Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Na ministrstvu za obrambo so pripravili projekt, ki vključuje izdelavo vodika, obnovljive vire, hrambo energije in drugo. Projekt je postal evropski.
Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Povzemamo nekatere ocene škode v primeru odvzema koncesije za izgradnjo hidroelektrarn na Muri.
Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Hidroelektrarna (HE) Mokrice bi, tako kot ostale HE, spremenila rečni prostor in ogrozila ribje vrste, saj omilitveni ukrepi ne delujejo, opozarja Društvo za preučevanje rib Slovenije, ki je doseglo nov postopek o okoljevarstvenem soglasju za to HE.
Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po neuradnih podatkih podjetja Salomon se »izsledki dosedanjih preiskav nagibajo v smer«, da je bil petkov požar v sortirnici odpadkov v Lenartu podtaknjen. Dodajamo pregled inšpekcijskih pregledov sortirnice.
Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Ključen energetski izziv je pridobivanje energije iz nefosilnih virov in ob tem izboljšati življenjski standard, je povedal na konferenci Dnevi energetikov generalni direktor Gen energije Martin Novšak.

(video) Storitev Amibita je Darsu na Vranskem skoraj za pol znižala stroške za energijo

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
energetika   dodaj
okolje   dodaj
okoljske nagrade   dodaj
Aleš Nastran dodaj
Družba za... dodaj
 
Čas branja: 2 min
25.02.2019  00:15
(video) Storitev Amibita je Darsu na Vranskem skoraj za pol znižala stroške za energijo
Na fotografiji Aleš Nastran, ustanovitelj podjetja Ambit in razvijalec krmilnika, ki lahko upravlja porabo energije.
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  

Mlado podjetje Amibit s sedmimi zaposlenimi je leta 2017 zmagalo na natečaju Financ in Eko sklada za okolju prijazen izdelek ali storitev. Velenjčani, ki s tehnologijo nižajo stroške ogrevanja, so podjetje v dveh letih precej nadgradili.

V podjetju Amibit so razvili krmilnik, ki lahko upravlja naprave, porabnike energije. V enem letu so v Darsovi Dars vzdrževalni bazi na Vranskem znižali stroške porabe energije za skoraj polovico.

V podjetju Amibit uporabljajo tehnološko napredne rešitve. Upravljajo lahko porabo energije v majhni počitniški hiši, podjetju, domu za ostarele, industrijskem obratu ali hali, v šolah ter tudi v elektrarni. Pri tem uporabljajo svoj krmilnik, »podobnega ni na vsem svetu«, pove Aleš Nastran, direktor podjetja. Izdelek je inovacija, z ekipo pa se trudijo, da bi zanj pridobili patentne pravice. Zaposlili bodo še dva sodelavca, še letos pa se bodo širili tudi v države EU.

Izdelek jim omogoča upravljanje uporabnikovih naprav in s tem posredno energije na daljavo. Stopnja varnosti sistema je visoka in preprečuje vdore v sistem od zunaj. »Odpravljamo napake, zbiramo podatke, preverjamo na primer temperaturo in jo nastavljamo na najbolj optimalno raven.« Ekipa Amibita je krmilnik razvila do stopnje, da lahko pri uporabniku, ki je ponavadi podjetje, preverjajo in regulirajo tudi sanitarno vodo in temperaturo. Upravljajo lahko toplotne črpalke, ventile, prezračevalne sisteme, toplotne podpostaje, radiatorje, črpalke in tudi hladilnike.

»Trenutno imamo na terenu že več kot 500 krmilnikov, več kot dva tisoč na sistem povezanih naprav in okrog štirideset organizacij na okoli sto lokacijah,« pove Nastran. Primer Dars: v vzdrževalni bazi Darsa na Vranskem so v prvem letu znižali stroške za 40 odstotkov, investicija pa se je povrnila v letu in pol.

»V kolikšnem času se povrne investicija, je odvisno od velikosti sistema in od njegove uporabe,« pove Nastran in doda primer: stroški za pregled sistema in upravljanje temperature v domu starejših v povprečju znašajo okoli deset do 15 tisoč evrov.

V Amibitu si lahko med dosežke pripišejo še uvrstitev med tri finaliste nagrade nemškega gospodarstva (Der preis der Deutschen Wirtschaft) v letu 2018, ki jo skupaj podeljujeta Slovensko-nemška gospodarska zbornica in nemško veleposlaništvo v Sloveniji, ter regionalno zlato priznanje za inovacijo 2017 za krmilnik amihub, ki jo podeljuje Gospodarska zbornica RS.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Stanovalci blokov, tu boste izvedeli, kako lahko postavite sončno elektrarno

Po novem lahko tudi stanovalci blokov postavijo sončno elektrarno za samooskrbo. To pa še ni vse, za ogrevanje sanitarne vode lahko...