Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
Holding Slovenske elektrarne dobil novo vodstvo Holding Slovenske elektrarne dobil novo vodstvo Nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne je na redni seji za novega generalnega direktorja družbe soglasno imenoval Stojana Nikolića, za poslovnega direktorja pa Viktorja Vračarja.
Ministrstvo sprašuje občine, če katera hoče sežigalnico Ministrstvo sprašuje občine, če katera hoče sežigalnico Kandidata za okoljskega ministra Simona Zajca so zaslišali poslanci odbora za infrastrukturo. Povzemamo nekatere Zajčeve misli.
Zveza Merklove in Macrona se je zaradi podnebja zalomila Zveza Merklove in Macrona se je zaradi podnebja zalomila EU je razdeljena: Francija bi Evropo razogljičila do leta 2050, Nemčija pa ne. Vsaka ima svoje zaveznike.
(video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje (video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje V Krškem je podjetje Amibit razvilo in implementiralo svoj prvi sistem za nadzor toplotnega omrežja.

Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
26.02.2019  15:45  Dopolnjeno: 26.02.2019 15:45
Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.
Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  

Grški holding Mytilineos bo dobavil Energetiki Ljubljana dve 57-megavatni plinsko-parni turbini. Takšen dogovor so sklenili v torek.

Nadaljuje se postopek zamenjave dveh od treh blokov v sistemu ljubljanskega daljinskega ogrevanja. Stara premogovna bloka sta bila zgrajena leta 1967 in sta pri koncu življenjske dobe. Konec oktobra 2017 so v Energetiki Ljubljana objavili javni razpis za pridobitev ponudb za dobavo glavne tehnološke opreme za gradnjo plinsko-parne enote in pri tem uporabili postopek konkurenčnega dialoga.

V finalu Grki in Siemens

Marca 2018 se je na razpis odzvalo devet kandidatov, v nadaljnji postopek pa sta se uvrstila grški holding Mytilineos in konzorcij, ki ga sestavljata Siemens Österreich in Siemens Slovenija. Siemens je oddal prvo komercialno ponudbo za glavno tehnološko opremo v višini 194,3 milijona evrov brez DDV, Mytilineos pa v višini 133,9 milijona evrov, prav tako brez DDV.

Pogajanja so začeli prejšnji teden, končali pa so jih včeraj s sklenitvijo dogovora z Grki. Dogovorili so se za ceno 123 milijonov evrov, pogodba pa vključuje klavzulo, po kateri lahko v Energetiki Ljubljana naknadno zahtevajo nekatere tehnične spremembe. Končna cena se lahko zaradi takšnih sprememb zniža za do pet milijonov evrov, na do 118 milijonov evrov.

Sekanci ostanejo, prihaja plinovod

S plinsko-parno enoto bodo leta 2022 nadomestili dva premogovna bloka v enoti Energetike TE-TOL in zmanjšali porabo premoga za 70 odstotkov. Tretji premogovni blok bo še obratoval tako kot doslej. Leta 2008 so ga namreč predelali in omogočili sokurjenje premoga in lesnih sekancev. Energetika Ljubljana je največji uporabnik lesne biomase v energetske namene v Sloveniji. Vsako leto porabi 1,1 milijona gigadžulov lesnih sekancev oziroma dobrih sto tisoč ton.

Za uporabo plina v TE-TOL bo družba Plinovodi postavila 15,2 kilometra dolg prenosni plinovod od Vodic do Energetikine enote TE-TOL. Naložba sodi med največje letošnje investicije v Plinovodih, konec gradnje načrtujejo sredi leta 2020.

Bodo položnice za ogrevanje višje?

V Energetiki Ljubljana so že pred časom preverili več tehnologij, s katerimi bi zamenjali premogovna bloka. Odločili so se za plinsko tehnologijo, tudi zaradi okoljskih učinkov. Izpusti ogljikovega dioksida na enoto proizvoda so za polovico manjši kot pri premogu, precej manj je izpustov dušikovih oksidov, zelo malo pa je izpustov žveplovih oksidov in prahu, so utemeljili izbiro.

Bo zaradi zamenjave ogrevanje v Ljubljani dražje, smo pred časom vprašali Hermana Janeža, direktorja razvojnega sektorja Energetike Ljubljana. Odgovoril je: »Potrudili se bomo, da bo imela nova naložba čim manjši vpliv na ceno toplote.« Sredstva zanjo so zato pridobili tudi iz podporne sheme.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...

OK & EN
Novice
Novice Šesterica toži EU, ker spodbuja kurjenje lesa, kar povzroča več izpustov kot premog 4

Tožniki iz EU in ZDA dokazujejo, kakšno škodo povzroča Evropi in ZDA direktiva, ki šteje med obnovljive vire tudi lesno biomaso.

OK & EN
Nafta+Plin
Nafta+Plin Arso: Za hidravlično lomljenje na Petišovskem polju potrebna presoja vplivov na okolje 11

Agencija RS za okolje (Arso) je odločila, da bo za črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju, ki mu nasprotujejo...