Ministrstvo ponovno išče interesente za interventni odvoz odpadne embalaže Ministrstvo ponovno išče interesente za interventni odvoz odpadne embalaže Ministrstvo za okolje in prostor je v začetku tedna objavilo nov javni razpis za prevzem in obdelavo odpadne embalaže in odpadnih nagrobnih sveč. Gre za odvoz na območjih, kjer v prvem javnem naročilu ni bilo zanimanja ponudnikov, ministrstvo pa je tokrat naročilo razbilo v manjše dele.
Podnebne spremembe so za posel veliko slabše kot katerikoli predpis Podnebne spremembe so za posel veliko slabše kot katerikoli predpis Ali podnebni ukrepi zmanjšujejo konkurenčnost evropskih podjetij, smo med drugim vprašali Gabrielle Walker, mednarodno strokovnjakinjo za trajnostno poslovanje.
V obratu z odpadki v Lenartu spet zagorelo V obratu z odpadki v Lenartu spet zagorelo V sortirnici odpadkov podjetja Salomon v Lenartu je danes nekaj pred 18. uro spet zagorelo. Gasilska intervencija poteka, so sporočili mariborski policisti.
Končan prvi remont črpalne hidroelektrarne Avče Končan prvi remont črpalne hidroelektrarne Avče V Soških elektrarnah Nova Gorica so po osmih letih obratovanja končali prvi remont agregata črpalne hidroelektrarne Avče. Končali so ga pred načrtovanim rokom.
Ob dnevu Zemlje: slovenski odpadki spet gorijo, interventni zakon pa ne deluje Ob dnevu Zemlje: slovenski odpadki spet gorijo, interventni zakon pa ne deluje V sortirnici odpadkov podjetja Salomon v Lenartu je ta teden gorelo dvakrat. Požara opozarjata, da se lahko ponovi leto 2017. Tudi zato, ker se kopiči nepobrana embalaža.

Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
26.02.2019  15:45  Dopolnjeno: 26.02.2019 15:45
Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.
Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  

Grški holding Mytilineos bo dobavil Energetiki Ljubljana dve 57-megavatni plinsko-parni turbini. Takšen dogovor so sklenili v torek.

Nadaljuje se postopek zamenjave dveh od treh blokov v sistemu ljubljanskega daljinskega ogrevanja. Stara premogovna bloka sta bila zgrajena leta 1967 in sta pri koncu življenjske dobe. Konec oktobra 2017 so v Energetiki Ljubljana objavili javni razpis za pridobitev ponudb za dobavo glavne tehnološke opreme za gradnjo plinsko-parne enote in pri tem uporabili postopek konkurenčnega dialoga.

V finalu Grki in Siemens

Marca 2018 se je na razpis odzvalo devet kandidatov, v nadaljnji postopek pa sta se uvrstila grški holding Mytilineos in konzorcij, ki ga sestavljata Siemens Österreich in Siemens Slovenija. Siemens je oddal prvo komercialno ponudbo za glavno tehnološko opremo v višini 194,3 milijona evrov brez DDV, Mytilineos pa v višini 133,9 milijona evrov, prav tako brez DDV.

Pogajanja so začeli prejšnji teden, končali pa so jih včeraj s sklenitvijo dogovora z Grki. Dogovorili so se za ceno 123 milijonov evrov, pogodba pa vključuje klavzulo, po kateri lahko v Energetiki Ljubljana naknadno zahtevajo nekatere tehnične spremembe. Končna cena se lahko zaradi takšnih sprememb zniža za do pet milijonov evrov, na do 118 milijonov evrov.

Sekanci ostanejo, prihaja plinovod

S plinsko-parno enoto bodo leta 2022 nadomestili dva premogovna bloka v enoti Energetike TE-TOL in zmanjšali porabo premoga za 70 odstotkov. Tretji premogovni blok bo še obratoval tako kot doslej. Leta 2008 so ga namreč predelali in omogočili sokurjenje premoga in lesnih sekancev. Energetika Ljubljana je največji uporabnik lesne biomase v energetske namene v Sloveniji. Vsako leto porabi 1,1 milijona gigadžulov lesnih sekancev oziroma dobrih sto tisoč ton.

Za uporabo plina v TE-TOL bo družba Plinovodi postavila 15,2 kilometra dolg prenosni plinovod od Vodic do Energetikine enote TE-TOL. Naložba sodi med največje letošnje investicije v Plinovodih, konec gradnje načrtujejo sredi leta 2020.

Bodo položnice za ogrevanje višje?

V Energetiki Ljubljana so že pred časom preverili več tehnologij, s katerimi bi zamenjali premogovna bloka. Odločili so se za plinsko tehnologijo, tudi zaradi okoljskih učinkov. Izpusti ogljikovega dioksida na enoto proizvoda so za polovico manjši kot pri premogu, precej manj je izpustov dušikovih oksidov, zelo malo pa je izpustov žveplovih oksidov in prahu, so utemeljili izbiro.

Bo zaradi zamenjave ogrevanje v Ljubljani dražje, smo pred časom vprašali Hermana Janeža, direktorja razvojnega sektorja Energetike Ljubljana. Odgovoril je: »Potrudili se bomo, da bo imela nova naložba čim manjši vpliv na ceno toplote.« Sredstva zanjo so zato pridobili tudi iz podporne sheme.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Stanovalci blokov, tu boste izvedeli, kako lahko postavite sončno elektrarno

Po novem lahko tudi stanovalci blokov postavijo sončno elektrarno za samooskrbo. To pa še ni vse, za ogrevanje sanitarne vode lahko...