Ministrstvo ponovno išče interesente za interventni odvoz odpadne embalaže Ministrstvo ponovno išče interesente za interventni odvoz odpadne embalaže Ministrstvo za okolje in prostor je v začetku tedna objavilo nov javni razpis za prevzem in obdelavo odpadne embalaže in odpadnih nagrobnih sveč. Gre za odvoz na območjih, kjer v prvem javnem naročilu ni bilo zanimanja ponudnikov, ministrstvo pa je tokrat naročilo razbilo v manjše dele.
Podnebne spremembe so za posel veliko slabše kot katerikoli predpis Podnebne spremembe so za posel veliko slabše kot katerikoli predpis Ali podnebni ukrepi zmanjšujejo konkurenčnost evropskih podjetij, smo med drugim vprašali Gabrielle Walker, mednarodno strokovnjakinjo za trajnostno poslovanje.
V obratu z odpadki v Lenartu spet zagorelo V obratu z odpadki v Lenartu spet zagorelo V sortirnici odpadkov podjetja Salomon v Lenartu je danes nekaj pred 18. uro spet zagorelo. Gasilska intervencija poteka, so sporočili mariborski policisti.
Končan prvi remont črpalne hidroelektrarne Avče Končan prvi remont črpalne hidroelektrarne Avče V Soških elektrarnah Nova Gorica so po osmih letih obratovanja končali prvi remont agregata črpalne hidroelektrarne Avče. Končali so ga pred načrtovanim rokom.
Ob dnevu Zemlje: slovenski odpadki spet gorijo, interventni zakon pa ne deluje Ob dnevu Zemlje: slovenski odpadki spet gorijo, interventni zakon pa ne deluje V sortirnici odpadkov podjetja Salomon v Lenartu je ta teden gorelo dvakrat. Požara opozarjata, da se lahko ponovi leto 2017. Tudi zato, ker se kopiči nepobrana embalaža.

(prejeli smo) Za vetrno energijo naj se uvede koncesija

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
elektrika   dodaj
energetika   dodaj
 
Čas branja: 1 min
11.03.2019  13:20  Dopolnjeno: 11.03.2019 13:20
(prejeli smo) Za vetrno energijo naj se uvede koncesija

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
elektrika   dodaj
energetika   dodaj

Civila iniciativa, ki nasprotuje gradnji vetrnih elektrarn na Ojstrici, je poslala vprašanja na več institucionalnih naslovov. Nikomur od naslovnikov se očitno ne zdi vredno ukvarjati z njihovimi vprašanji.

V Združenju za energetsko neodvisnost Slovenije (ZENS) pa menimo, da je dostojno odgovoriti na prejeta vprašanja. Smo zagovorniki slovenske proizvodnje električne energije in s tem pismom odgovarjamo tudi drugim podobnim iniciativam po Sloveniji.

Spraševalci očitajo investitorju nevzdržnost predvidenega projekta iz treh osnovnih vidikov. Takšni gradnji nasprotujejo iz ekonomskih, okoljskih in zdravstvenih razlogov.

Ekonomski razlogi so vezani izključno na izvajalca investicije. V ekonomiko projekta se tretje osebe ne smejo in ne morejo mešati in nanjo vplivati!

Okoljski segment je največji. Slovenija je podpisnica svetovnega podnebnega sporazuma, s katerim se je večina držav zavezala k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov. In kako to doseči najbolj preprosto? S proizvodnjo energije s trajnimi energetskimi viri, v konkretnem primeru je to veter. V času obratovanja ni škodljivih emisij, ob koncu obratovanja pa je možno naprave odstraniti brez vidnih posledic. Zagotovo si člani civilne iniciative v svoji okolici ne želijo postaviti termoelektrarne na fosilni energent.

Zdravstveni segment vpliva na okolico urejajo predpisi o postavitvi in obratovanju takšnih objektov. Ko upravni organ izda gradbeno dovoljenje, mora preveriti vse morebitne ovire in šele potem lahko izda dovoljenje.

To je preprost odgovor civilni iniciativi. Bistvo delovanja civilne iniciative je seveda skrito drugje. Pred štirimi leti se je podobna zgodba dogajala na drugem koncu Slovenije in zato smo v ZENS že takrat predlagali uvedbo koncesije za rabo energije vetra.

Uvedbo koncesije za rabo energije vetra na določenem območju predlagamo vnovič. Prvič smo predlagali, da se deset odstotkov od ustvarjenega prihodka plača državi, ki polovico prejetega zneska nakaže lokalni skupnosti, na katere območju se nahaja vetrno polje.

Bistvo delovanja civilne iniciative je iskanje finančnih sredstev od obratujočih projektov. V primeru elektrarn na Ojstrici pa je civilna iniciativa zavila svoje nasprotovanje v ekonomsko, okoljsko in zdravstveno vprašanje, ker v pogovarjanju in dogovarjanju z investitorjem niso bili uspešni.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Stanovalci blokov, tu boste izvedeli, kako lahko postavite sončno elektrarno

Po novem lahko tudi stanovalci blokov postavijo sončno elektrarno za samooskrbo. To pa še ni vse, za ogrevanje sanitarne vode lahko...