premoga za peti in šesti blok, poroča spletni portal Siol. Okoljski minister Jure Leben je ob tem ocenil, da bi morali pred tem razjasniti, ali so pristojni zavajali o kakovosti in količini premoga, da te ne bodo zadostovale.
avtor
Teš zaprosil za dovoljenje za uvoz premoga; Leben za razjasnitev okoliščin
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  

Teš je na Arso posredoval prijavo za spremembo vrste goriv na dveh kurilnih naprav v elektrarni: na novem 600-megavatnem šestem bloku in starem petem bloku. Kot poudarjajo, gre zgolj za "preventivno rezervno zasilno možnost, če bi se zgodil izpad oskrbe iz Premogovnika Velenje". Veljavno okoljevarstveno dovoljenje iz leta 2010 sicer določa, da lahko elektrarna za proizvodnjo električne energije kuri le lignit, ki ga kopljejo rudarji Premogovnika Velenje.

Vsako nameravano spremembo v delovanju elektrarne, med katere spada tudi nova vrsta premoga, mora Teš po zakonu o varstvu okolja najprej prijaviti Arsu. Ta s sklepom odloči, ali gre za večjo ali manjšo spremembo v delovanju. Če bo ocenil, da gre za večjo spremembo, bodo morali v Šoštanju na novo pridobiti okoljevarstveno soglasje. Na Arsu so za Siol napovedali, da bodo sklep izdali predvidoma februarja. Šele po tem, ko bo pravnomočen, bo lahko Teš vložil vlogo za spremembo okoljevarstvenega dovoljenja.

Kot je za portal pojasnil odhajajoči direktor Teša Arman Koritnik, prijava ne pomeni, da želijo kuriti uvoženi premog oziroma, da bodo to storili. "Proučujemo le različne mogoče scenarije za premoge, ki bi jih lahko primešavali, če bo kurilnost upadla," je dodal.

Okoljski minister je na Twitterju ob tem navedel, da bo treba najprej raziskati ozadje gradnje šestega bloka. "In, ali so pristojni zavajali o kakovosti in količini premoga ob graditvi objekta? Jasno naj se pojasni, zakaj količine in kakovost premoga, kot so bili opredeljeni v poslovnih načrtih, ne zadostujejo več," je zapisal.

Infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek, pristojna za področje energetike, pa je danes novinarjem pojasnila, da z zadnjo prošnjo Teša ni seznanjena, zanjo pa je izvedela iz medijev, zato je še ne želi komentirati.

Odzvali pa so se že v okoljevarstveni organizaciji Greenpeace Slovenija, kjer so zapisali, da bi morala v času, ko se po svetu vrstijo množični protesti za zaustavitev globalnega segrevanja, vlada razmišljati o koncu uporabe premoga, ne pa o njegovem uvozu.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Začelo se je: v ZDA razglasili prvi podnebni stečaj 10

Kalifornijska energetska družba PG&E je ta teden vložila zahtevo za zaščito pred upniki, kar so tudi največji ameriški časniki...

OK & EN
Novice
Novice POP TV: Arso zavrnil Marinčkov ugovor zoper izdano okoljevarstveno dovoljenje 60

Ministrstvo za okolje in prostor je za POP TV potrdilo, da je izdalo odločbo, s katero je zavrnilo ugovor predsednika novomeške okoljske...

OK & EN
Novice
Novice Kako so Nemci vlekli Bulčevo v mazohistično debato o dizlih in zraku 12

V Nemčiji se že več tednov prepirajo o tem, ali so meje za koncentracije onesnaževal v zraku prenizke. Debata je javna, a tudi...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski oljkar bo delal stroje, ki prinašajo revolucijo v izdelavo olja 4

Proizvodnja oljčnega olja z ultrazvokom, inovacija Bena Bajde iz Izole, prihrani 15 odstotkov elektrike in 30 odstotkov antioksidantov....

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kaj prinaša nemško slovo od premoga Sloveniji 36

Člani nemške Kohlekommission, premogovne komisije, so se v soboto sporazumeli, da bodo v nemških elektrarnah kurili premog najdlje do...

OK & EN
Kadrovski pretresi v skupini HSE 3

TEŠ bo dobil že sedmega, HSE pa šestega direktorja v zadnjih osmih letih

OK & EN
Novice
Novice Odstopil je generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne 4

Generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Matjaž Marovt je odstopil, postopki za imenovanje novega tečejo, so sporočili iz...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Primorski trgovec z elektriko E3 bo v nakup morda ponujen še drugim

Varuh konkurence ni zadovoljen s tem, da bi hčerinsko družbo Elektra Primorska kupil HSE. Kdo se še zanima za E3 in kdo bi se še lahko?