Ministrstvo ponovno išče interesente za interventni odvoz odpadne embalaže Ministrstvo ponovno išče interesente za interventni odvoz odpadne embalaže Ministrstvo za okolje in prostor je v začetku tedna objavilo nov javni razpis za prevzem in obdelavo odpadne embalaže in odpadnih nagrobnih sveč. Gre za odvoz na območjih, kjer v prvem javnem naročilu ni bilo zanimanja ponudnikov, ministrstvo pa je tokrat naročilo razbilo v manjše dele.
Podnebne spremembe so za posel veliko slabše kot katerikoli predpis Podnebne spremembe so za posel veliko slabše kot katerikoli predpis Ali podnebni ukrepi zmanjšujejo konkurenčnost evropskih podjetij, smo med drugim vprašali Gabrielle Walker, mednarodno strokovnjakinjo za trajnostno poslovanje.
V obratu z odpadki v Lenartu spet zagorelo V obratu z odpadki v Lenartu spet zagorelo V sortirnici odpadkov podjetja Salomon v Lenartu je danes nekaj pred 18. uro spet zagorelo. Gasilska intervencija poteka, so sporočili mariborski policisti.
Končan prvi remont črpalne hidroelektrarne Avče Končan prvi remont črpalne hidroelektrarne Avče V Soških elektrarnah Nova Gorica so po osmih letih obratovanja končali prvi remont agregata črpalne hidroelektrarne Avče. Končali so ga pred načrtovanim rokom.
Ob dnevu Zemlje: slovenski odpadki spet gorijo, interventni zakon pa ne deluje Ob dnevu Zemlje: slovenski odpadki spet gorijo, interventni zakon pa ne deluje V sortirnici odpadkov podjetja Salomon v Lenartu je ta teden gorelo dvakrat. Požara opozarjata, da se lahko ponovi leto 2017. Tudi zato, ker se kopiči nepobrana embalaža.

(intervju) Vodik, upanje za obnovljive vire energije

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
energetika   dodaj
elektrika   dodaj
raziskovalna...   dodaj
Akademija Finance   dodaj
Marko Kovač dodaj
 
Čas branja: 3 min
28.02.2019  23:00
Z Markom Kovačem z Instituta Jožef Stefan smo govorili o možnostih in izzivih za uporabo vodikovih tehnologij.
(intervju) Vodik, upanje za obnovljive vire energije
Marko Kovač z električnim vozilom v nastajanju. Kovač je doktor fizike, v prostem času se veliko ukvarja z e-kolesi.

Obveščaj me o novih člankih:  
energetika   dodaj
elektrika   dodaj
raziskovalna dejavnost   dodaj
Akademija Finance   dodaj
Marko Kovač dodaj

Marko Kovač je raziskovalec na Centru za energetsko učinkovitost na Inštitutu Jožefa Stefana. Ukvarja se z numeričnimi modeli za napovedovanje trendov porabe energije. Na konferenci Dnevi energetikov, ki bo 16. in 17. aprila v Portorožu, bo govoril o nizkoogljičnih tehnologijah v industriji. Kakšen pa je njegov pogled na možnosti uporabe vodika?

Zadnja leta se veliko govori o uporabi vodika za gospodarske namene. Kakšen je vaš pogled?

Do uporabe vodika sem nekoliko skeptičen. Nekateri se malce posmehujejo, ker stalno omenjam Hindenburga, a to je morebiti znamenje, kaj gre lahko narobe. Zavedam pa se, da je stanje tehnologije in predvsem varnosti precej drugačno kot pred 80 leti. O tem govorijo tudi druge industrijske panoge.

V vodikov zagovor je treba omeniti, da mineva 50 let, odkar so največji vodikovi motorji pognali Apollo 11 proti Luni. Hkrati je ena od najbolj pomembnih pozitivnih lastnosti vodika ta, da se s kisikom spaja v vodo, ki večinoma ni posebej problematična.

Če želimo vodik uporabljati, ga je treba shraniti. Pri tem pa so težave, mar ne?

Vodik ima nekaj zanimivih lastnosti. Je najmanjši atom in molekula (H2), zato v tekočem stanju, ki je blizu absolutne ničle, počasi prehaja skozi ostale materiale. Na srečo v plinastem stanju ni tako izmuzljiv, a za učinkovito shranjevanje zahteva precej visoke tlake, do 700 barov, kar je precej več kot običajna plinska inštalacija, to pa zahteva nekoliko previdnosti.

