Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Na ministrstvu za obrambo so pripravili projekt, ki vključuje izdelavo vodika, obnovljive vire, hrambo energije in drugo. Projekt je postal evropski.
Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Povzemamo nekatere ocene škode v primeru odvzema koncesije za izgradnjo hidroelektrarn na Muri.
Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Hidroelektrarna (HE) Mokrice bi, tako kot ostale HE, spremenila rečni prostor in ogrozila ribje vrste, saj omilitveni ukrepi ne delujejo, opozarja Društvo za preučevanje rib Slovenije, ki je doseglo nov postopek o okoljevarstvenem soglasju za to HE.
Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po neuradnih podatkih podjetja Salomon se »izsledki dosedanjih preiskav nagibajo v smer«, da je bil petkov požar v sortirnici odpadkov v Lenartu podtaknjen. Dodajamo pregled inšpekcijskih pregledov sortirnice.
Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Ključen energetski izziv je pridobivanje energije iz nefosilnih virov in ob tem izboljšati življenjski standard, je povedal na konferenci Dnevi energetikov generalni direktor Gen energije Martin Novšak.

Mednarodna nagrada energetski sanaciji Ljubljane

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 1 min
27.02.2019  12:40  Dopolnjeno: 27.02.2019 12:40
Mestna občina Ljubljana je s konzorcijem družb Petrol in Resalta prejela evropsko nagrado za energetsko obnovo Ljubljane.
Mednarodna nagrada energetski sanaciji Ljubljane
Nagrado so prevzeli Blaženka Pospiš Perpar (druga z leve), direktorica za tehniko in trženje Petrolovih energetskih rešitev v javnem in komercialnem sektorju, Alenka Loose, MOL in Matic Baškovč, Resalta (drugi z desne). Na odru sta še Michael Geißler (levo), Berlinska energetska agencija, in član evropskega parlamenta Peter Liese.
Foto: Chris Marchal

Obveščaj me o novih člankih:  

Mestna občina Ljubljana je 20. februarja dobila na Investicijskem forumu županov evropsko nagrado European Energy Service Award 2019 za projekt Energetska obnova Ljubljane (EOL 1). Nagrado so dobili skupaj s konzorcijem Petrola in Resalte, so sporočili iz Petrola.

V okviru projekta EOL 1 je konzorcij Petrola in Resalte v Ljubljani energetsko saniral 48 objektov po modelu energetskega pogodbeništva. Skupna investicija v sanacijo objektov je znašala 15 milijonov evrov, sanirali pa so vrtce, osnovne šole, športne dvorane in javne zgradbe.

S sanacijo prihranijo več kot milijon evrov na leto. Osrednja cilja projekta sta izboljšanje energetske učinkovitosti v stavbah in zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov. S sanacijami so zmanjšali izpuste ogljikovega dioksida za približno tri tisoč ton na leto in tako ohranili 175 tisoč dreves.

Janez Grošelj, direktor Energetskih in okoljskih sistemov v Petrolu, je ob prejemu nagrade povedal: »Obnovljeni objekti so na novo zadihali, največja dodana vrednost pa sta prispevek k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov in krepitev zavedanja, da je pametno in učinkovito upravljanje z viri nujno za trajnostni razvoj družbe.«

V drugem delu sanacije (EOL 2) bodo energetsko prenovili 11 objektov, v konzorciju pa so Petrol, Resalta in Javna razsvetljava Ljubljana. Skupna investicija v EOL 2 znaša skoraj pet milijonov evrov, zajamčeni letni prihranki pa znašajo več kot 300 tisoč evrov, kar pomeni ogrevanje in električno energijo za približno 85 gospodinjstev.

S sanacijo bodo zmanjšali izpust toplogrednih plinov za 463 ton na leto, kar pomeni, da bodo na leto zmanjšali toliko izpustov ogljikovega dioksida, kolikor ga na leto vsrka 51 hektarjev gozda oziroma 22 tisoč dreves.

V Petrolu so uvedli tudi nov izobraževalni program o učinkoviti rabe vode, energije in obnovljivih virov. V mestni občini Ljubljana so namreč deset odstotkov prihrankov namenili izobraževanju otrok v ljubljanski regiji. V letošnjem šolskem letu so začeli z izobraževanjem otrok v šolah in vrtcih na področju energetske učinkovitosti in varčne rabe energije. Program bo potekal 15 let in vplival na spreminjanje navad pri rabi energije.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Stanovalci blokov, tu boste izvedeli, kako lahko postavite sončno elektrarno

Po novem lahko tudi stanovalci blokov postavijo sončno elektrarno za samooskrbo. To pa še ni vse, za ogrevanje sanitarne vode lahko...