Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Na ministrstvu za obrambo so pripravili projekt, ki vključuje izdelavo vodika, obnovljive vire, hrambo energije in drugo. Projekt je postal evropski.
Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Povzemamo nekatere ocene škode v primeru odvzema koncesije za izgradnjo hidroelektrarn na Muri.
Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Hidroelektrarna (HE) Mokrice bi, tako kot ostale HE, spremenila rečni prostor in ogrozila ribje vrste, saj omilitveni ukrepi ne delujejo, opozarja Društvo za preučevanje rib Slovenije, ki je doseglo nov postopek o okoljevarstvenem soglasju za to HE.
Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po neuradnih podatkih podjetja Salomon se »izsledki dosedanjih preiskav nagibajo v smer«, da je bil petkov požar v sortirnici odpadkov v Lenartu podtaknjen. Dodajamo pregled inšpekcijskih pregledov sortirnice.
Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Ključen energetski izziv je pridobivanje energije iz nefosilnih virov in ob tem izboljšati življenjski standard, je povedal na konferenci Dnevi energetikov generalni direktor Gen energije Martin Novšak.

Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first*

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
izobraževanje   dodaj
konferenca   dodaj
energetika   dodaj
Akademija Finance   dodaj
Stane Merše dodaj
 
Čas branja: 1 min
14.02.2019  00:45
Aprila bo tradicionalno in najpomembnejše letno srečanje slovenskih energetikov z bogatim strokovnim programom in energetskimi nagradami.
Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first*
Dnevi energetikov so priložnost tudi za mreženje in neformalne pogovore.

Obveščaj me o novih člankih:  
izobraževanje   dodaj
konferenca   dodaj
energetika   dodaj
Akademija Finance   dodaj
Stane Merše dodaj

Rdeča nit letošnje konference energetskih menedžerjev bodo izzivi in priložnosti pri prehodu v nizkoogljično družbo. Govorniki bodo konkretni pri predstavitvi zmanjšanja emisij in priložnosti, ki se pri tem odpirajo v industriji in energetskih storitvah.

»Energy efficiency first je jasna prednostna usmeritev. Predstaviti želimo napredne oblike upravljanja energije, energetske in tehnološke rešitve ter nove poslovne modele v industriji in stavbah,« pravi Stane Merše, programski vodja konference in vodja Centra za energetsko učinkovitost pri Institutu Jožefa Stefana (IJS).

»Drugo pomembno vlogo ima uporaba obnovljivih virov energije, ki s hitrim tehnološkim razvojem vstopajo v vse sektorje. Ob tem ne bomo zaobšli problematike stavb in e-mobilnosti, ki skupaj z digitalizacijo energetike pomeni nove razvojne izzive,« nadaljuje Merše.

Glavna govornica na konferenci bo Gabrielle Walker, svetovalka v upravnih odborih različnih globalnih podjetij. Deluje kot svetovalka v naftni in plinski industriji, komunalnih storitvah, v industriji obnovljivih virov energije in drugje.

O novih tehnologijah s praktičnih vidikov

Med domačimi govorci pa bodo Stojan Nikolić iz uprave HSE, direktor Knaufa Insulation Tomaž Lanišek, direktor Interenerga Blaž Šterk, predsednik uprave Elektra Maribor Boris Sovič, vršilka dolžnosti direktorice Eko sklada Mojca Vendramin in številni drugi.

Sodelovala bo tudi vrsta domačih in tujih strokovnjakov. Med domačimi bo tudi Marko Kovač, ki se na IJS v zadnjem času ukvarja s pregledom novih obetavnih tehnologij, ki bi v prihodnosti lahko pripomogle k zmanjšanju porabe energije in rabe fosilnih goriv. Med takšnimi so tako imenovane tehnologije power-to-gas, pri katerih uporabljajo električno energijo iz obnovljivih virov za pridobivanje plinov, na primer vodika, in uporaba sončne elektrarne v kombinaciji z baterijami. Kovač ima izkušnje tudi iz proizvodnje, zato bo njegovo predavanje osvetlilo tudi praktične vidike tehnologij.

Razpis energetskih nagrad

Na konferenci bomo podelili tudi energetske nagrade, in sicer v treh kategorijah: za energetsko učinkovito podjetje, za energetsko učinkovit projekt in za promocijski projekt. Prijave zbiramo do 8. marca prek spletne strani portala Dnevi energetikov. Vse prijavljene projekte bomo predstavili v Financah, v vsaki kategoriji pa podelili dve nagradi, eno po izboru strokovne komisije, drugo pa po izboru bralcev Financ.

*Najprej energetska učinkovitostOK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Stanovalci blokov, tu boste izvedeli, kako lahko postavite sončno elektrarno

Po novem lahko tudi stanovalci blokov postavijo sončno elektrarno za samooskrbo. To pa še ni vse, za ogrevanje sanitarne vode lahko...