Drug način hranjenja pa je, da se vodik veže z nekaterimi spojinami, na primer s kovinami v metal-hidride. Ob uporabi se vodik seveda sprošča. Pri tem je pomembno, da ima kovinski del čim večjo površino v omejeni prostornini, zato so običajno v obliki kovinskih mrež ali mehurčkov, kar pa je spet tehnološki problem.

Kako pravzaprav pridobimo vodik?

Trenutno vodik izdelujejo iz fosilnih goriv, kar ni najbolj uporabno, če si želimo omejiti njihovo uporabo. Vodik pa bomo lahko pridobivali tudi iz biogoriv, na primer metana, biodizla in drugih.

Drug način pridobivanja pa je elektroliza vode. Z zadostno količino energije vodo razbijemo na vodik in kisik. Slaba lastnost je, da za reakcijo potrebujemo kar veliko energije, izkoristek procesa je od 55- do 70-odstoten. Potem pa je potrebno vodik stisniti na ustrezen tlak, ki je kar 700 barov, kar še dodatno poslabšuje izkoristek predelave.

Kako draga je proizvodnja vodika?

Za proizvodnjo vodika uporabljamo dve tehnologiji: alkalno elektrolizo ALK in elektrolizo s protonsko izmenjalno membrano PEM. Slednja je trenutno nekoliko dražja, predvideva pa se, da se bosta na dolgi rok ceni izenačili.

Ameriški Nacionalni laboratorij za obnovljive vire NREL navaja cene od pet do šest dolarjev za kilogram vodika (H2). Izdelava vodika zahteva približno polovico stroškov, večino ostalih stroškov za kompresijo in transport pa pobere kompresija, kar dodatno znižuje izkoristek.

Preračun na enoto energije pove, da je proizvodna cena vodika med 0,13 in 0,15 evra za kilovatno uro. V NREL pričakujejo, da se bo strošek pridobivanja zmanjševal.

Kaj pa, če imamo za proizvodnjo vodika na voljo poceni elektriko?

Težava je razpoložljivost takšne elektrike. Da bo pridobivanje vodika smiselno, je vodik potrebno izdelovati z elektriko iz obnovljivih virov: sonce, veter, tudi voda. Ti viri so praviloma manj pogosto dosegljivi. Sončna energija je na razpolago okoli 1.100 ur na leto, kar dviga ceno oziroma zmanjšuje zmožnost za njen padec.

V Mednarodni energetski agenciji za obnovljive vire IRENA so nekoliko bolj optimistični. Predvidevajo, da se bo cena v približno desetih letih spustila na 0,05 evra za kilovatno uro. Predvidevanja so zelo odvisna od scenarijev, ki govorijo o vplivu elektrike iz obnovljivih virov na cene. Če bodo cene takšne elektrike nizke ali celo negativne, se bo izdelava vodika hitreje splačala.

Lahko primerjate hrambo energije z vodikom in v baterijah?

Za primerjavo lahko navedem cene baterij, ki so podobno upanje za obnovljive vire. Grosistične cene za baterije dosegajo okoli 325 evrov za kilovatno uro z možnostjo nadaljnjega spuščanja do sto evrov za kilovatno uro. Ob upoštevanju od dva do pet tisoč ciklov se cene znižajo na 0,065 evra za kilovatno uro. Največja težava baterij je njihova teža oziroma gostota energije. Iz vsakega kilograma vodika (H2) se lahko nadejamo 33,3 kilovatne ure energije, pri baterijah pa je izkoristek več stokrat manjši.

Kakšna je vaša napoved? So vodikove tehnologije rešitev za večjo uporabo obnovljivih virov?

Ena glavnih pomanjkljivosti obnovljivih virov je njihova spremenljivost. Univerzalni shranjevalnik energije bi lahko odpravil takšne težave in naredil obnovljive vire bolj privlačne. Tehnologija Power2Gas, katere pomembne del je tudi elektroliza vodika, je razmeroma obetavna, saj večino tehnoloških problemov obvladujemo, vsaj pri manjšem obsegu. Seveda je oziroma bo to težava na ravni planeta, kjer so količine gromozanske, možnosti za napake pa na žalost tudi.

Vodik pa je mogoče uporabiti za sintezo metana. Uporabljamo ga v industriji, transportu in drugod. Hkrati je na voljo že uveljavljena plinska infrastruktura. In, kot rečeno, vodikove tehnologije se hitro razvijajo.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Stanovalci blokov, tu boste izvedeli, kako lahko postavite sončno elektrarno

Po novem lahko tudi stanovalci blokov postavijo sončno elektrarno za samooskrbo. To pa še ni vse, za ogrevanje sanitarne vode lahko...