Ministrstvo ponovno išče interesente za interventni odvoz odpadne embalaže Ministrstvo ponovno išče interesente za interventni odvoz odpadne embalaže Ministrstvo za okolje in prostor je v začetku tedna objavilo nov javni razpis za prevzem in obdelavo odpadne embalaže in odpadnih nagrobnih sveč. Gre za odvoz na območjih, kjer v prvem javnem naročilu ni bilo zanimanja ponudnikov, ministrstvo pa je tokrat naročilo razbilo v manjše dele.
Podnebne spremembe so za posel veliko slabše kot katerikoli predpis Podnebne spremembe so za posel veliko slabše kot katerikoli predpis Ali podnebni ukrepi zmanjšujejo konkurenčnost evropskih podjetij, smo med drugim vprašali Gabrielle Walker, mednarodno strokovnjakinjo za trajnostno poslovanje.
V obratu z odpadki v Lenartu spet zagorelo V obratu z odpadki v Lenartu spet zagorelo V sortirnici odpadkov podjetja Salomon v Lenartu je danes nekaj pred 18. uro spet zagorelo. Gasilska intervencija poteka, so sporočili mariborski policisti.
Končan prvi remont črpalne hidroelektrarne Avče Končan prvi remont črpalne hidroelektrarne Avče V Soških elektrarnah Nova Gorica so po osmih letih obratovanja končali prvi remont agregata črpalne hidroelektrarne Avče. Končali so ga pred načrtovanim rokom.
Ob dnevu Zemlje: slovenski odpadki spet gorijo, interventni zakon pa ne deluje Ob dnevu Zemlje: slovenski odpadki spet gorijo, interventni zakon pa ne deluje V sortirnici odpadkov podjetja Salomon v Lenartu je ta teden gorelo dvakrat. Požara opozarjata, da se lahko ponovi leto 2017. Tudi zato, ker se kopiči nepobrana embalaža.

Zapleti z medicinskimi odpadki: po večmesečnem vztrajanju Financ se je Leben le zganil

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
odpadki   dodaj
Javno podjetje Žale dodaj
Robert Martinčič dodaj
Jure Leben dodaj
 
Čas branja: 2 min
05.03.2019  23:00
Domnevno učinkoviti minister (v odhajanju) Jure Leben je potreboval štiri mesece od prve informacije o zapletih pri ravnanju z medicinskimi odpadki do prvega sestanka o razreševanju težav.
Zapleti z medicinskimi odpadki: po večmesečnem vztrajanju Financ se je Leben le zganil
Foto: Jure Makovec

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
odpadki   dodaj
Javno podjetje Žale dodaj
Robert Martinčič dodaj
Jure Leben dodaj

Povzemimo dogajanje, ki ga na portalu Okolje in energija spremljamo že dobre štiri mesece.

Oktobra smo objavili članek Uredba, zaradi katere slovenski zarodki končajo na smetiščih v tujini. Direktor Javnega podjetja Žale Robert Martinčič je v njem opozoril, da slovenski predpisi od leta 2016 onemogočajo upepeljevanje medicinskih odpadkov človeškega izvora v slovenskih krematorijih in zahtevajo njihov sežig v sežigalnicah v tujini.

Objavili smo tudi celotno Martinčičevo pojasnilo.

Nekaj dni kasneje smo objavili še članek Ravnanje z medicinskimi odpadki: komisije za etiko ni vprašal nihče.

Pričakovali smo, da se bo kdo zganil. Problematika je namreč v pristojnosti ministrstva za okolje, Jure Leben pa si je v delu javnosti in medijev ustvaril podobo učinkovitega in operativnega ministra.

Zgodilo se ni nič, smo ugotovili ob preverjanju na začetku januarja. Na okoljskem ministrstvu so ob našem poizvedovanju zatrdili, da bodo predvidoma januarja organizirali sestanek z ministrstvoma za zdravje in za gospodarstvo, kjer bodo govorili o ravnanju z medicinskimi odpadki človeškega izvora.

Januarja sestanka ni bilo, mi pa smo takrat objavili članek o podjetju Biotera, ki prevzema medicinske odpadke človeškega izvora, odkar jih ne smejo več upepeljevati v slovenskih krematorijih.

Sestanek treh ministrstev je bil 21. februarja, so nam danes odgovorili z okoljskega ministrstva in razložili, kaj so se na sestanku dogovorili. Povzemimo: dogovorili so se, da bodo marca zbirali podatke, do konca aprila pa pripravili dva ali tri sestanke.

Sklepe navajamo v celoti tako, kot so nam jih sporočili, dodali smo le nekaj pojasnil.

● Pri ravnanju z odpadki iz porodništva, diagnostike, zdravljenja ali preprečevanja bolezni pri ljudeh ni pravne praznine, zato ni potrebe po spremembi zakonodaje.

Ministrstvo za zdravje bo marca organiziralo sestanek ministrstev za gospodarstvo, okolje in zdravje s Komisijo za medicinsko etiko.

● Ministrstvo za zdravje bo marca opravilo poizvedbo pri vseh bolnišnicah o:

- vrstah odpadkov iz zdravstva (številke in opis odpadkov),

- uveljavljenih sistemih ločevanja odpadkov s številkama 18 01 02 (deli teles in organov, tudi vrečke s krvjo in konzervirano krvjo) in 18 01 03* (infektivni odpadki) na izvoru (v ambulantah, laboratorijih, operacijskih dvoranah, na oddelkih…),

- morebitnem dodatnem ločevanju odpadkov s številkama 18 01 02 ali 18 01 03* na izvoru,

- načinih ravnanja z odpadki s številkama 18 01 02 in 18 01 03* – načini začasnega skladiščenja (shranjevanja) odpadkov pred oddajo, pogoji za oddajo odpadkov, prevzemniki odpadkov,

- količinah odpadkov s številkama 18 01 02 in 18 01 03* in stroških ravnanja s temi odpadki v letu 2018.

● Na podlagi rezultatov poizvedbe bo aprila po potrebi sklican sestanek vseh treh organov z bolnišnicami.

● Ministrstvo za okolje bo aprila organiziralo sestanek vseh treh ministrstev z ljubljansko in mariborsko upepeljevalnico.

Ravnanje z medicinskimi odpadki človeškega izvora bomo spremljali še naprej.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Stanovalci blokov, tu boste izvedeli, kako lahko postavite sončno elektrarno

Po novem lahko tudi stanovalci blokov postavijo sončno elektrarno za samooskrbo. To pa še ni vse, za ogrevanje sanitarne vode lahko...