Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Aprila bo tradicionalno in najpomembnejše letno srečanje slovenskih energetikov z bogatim strokovnim programom in energetskimi nagradami.
'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' 'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' Družba GEN-I je na stanovanjskem bloku na Jesenicah postavila prvo samooskrbno elektrarno na večstanovanjski stavbi. Taki projekti bodo poganjali kot gobe po dežju, je napovedal predsednik uprave GEN-I Robert Golob.
Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani je bilo izplačanih za šest odstotkov manj podpor za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov in soproizvodnje kot leta 2017.
Leben bo vztrajal proti frackingu. Kaj pravijo v Ascentu? Leben bo vztrajal proti frackingu. Kaj pravijo v Ascentu? »Vztrajal bom proti frackingu v Sloveniji,« je v sredo povedal okoljski minister Jure Leben. Družbo Ascent Resources, ki v Prekmurju črpa zemeljski plin, smo prosili za komentar.

Greenpeace opozarja na globalno krizo pri shranjevanju jedrskih odpadkov

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
energetika   dodaj
Greenpeace dodaj
AFP dodaj
Shaun Burnie dodaj
Barack Obama dodaj
 
Čas branja: 2 min
08.02.2019  10:25
avtor
Greenpeace opozarja na globalno krizo pri shranjevanju jedrskih odpadkov

Obveščaj me o novih člankih:  
energetika   dodaj
Greenpeace dodaj
AFP dodaj
Shaun Burnie dodaj
Barack Obama dodaj

V svetu se vse bolj kopičijo jedrski odpadki, ki bodo še tisoče let radioaktivni, predvsem v obliki izrabljenega goriva nukleark. Kot je v nedavnem poročilu še opozorila mednarodna okoljevarstvena organizacija Greenpeace, so razmere na področju shranjevanja jedrskih odpadkov dobile razsežnosti globalne krize.

Trenutno je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP po svetu razpršenega skupaj za 250.000 ton visoko radioaktivnega izrabljenega jedrskega goriva.

Strokovnjaki so opravili analizo objektov za njegovo hrambo v sedmih državah z jedrskimi elektrarnami, med katerimi sicer ni Slovenije. Med drugim so ugotovili, da so številna skladišča že skoraj do konca zapolnjena.

V vseh opazovanih državah - ZDA, Franciji, Japonski, Belgiji, Veliki Britaniji, Švedski in Finski - se poleg tega soočajo z drugimi težavami, ki jih še niso v celoti rešile, navaja Greenpeace v poročilu. Med temi omenja nevarnost požarov, uhajanje radioaktivnih plinov, onesnaževanje okolja in naraščajoče stroške.

"Več kot 65 let po začetku uporabe jedrske energije v civilne namene niti ena sama država ne more trditi, da ima pravo rešitev za ureditev problema najnevarnejših radioaktivnih odpadkov," je ob tem dejala koordinatorka poročila, jedrska strokovnjakinja pri Greenpeaceu Shaun Burnie.

Kot je opozorila, se je med drugim izkazalo, da ima zakopavanje izrabljenega jedrskega goriva globoko v zemljo, sicer ena od doslej vodilnih opcij rešitve problema dolgotrajnega shranjevanja, "velike pomanjkljivosti".

Večino izrabljenega jedrskega goriva sicer hranijo v hladilnih bazenih poleg reaktorjev, ki pa nimajo dodatne "sekundarne" zaščite in so zato ranljive, ko gre za zagotavljanje nenehnega hlajenja. Nekatere so celo brez nadomestnega vira energije, navaja poročilo.

Kot opozarja, je taljenje sredice v japonski jedrski elektrarni Fukušima po potresu in cunamiju leta 2011 jasno pokazalo, da nevarnost takšnih hladilnih bazenov ni zgolj hipotetična.

Poročilo izpostavlja razmere v ZDA, kjer imajo tudi največ jedrskih elektrarn - kar okoli 100, in Franciji (58 elektrarn).

"V Franciji nimajo kredibilne rešitve za dolgoročno varno hrambo izrabljenega jedrskega goriva," navaja poročilo. Francoski nadzorni organi so izrazili zaskrbljenost glede zmogljivosti hladilnih bazenov v obratu za predelavo jedrskega goriva v La Haguu. Upravitelj obrata je sicer zagotovil, da do leta 2030 ni nevarnosti za prekoračitev kapacitet v bazenih tega obrata.

V ZDA so za rešitev problematike potrošili že milijarde dolarjev, a rešitve še vedno ni. Že desetletja gradijo podzemno skladišče Yucca Mountain, a administracija prejšnjega predsednika ZDA Baracka Obame je financiranje leta 2010 ukinila.

Medtem je kar okoli 70 odstotkov izrabljenega jedrskega goriva v ZDA v ranljivih hladilnih bazenih, pogosto v količinah, ki za večkrat presegajo prvotne načrte, še opozarja poročilo Greenpeacea.

Precejšen problem predstavljajo tudi jedrski odpadki, ki nastajajo pri kopanju uranove rude. Teh naj bi bilo po svetu skupaj več kot dve milijardi ton, dodaja okoljevarstvena organizacija.

V edini slovenski jedrski elektrarni, Nuklearni elektrarni Krško (Nek), skrbijo za izrabljeno jedrsko gorivo. Ta čas se pripravljajo na gradnjo skladišča za suho hrambo, s čimer bodo po dogovoru meddržavne komisije iz leta 2015 vse visokoradioaktivne odpadke iz Neka v Sloveniji hranili do konca njenega delovanja leta 2043. Prve tovrstne odpadke naj bi vanj iz zdajšnjega vodno hlajenega bazena prenesli leta 2021.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Začelo se je: v ZDA razglasili prvi podnebni stečaj 10

Kalifornijska energetska družba PG&E je ta teden vložila zahtevo za zaščito pred upniki, kar so tudi največji ameriški časniki...

OK & EN
Novice
Novice POP TV: Arso zavrnil Marinčkov ugovor zoper izdano okoljevarstveno dovoljenje 60

Ministrstvo za okolje in prostor je za POP TV potrdilo, da je izdalo odločbo, s katero je zavrnilo ugovor predsednika novomeške okoljske...

OK & EN
Novice
Novice Kako so Nemci vlekli Bulčevo v mazohistično debato o dizlih in zraku 12

V Nemčiji se že več tednov prepirajo o tem, ali so meje za koncentracije onesnaževal v zraku prenizke. Debata je javna, a tudi...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski oljkar bo delal stroje, ki prinašajo revolucijo v izdelavo olja 4

Proizvodnja oljčnega olja z ultrazvokom, inovacija Bena Bajde iz Izole, prihrani 15 odstotkov elektrike in 30 odstotkov antioksidantov....

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kaj prinaša nemško slovo od premoga Sloveniji 36

Člani nemške Kohlekommission, premogovne komisije, so se v soboto sporazumeli, da bodo v nemških elektrarnah kurili premog najdlje do...

OK & EN
Kadrovski pretresi v skupini HSE 3

TEŠ bo dobil že sedmega, HSE pa šestega direktorja v zadnjih osmih letih

OK & EN
Novice
Novice Odstopil je generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne 4

Generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Matjaž Marovt je odstopil, postopki za imenovanje novega tečejo, so sporočili iz...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Primorski trgovec z elektriko E3 bo v nakup morda ponujen še drugim

Varuh konkurence ni zadovoljen s tem, da bi hčerinsko družbo Elektra Primorska kupil HSE. Kdo se še zanima za E3 in kdo bi se še lahko?