Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Aprila bo tradicionalno in najpomembnejše letno srečanje slovenskih energetikov z bogatim strokovnim programom in energetskimi nagradami.
'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' 'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' Družba GEN-I je na stanovanjskem bloku na Jesenicah postavila prvo samooskrbno elektrarno na večstanovanjski stavbi. Taki projekti bodo poganjali kot gobe po dežju, je napovedal predsednik uprave GEN-I Robert Golob.
Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani je bilo izplačanih za šest odstotkov manj podpor za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov in soproizvodnje kot leta 2017.
Leben bo vztrajal proti frackingu. Kaj pravijo v Ascentu? Leben bo vztrajal proti frackingu. Kaj pravijo v Ascentu? »Vztrajal bom proti frackingu v Sloveniji,« je v sredo povedal okoljski minister Jure Leben. Družbo Ascent Resources, ki v Prekmurju črpa zemeljski plin, smo prosili za komentar.

Leben na Finskem napovedal ambiciozne cilje Slovenije pri krožnem gospodarstvu

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 1 min
12.02.2019  20:15  Dopolnjeno: 12.02.2019 20:17
Minister za okolje in prostor Jure Leben je na neformalnem sestanku več evropskih ministrov na Finskem poudaril pomen krožnega gospodarstva pri preoblikovanju EU v konkurenčno in podnebno nevtralno gospodarstvo do leta 2050. Slovenija želi biti po njegovih besedah v svojih ciljih ambiciozna, saj bodo sicer potrebne spremembe prepočasne.
avtor
Leben na Finskem napovedal ambiciozne cilje Slovenije pri krožnem gospodarstvu
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  

Leben se je neformalnega dvodnevnega obiska v Espooju udeležil na povabilo finskega kolega Kimma Tiilikainena. Na sestanku so poleg njiju sodelovali še ministri in državni sekretarji iz Nemčije, Švedske, Luksemburga, Slovaške in Nizozemske, so sporočili z ministrstva.

Srečanje je bilo namenjeno izmenjavi mnenj o prihodnjih ukrepih na ravni EU za spodbujanje krožnega gospodarstva kot gonila za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov obenem pa tudi doseganje gospodarske rasti in konkurenčnosti evropskega gospodarstva.

Poseben poudarek v razpravi je bil osredotočen na simbiozo med krožnim gospodarstvom in podnebnimi spremembami ter mestom in njihovim razvojnim priložnostim v luči krožnega gospodarstva, so na ministrstvu zapisali v sporočilu za javnost. Eno od področij, ki ga bo potrebno v prihodnosti nasloviti, je tudi zapiranje zanke v tekstilni industriji.

"Področje tekstilne industrije predstavlja velik potencial tako na EU kot globalni ravni za uveljavitev in promocijo trajnostnih vzorcev potrošnje. Prav tako bo v povezavi s tekstilno industrijo potrebno nasloviti tudi vprašanje kemikalij ter drugih snovi, ki negativno vplivajo na okolje ter zdravje ljudi," so pojasnili.

Leben je na sestanku poudaril pomen krožnega gospodarstva pri preoblikovanju EU v konkurenčno in podnebno nevtralno gospodarstvo do leta 2050. Dolgoročna podnebna vizija 2050, ki jo je Evropska komisija predstavila novembra lani, mora temeljiti na krožnem gospodarstvu, če želimo dosegati podnebne cilje ter z viri učinkovito Evropo, so dodali na okoljskem ministrstvu.

Slovenski kažipot za krožno gospodarstvo je po Lebnovi oceni dobra osnova za nadaljnje delo, ki pa ga bo treba podkrepiti s praktičnimi primeri in rešitvami za podjetja. "EU mora nadaljevati z začrtano potjo, pri čemer bo tudi Slovenija na regionalni ravni usmerjala proces aktivne podpore in promocije krožnemu gospodarstvu. Slovenija si želi biti v svojih ciljih ambiciozna, saj bodo sicer potrebne spremembe prepočasne, da bi lahko brez velikih stroškov in naporov ohranili dobro stanje okolja," Lebna povzemajo na ministrstvu.

Namen sestanka podobno mislečih držav je bil tudi priprava skupnih predlogov ter pobud prihodnji sestavi evropske komisije za krožno gospodarstvo. Finska, ki bo prevzela predsedovanje Svetu EU v drugi polovici letošnjega leta, bo krožno gospodarstvo uvrstila med osrednje prioritete predsedovanja.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Začelo se je: v ZDA razglasili prvi podnebni stečaj 10

Kalifornijska energetska družba PG&E je ta teden vložila zahtevo za zaščito pred upniki, kar so tudi največji ameriški časniki...

OK & EN
Novice
Novice POP TV: Arso zavrnil Marinčkov ugovor zoper izdano okoljevarstveno dovoljenje 60

Ministrstvo za okolje in prostor je za POP TV potrdilo, da je izdalo odločbo, s katero je zavrnilo ugovor predsednika novomeške okoljske...

OK & EN
Novice
Novice Kako so Nemci vlekli Bulčevo v mazohistično debato o dizlih in zraku 12

V Nemčiji se že več tednov prepirajo o tem, ali so meje za koncentracije onesnaževal v zraku prenizke. Debata je javna, a tudi...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski oljkar bo delal stroje, ki prinašajo revolucijo v izdelavo olja 4

Proizvodnja oljčnega olja z ultrazvokom, inovacija Bena Bajde iz Izole, prihrani 15 odstotkov elektrike in 30 odstotkov antioksidantov....

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kaj prinaša nemško slovo od premoga Sloveniji 36

Člani nemške Kohlekommission, premogovne komisije, so se v soboto sporazumeli, da bodo v nemških elektrarnah kurili premog najdlje do...

OK & EN
Kadrovski pretresi v skupini HSE 3

TEŠ bo dobil že sedmega, HSE pa šestega direktorja v zadnjih osmih letih

OK & EN
Novice
Novice Odstopil je generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne 4

Generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Matjaž Marovt je odstopil, postopki za imenovanje novega tečejo, so sporočili iz...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Primorski trgovec z elektriko E3 bo v nakup morda ponujen še drugim

Varuh konkurence ni zadovoljen s tem, da bi hčerinsko družbo Elektra Primorska kupil HSE. Kdo se še zanima za E3 in kdo bi se še lahko?