Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
V Mariboru zagnali desetmilijonski projekt V Mariboru zagnali desetmilijonski projekt V mestni občini Maribor so letos začeli z energetsko sanacijo 24 javnih stavb. Vrednost projekta je okoli deset milijonov evrov.
Holding Slovenske elektrarne dobil novo vodstvo Holding Slovenske elektrarne dobil novo vodstvo Nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne je na redni seji za novega generalnega direktorja družbe soglasno imenoval Stojana Nikolića, za poslovnega direktorja pa Viktorja Vračarja.
Ministrstvo sprašuje občine, če katera hoče sežigalnico Ministrstvo sprašuje občine, če katera hoče sežigalnico Kandidata za okoljskega ministra Simona Zajca so zaslišali poslanci odbora za infrastrukturo. Povzemamo nekatere Zajčeve misli.
Zveza Merklove in Macrona se je zaradi podnebja zalomila Zveza Merklove in Macrona se je zaradi podnebja zalomila EU je razdeljena: Francija bi Evropo razogljičila do leta 2050, Nemčija pa ne. Vsaka ima svoje zaveznike.

Mednarodna nagrada energetski sanaciji Ljubljane

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 1 min
27.02.2019  12:40  Dopolnjeno: 27.02.2019 12:40
Mestna občina Ljubljana je s konzorcijem družb Petrol in Resalta prejela evropsko nagrado za energetsko obnovo Ljubljane.
Mednarodna nagrada energetski sanaciji Ljubljane
Nagrado so prevzeli Blaženka Pospiš Perpar (druga z leve), direktorica za tehniko in trženje Petrolovih energetskih rešitev v javnem in komercialnem sektorju, Alenka Loose, MOL in Matic Baškovč, Resalta (drugi z desne). Na odru sta še Michael Geißler (levo), Berlinska energetska agencija, in član evropskega parlamenta Peter Liese.
Foto: Chris Marchal

Obveščaj me o novih člankih:  

Mestna občina Ljubljana je 20. februarja dobila na Investicijskem forumu županov evropsko nagrado European Energy Service Award 2019 za projekt Energetska obnova Ljubljane (EOL 1). Nagrado so dobili skupaj s konzorcijem Petrola in Resalte, so sporočili iz Petrola.

V okviru projekta EOL 1 je konzorcij Petrola in Resalte v Ljubljani energetsko saniral 48 objektov po modelu energetskega pogodbeništva. Skupna investicija v sanacijo objektov je znašala 15 milijonov evrov, sanirali pa so vrtce, osnovne šole, športne dvorane in javne zgradbe.

S sanacijo prihranijo več kot milijon evrov na leto. Osrednja cilja projekta sta izboljšanje energetske učinkovitosti v stavbah in zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov. S sanacijami so zmanjšali izpuste ogljikovega dioksida za približno tri tisoč ton na leto in tako ohranili 175 tisoč dreves.

Janez Grošelj, direktor Energetskih in okoljskih sistemov v Petrolu, je ob prejemu nagrade povedal: »Obnovljeni objekti so na novo zadihali, največja dodana vrednost pa sta prispevek k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov in krepitev zavedanja, da je pametno in učinkovito upravljanje z viri nujno za trajnostni razvoj družbe.«

V drugem delu sanacije (EOL 2) bodo energetsko prenovili 11 objektov, v konzorciju pa so Petrol, Resalta in Javna razsvetljava Ljubljana. Skupna investicija v EOL 2 znaša skoraj pet milijonov evrov, zajamčeni letni prihranki pa znašajo več kot 300 tisoč evrov, kar pomeni ogrevanje in električno energijo za približno 85 gospodinjstev.

S sanacijo bodo zmanjšali izpust toplogrednih plinov za 463 ton na leto, kar pomeni, da bodo na leto zmanjšali toliko izpustov ogljikovega dioksida, kolikor ga na leto vsrka 51 hektarjev gozda oziroma 22 tisoč dreves.

V Petrolu so uvedli tudi nov izobraževalni program o učinkoviti rabe vode, energije in obnovljivih virov. V mestni občini Ljubljana so namreč deset odstotkov prihrankov namenili izobraževanju otrok v ljubljanski regiji. V letošnjem šolskem letu so začeli z izobraževanjem otrok v šolah in vrtcih na področju energetske učinkovitosti in varčne rabe energije. Program bo potekal 15 let in vplival na spreminjanje navad pri rabi energije.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...

OK & EN
Novice
Novice Šesterica toži EU, ker spodbuja kurjenje lesa, kar povzroča več izpustov kot premog 4

Tožniki iz EU in ZDA dokazujejo, kakšno škodo povzroča Evropi in ZDA direktiva, ki šteje med obnovljive vire tudi lesno biomaso.

OK & EN
Nafta+Plin
Nafta+Plin Arso: Za hidravlično lomljenje na Petišovskem polju potrebna presoja vplivov na okolje 11

Agencija RS za okolje (Arso) je odločila, da bo za črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju, ki mu nasprotujejo...