Ministrstvo ponovno išče interesente za interventni odvoz odpadne embalaže Ministrstvo ponovno išče interesente za interventni odvoz odpadne embalaže Ministrstvo za okolje in prostor je v začetku tedna objavilo nov javni razpis za prevzem in obdelavo odpadne embalaže in odpadnih nagrobnih sveč. Gre za odvoz na območjih, kjer v prvem javnem naročilu ni bilo zanimanja ponudnikov, ministrstvo pa je tokrat naročilo razbilo v manjše dele.
Podnebne spremembe so za posel veliko slabše kot katerikoli predpis Podnebne spremembe so za posel veliko slabše kot katerikoli predpis Ali podnebni ukrepi zmanjšujejo konkurenčnost evropskih podjetij, smo med drugim vprašali Gabrielle Walker, mednarodno strokovnjakinjo za trajnostno poslovanje.
V obratu z odpadki v Lenartu spet zagorelo V obratu z odpadki v Lenartu spet zagorelo V sortirnici odpadkov podjetja Salomon v Lenartu je danes nekaj pred 18. uro spet zagorelo. Gasilska intervencija poteka, so sporočili mariborski policisti.
Končan prvi remont črpalne hidroelektrarne Avče Končan prvi remont črpalne hidroelektrarne Avče V Soških elektrarnah Nova Gorica so po osmih letih obratovanja končali prvi remont agregata črpalne hidroelektrarne Avče. Končali so ga pred načrtovanim rokom.
Ob dnevu Zemlje: slovenski odpadki spet gorijo, interventni zakon pa ne deluje Ob dnevu Zemlje: slovenski odpadki spet gorijo, interventni zakon pa ne deluje V sortirnici odpadkov podjetja Salomon v Lenartu je ta teden gorelo dvakrat. Požara opozarjata, da se lahko ponovi leto 2017. Tudi zato, ker se kopiči nepobrana embalaža.

(video) Storitev Amibita je Darsu na Vranskem skoraj za pol znižala stroške za energijo

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
energetika   dodaj
okolje   dodaj
okoljske nagrade   dodaj
Aleš Nastran dodaj
Družba za... dodaj
 
Čas branja: 2 min
25.02.2019  00:15
(video) Storitev Amibita je Darsu na Vranskem skoraj za pol znižala stroške za energijo
Na fotografiji Aleš Nastran, ustanovitelj podjetja Ambit in razvijalec krmilnika, ki lahko upravlja porabo energije.
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  

Mlado podjetje Amibit s sedmimi zaposlenimi je leta 2017 zmagalo na natečaju Financ in Eko sklada za okolju prijazen izdelek ali storitev. Velenjčani, ki s tehnologijo nižajo stroške ogrevanja, so podjetje v dveh letih precej nadgradili.

V podjetju Amibit so razvili krmilnik, ki lahko upravlja naprave, porabnike energije. V enem letu so v Darsovi Dars vzdrževalni bazi na Vranskem znižali stroške porabe energije za skoraj polovico.

V podjetju Amibit uporabljajo tehnološko napredne rešitve. Upravljajo lahko porabo energije v majhni počitniški hiši, podjetju, domu za ostarele, industrijskem obratu ali hali, v šolah ter tudi v elektrarni. Pri tem uporabljajo svoj krmilnik, »podobnega ni na vsem svetu«, pove Aleš Nastran, direktor podjetja. Izdelek je inovacija, z ekipo pa se trudijo, da bi zanj pridobili patentne pravice. Zaposlili bodo še dva sodelavca, še letos pa se bodo širili tudi v države EU.

Izdelek jim omogoča upravljanje uporabnikovih naprav in s tem posredno energije na daljavo. Stopnja varnosti sistema je visoka in preprečuje vdore v sistem od zunaj. »Odpravljamo napake, zbiramo podatke, preverjamo na primer temperaturo in jo nastavljamo na najbolj optimalno raven.« Ekipa Amibita je krmilnik razvila do stopnje, da lahko pri uporabniku, ki je ponavadi podjetje, preverjajo in regulirajo tudi sanitarno vodo in temperaturo. Upravljajo lahko toplotne črpalke, ventile, prezračevalne sisteme, toplotne podpostaje, radiatorje, črpalke in tudi hladilnike.

»Trenutno imamo na terenu že več kot 500 krmilnikov, več kot dva tisoč na sistem povezanih naprav in okrog štirideset organizacij na okoli sto lokacijah,« pove Nastran. Primer Dars: v vzdrževalni bazi Darsa na Vranskem so v prvem letu znižali stroške za 40 odstotkov, investicija pa se je povrnila v letu in pol.

»V kolikšnem času se povrne investicija, je odvisno od velikosti sistema in od njegove uporabe,« pove Nastran in doda primer: stroški za pregled sistema in upravljanje temperature v domu starejših v povprečju znašajo okoli deset do 15 tisoč evrov.

V Amibitu si lahko med dosežke pripišejo še uvrstitev med tri finaliste nagrade nemškega gospodarstva (Der preis der Deutschen Wirtschaft) v letu 2018, ki jo skupaj podeljujeta Slovensko-nemška gospodarska zbornica in nemško veleposlaništvo v Sloveniji, ter regionalno zlato priznanje za inovacijo 2017 za krmilnik amihub, ki jo podeljuje Gospodarska zbornica RS.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Stanovalci blokov, tu boste izvedeli, kako lahko postavite sončno elektrarno

Po novem lahko tudi stanovalci blokov postavijo sončno elektrarno za samooskrbo. To pa še ni vse, za ogrevanje sanitarne vode lahko...