Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
Okoljevarstveniki: vlada naj s kampanjo spodbuja postavitev fotovoltaik Okoljevarstveniki: vlada naj s kampanjo spodbuja postavitev fotovoltaik Organizaciji Focus in Greenpeace pozivata vlado, da spremembe uredbe o samooskrbi z električno energijo podpre z nacionalno kampanjo, ki bo spodbudila razcvet projektov energetske skupnosti.
V Mariboru zagnali desetmilijonski projekt V Mariboru zagnali desetmilijonski projekt V mestni občini Maribor so letos začeli z energetsko sanacijo 24 javnih stavb. Vrednost projekta je okoli deset milijonov evrov.
Holding Slovenske elektrarne dobil novo vodstvo Holding Slovenske elektrarne dobil novo vodstvo Nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne je na redni seji za novega generalnega direktorja družbe soglasno imenoval Stojana Nikolića, za poslovnega direktorja pa Viktorja Vračarja.
Ministrstvo sprašuje občine, če katera hoče sežigalnico Ministrstvo sprašuje občine, če katera hoče sežigalnico Kandidata za okoljskega ministra Simona Zajca so zaslišali poslanci odbora za infrastrukturo. Povzemamo nekatere Zajčeve misli.

Zapleti z medicinskimi odpadki: po večmesečnem vztrajanju Financ se je Leben le zganil

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
odpadki   dodaj
Javno podjetje Žale dodaj
Robert Martinčič dodaj
Jure Leben dodaj
 
Čas branja: 2 min
05.03.2019  23:00
Domnevno učinkoviti minister (v odhajanju) Jure Leben je potreboval štiri mesece od prve informacije o zapletih pri ravnanju z medicinskimi odpadki do prvega sestanka o razreševanju težav.
Zapleti z medicinskimi odpadki: po večmesečnem vztrajanju Financ se je Leben le zganil
Foto: Jure Makovec

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
odpadki   dodaj
Javno podjetje Žale dodaj
Robert Martinčič dodaj
Jure Leben dodaj

Povzemimo dogajanje, ki ga na portalu Okolje in energija spremljamo že dobre štiri mesece.

Oktobra smo objavili članek Uredba, zaradi katere slovenski zarodki končajo na smetiščih v tujini. Direktor Javnega podjetja Žale Robert Martinčič je v njem opozoril, da slovenski predpisi od leta 2016 onemogočajo upepeljevanje medicinskih odpadkov človeškega izvora v slovenskih krematorijih in zahtevajo njihov sežig v sežigalnicah v tujini.

Objavili smo tudi celotno Martinčičevo pojasnilo.

Nekaj dni kasneje smo objavili še članek Ravnanje z medicinskimi odpadki: komisije za etiko ni vprašal nihče.

Pričakovali smo, da se bo kdo zganil. Problematika je namreč v pristojnosti ministrstva za okolje, Jure Leben pa si je v delu javnosti in medijev ustvaril podobo učinkovitega in operativnega ministra.

Zgodilo se ni nič, smo ugotovili ob preverjanju na začetku januarja. Na okoljskem ministrstvu so ob našem poizvedovanju zatrdili, da bodo predvidoma januarja organizirali sestanek z ministrstvoma za zdravje in za gospodarstvo, kjer bodo govorili o ravnanju z medicinskimi odpadki človeškega izvora.

Januarja sestanka ni bilo, mi pa smo takrat objavili članek o podjetju Biotera, ki prevzema medicinske odpadke človeškega izvora, odkar jih ne smejo več upepeljevati v slovenskih krematorijih.

Sestanek treh ministrstev je bil 21. februarja, so nam danes odgovorili z okoljskega ministrstva in razložili, kaj so se na sestanku dogovorili. Povzemimo: dogovorili so se, da bodo marca zbirali podatke, do konca aprila pa pripravili dva ali tri sestanke.

Sklepe navajamo v celoti tako, kot so nam jih sporočili, dodali smo le nekaj pojasnil.

● Pri ravnanju z odpadki iz porodništva, diagnostike, zdravljenja ali preprečevanja bolezni pri ljudeh ni pravne praznine, zato ni potrebe po spremembi zakonodaje.

Ministrstvo za zdravje bo marca organiziralo sestanek ministrstev za gospodarstvo, okolje in zdravje s Komisijo za medicinsko etiko.

● Ministrstvo za zdravje bo marca opravilo poizvedbo pri vseh bolnišnicah o:

- vrstah odpadkov iz zdravstva (številke in opis odpadkov),

- uveljavljenih sistemih ločevanja odpadkov s številkama 18 01 02 (deli teles in organov, tudi vrečke s krvjo in konzervirano krvjo) in 18 01 03* (infektivni odpadki) na izvoru (v ambulantah, laboratorijih, operacijskih dvoranah, na oddelkih…),

- morebitnem dodatnem ločevanju odpadkov s številkama 18 01 02 ali 18 01 03* na izvoru,

- načinih ravnanja z odpadki s številkama 18 01 02 in 18 01 03* – načini začasnega skladiščenja (shranjevanja) odpadkov pred oddajo, pogoji za oddajo odpadkov, prevzemniki odpadkov,

- količinah odpadkov s številkama 18 01 02 in 18 01 03* in stroških ravnanja s temi odpadki v letu 2018.

● Na podlagi rezultatov poizvedbe bo aprila po potrebi sklican sestanek vseh treh organov z bolnišnicami.

● Ministrstvo za okolje bo aprila organiziralo sestanek vseh treh ministrstev z ljubljansko in mariborsko upepeljevalnico.

Ravnanje z medicinskimi odpadki človeškega izvora bomo spremljali še naprej.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...

OK & EN
Novice
Novice Šesterica toži EU, ker spodbuja kurjenje lesa, kar povzroča več izpustov kot premog 4

Tožniki iz EU in ZDA dokazujejo, kakšno škodo povzroča Evropi in ZDA direktiva, ki šteje med obnovljive vire tudi lesno biomaso.

OK & EN
Nafta+Plin
Nafta+Plin Arso: Za hidravlično lomljenje na Petišovskem polju potrebna presoja vplivov na okolje 11

Agencija RS za okolje (Arso) je odločila, da bo za črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju, ki mu nasprotujejo...