Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
Holding Slovenske elektrarne dobil novo vodstvo Holding Slovenske elektrarne dobil novo vodstvo Nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne je na redni seji za novega generalnega direktorja družbe soglasno imenoval Stojana Nikolića, za poslovnega direktorja pa Viktorja Vračarja.
Ministrstvo sprašuje občine, če katera hoče sežigalnico Ministrstvo sprašuje občine, če katera hoče sežigalnico Kandidata za okoljskega ministra Simona Zajca so zaslišali poslanci odbora za infrastrukturo. Povzemamo nekatere Zajčeve misli.
Zveza Merklove in Macrona se je zaradi podnebja zalomila Zveza Merklove in Macrona se je zaradi podnebja zalomila EU je razdeljena: Francija bi Evropo razogljičila do leta 2050, Nemčija pa ne. Vsaka ima svoje zaveznike.
(video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje (video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje V Krškem je podjetje Amibit razvilo in implementiralo svoj prvi sistem za nadzor toplotnega omrežja.

Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first*

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
izobraževanje   dodaj
konferenca   dodaj
energetika   dodaj
Akademija Finance   dodaj
Stane Merše dodaj
 
Čas branja: 1 min
14.02.2019  00:45
Aprila bo tradicionalno in najpomembnejše letno srečanje slovenskih energetikov z bogatim strokovnim programom in energetskimi nagradami.
Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first*
Dnevi energetikov so priložnost tudi za mreženje in neformalne pogovore.

Obveščaj me o novih člankih:  
izobraževanje   dodaj
konferenca   dodaj
energetika   dodaj
Akademija Finance   dodaj
Stane Merše dodaj

Rdeča nit letošnje konference energetskih menedžerjev bodo izzivi in priložnosti pri prehodu v nizkoogljično družbo. Govorniki bodo konkretni pri predstavitvi zmanjšanja emisij in priložnosti, ki se pri tem odpirajo v industriji in energetskih storitvah.

»Energy efficiency first je jasna prednostna usmeritev. Predstaviti želimo napredne oblike upravljanja energije, energetske in tehnološke rešitve ter nove poslovne modele v industriji in stavbah,« pravi Stane Merše, programski vodja konference in vodja Centra za energetsko učinkovitost pri Institutu Jožefa Stefana (IJS).

»Drugo pomembno vlogo ima uporaba obnovljivih virov energije, ki s hitrim tehnološkim razvojem vstopajo v vse sektorje. Ob tem ne bomo zaobšli problematike stavb in e-mobilnosti, ki skupaj z digitalizacijo energetike pomeni nove razvojne izzive,« nadaljuje Merše.

Glavna govornica na konferenci bo Gabrielle Walker, svetovalka v upravnih odborih različnih globalnih podjetij. Deluje kot svetovalka v naftni in plinski industriji, komunalnih storitvah, v industriji obnovljivih virov energije in drugje.

O novih tehnologijah s praktičnih vidikov

Med domačimi govorci pa bodo Stojan Nikolić iz uprave HSE, direktor Knaufa Insulation Tomaž Lanišek, direktor Interenerga Blaž Šterk, predsednik uprave Elektra Maribor Boris Sovič, vršilka dolžnosti direktorice Eko sklada Mojca Vendramin in številni drugi.

Sodelovala bo tudi vrsta domačih in tujih strokovnjakov. Med domačimi bo tudi Marko Kovač, ki se na IJS v zadnjem času ukvarja s pregledom novih obetavnih tehnologij, ki bi v prihodnosti lahko pripomogle k zmanjšanju porabe energije in rabe fosilnih goriv. Med takšnimi so tako imenovane tehnologije power-to-gas, pri katerih uporabljajo električno energijo iz obnovljivih virov za pridobivanje plinov, na primer vodika, in uporaba sončne elektrarne v kombinaciji z baterijami. Kovač ima izkušnje tudi iz proizvodnje, zato bo njegovo predavanje osvetlilo tudi praktične vidike tehnologij.

Razpis energetskih nagrad

Na konferenci bomo podelili tudi energetske nagrade, in sicer v treh kategorijah: za energetsko učinkovito podjetje, za energetsko učinkovit projekt in za promocijski projekt. Prijave zbiramo do 8. marca prek spletne strani portala Dnevi energetikov. Vse prijavljene projekte bomo predstavili v Financah, v vsaki kategoriji pa podelili dve nagradi, eno po izboru strokovne komisije, drugo pa po izboru bralcev Financ.

*Najprej energetska učinkovitostOK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...

OK & EN
Novice
Novice Šesterica toži EU, ker spodbuja kurjenje lesa, kar povzroča več izpustov kot premog 4

Tožniki iz EU in ZDA dokazujejo, kakšno škodo povzroča Evropi in ZDA direktiva, ki šteje med obnovljive vire tudi lesno biomaso.

OK & EN
Nafta+Plin
Nafta+Plin Arso: Za hidravlično lomljenje na Petišovskem polju potrebna presoja vplivov na okolje 11

Agencija RS za okolje (Arso) je odločila, da bo za črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju, ki mu nasprotujejo...