Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
Holding Slovenske elektrarne dobil novo vodstvo Holding Slovenske elektrarne dobil novo vodstvo Nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne je na redni seji za novega generalnega direktorja družbe soglasno imenoval Stojana Nikolića, za poslovnega direktorja pa Viktorja Vračarja.
Ministrstvo sprašuje občine, če katera hoče sežigalnico Ministrstvo sprašuje občine, če katera hoče sežigalnico Kandidata za okoljskega ministra Simona Zajca so zaslišali poslanci odbora za infrastrukturo. Povzemamo nekatere Zajčeve misli.
Zveza Merklove in Macrona se je zaradi podnebja zalomila Zveza Merklove in Macrona se je zaradi podnebja zalomila EU je razdeljena: Francija bi Evropo razogljičila do leta 2050, Nemčija pa ne. Vsaka ima svoje zaveznike.
(video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje (video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje V Krškem je podjetje Amibit razvilo in implementiralo svoj prvi sistem za nadzor toplotnega omrežja.

(video) Storitev Amibita je Darsu na Vranskem skoraj za pol znižala stroške za energijo

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
energetika   dodaj
okolje   dodaj
okoljske nagrade   dodaj
Aleš Nastran dodaj
Družba za... dodaj
 
Čas branja: 2 min
25.02.2019  00:15
(video) Storitev Amibita je Darsu na Vranskem skoraj za pol znižala stroške za energijo
Na fotografiji Aleš Nastran, ustanovitelj podjetja Ambit in razvijalec krmilnika, ki lahko upravlja porabo energije.
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  

Mlado podjetje Amibit s sedmimi zaposlenimi je leta 2017 zmagalo na natečaju Financ in Eko sklada za okolju prijazen izdelek ali storitev. Velenjčani, ki s tehnologijo nižajo stroške ogrevanja, so podjetje v dveh letih precej nadgradili.

V podjetju Amibit so razvili krmilnik, ki lahko upravlja naprave, porabnike energije. V enem letu so v Darsovi Dars vzdrževalni bazi na Vranskem znižali stroške porabe energije za skoraj polovico.

V podjetju Amibit uporabljajo tehnološko napredne rešitve. Upravljajo lahko porabo energije v majhni počitniški hiši, podjetju, domu za ostarele, industrijskem obratu ali hali, v šolah ter tudi v elektrarni. Pri tem uporabljajo svoj krmilnik, »podobnega ni na vsem svetu«, pove Aleš Nastran, direktor podjetja. Izdelek je inovacija, z ekipo pa se trudijo, da bi zanj pridobili patentne pravice. Zaposlili bodo še dva sodelavca, še letos pa se bodo širili tudi v države EU.

Izdelek jim omogoča upravljanje uporabnikovih naprav in s tem posredno energije na daljavo. Stopnja varnosti sistema je visoka in preprečuje vdore v sistem od zunaj. »Odpravljamo napake, zbiramo podatke, preverjamo na primer temperaturo in jo nastavljamo na najbolj optimalno raven.« Ekipa Amibita je krmilnik razvila do stopnje, da lahko pri uporabniku, ki je ponavadi podjetje, preverjajo in regulirajo tudi sanitarno vodo in temperaturo. Upravljajo lahko toplotne črpalke, ventile, prezračevalne sisteme, toplotne podpostaje, radiatorje, črpalke in tudi hladilnike.

»Trenutno imamo na terenu že več kot 500 krmilnikov, več kot dva tisoč na sistem povezanih naprav in okrog štirideset organizacij na okoli sto lokacijah,« pove Nastran. Primer Dars: v vzdrževalni bazi Darsa na Vranskem so v prvem letu znižali stroške za 40 odstotkov, investicija pa se je povrnila v letu in pol.

»V kolikšnem času se povrne investicija, je odvisno od velikosti sistema in od njegove uporabe,« pove Nastran in doda primer: stroški za pregled sistema in upravljanje temperature v domu starejših v povprečju znašajo okoli deset do 15 tisoč evrov.

V Amibitu si lahko med dosežke pripišejo še uvrstitev med tri finaliste nagrade nemškega gospodarstva (Der preis der Deutschen Wirtschaft) v letu 2018, ki jo skupaj podeljujeta Slovensko-nemška gospodarska zbornica in nemško veleposlaništvo v Sloveniji, ter regionalno zlato priznanje za inovacijo 2017 za krmilnik amihub, ki jo podeljuje Gospodarska zbornica RS.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...

OK & EN
Novice
Novice Šesterica toži EU, ker spodbuja kurjenje lesa, kar povzroča več izpustov kot premog 4

Tožniki iz EU in ZDA dokazujejo, kakšno škodo povzroča Evropi in ZDA direktiva, ki šteje med obnovljive vire tudi lesno biomaso.

OK & EN
Nafta+Plin
Nafta+Plin Arso: Za hidravlično lomljenje na Petišovskem polju potrebna presoja vplivov na okolje 11

Agencija RS za okolje (Arso) je odločila, da bo za črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju, ki mu nasprotujejo...