Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
Okoljevarstveniki: vlada naj s kampanjo spodbuja postavitev fotovoltaik Okoljevarstveniki: vlada naj s kampanjo spodbuja postavitev fotovoltaik Organizaciji Focus in Greenpeace pozivata vlado, da spremembe uredbe o samooskrbi z električno energijo podpre z nacionalno kampanjo, ki bo spodbudila razcvet projektov energetske skupnosti.
V Mariboru zagnali desetmilijonski projekt V Mariboru zagnali desetmilijonski projekt V mestni občini Maribor so letos začeli z energetsko sanacijo 24 javnih stavb. Vrednost projekta je okoli deset milijonov evrov.
Holding Slovenske elektrarne dobil novo vodstvo Holding Slovenske elektrarne dobil novo vodstvo Nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne je na redni seji za novega generalnega direktorja družbe soglasno imenoval Stojana Nikolića, za poslovnega direktorja pa Viktorja Vračarja.
Ministrstvo sprašuje občine, če katera hoče sežigalnico Ministrstvo sprašuje občine, če katera hoče sežigalnico Kandidata za okoljskega ministra Simona Zajca so zaslišali poslanci odbora za infrastrukturo. Povzemamo nekatere Zajčeve misli.

(prejeli smo) Za vetrno energijo naj se uvede koncesija

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
elektrika   dodaj
energetika   dodaj
 
Čas branja: 1 min
11.03.2019  13:20  Dopolnjeno: 11.03.2019 13:20
(prejeli smo) Za vetrno energijo naj se uvede koncesija

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
elektrika   dodaj
energetika   dodaj

Civila iniciativa, ki nasprotuje gradnji vetrnih elektrarn na Ojstrici, je poslala vprašanja na več institucionalnih naslovov. Nikomur od naslovnikov se očitno ne zdi vredno ukvarjati z njihovimi vprašanji.

V Združenju za energetsko neodvisnost Slovenije (ZENS) pa menimo, da je dostojno odgovoriti na prejeta vprašanja. Smo zagovorniki slovenske proizvodnje električne energije in s tem pismom odgovarjamo tudi drugim podobnim iniciativam po Sloveniji.

Spraševalci očitajo investitorju nevzdržnost predvidenega projekta iz treh osnovnih vidikov. Takšni gradnji nasprotujejo iz ekonomskih, okoljskih in zdravstvenih razlogov.

Ekonomski razlogi so vezani izključno na izvajalca investicije. V ekonomiko projekta se tretje osebe ne smejo in ne morejo mešati in nanjo vplivati!

Okoljski segment je največji. Slovenija je podpisnica svetovnega podnebnega sporazuma, s katerim se je večina držav zavezala k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov. In kako to doseči najbolj preprosto? S proizvodnjo energije s trajnimi energetskimi viri, v konkretnem primeru je to veter. V času obratovanja ni škodljivih emisij, ob koncu obratovanja pa je možno naprave odstraniti brez vidnih posledic. Zagotovo si člani civilne iniciative v svoji okolici ne želijo postaviti termoelektrarne na fosilni energent.

Zdravstveni segment vpliva na okolico urejajo predpisi o postavitvi in obratovanju takšnih objektov. Ko upravni organ izda gradbeno dovoljenje, mora preveriti vse morebitne ovire in šele potem lahko izda dovoljenje.

To je preprost odgovor civilni iniciativi. Bistvo delovanja civilne iniciative je seveda skrito drugje. Pred štirimi leti se je podobna zgodba dogajala na drugem koncu Slovenije in zato smo v ZENS že takrat predlagali uvedbo koncesije za rabo energije vetra.

Uvedbo koncesije za rabo energije vetra na določenem območju predlagamo vnovič. Prvič smo predlagali, da se deset odstotkov od ustvarjenega prihodka plača državi, ki polovico prejetega zneska nakaže lokalni skupnosti, na katere območju se nahaja vetrno polje.

Bistvo delovanja civilne iniciative je iskanje finančnih sredstev od obratujočih projektov. V primeru elektrarn na Ojstrici pa je civilna iniciativa zavila svoje nasprotovanje v ekonomsko, okoljsko in zdravstveno vprašanje, ker v pogovarjanju in dogovarjanju z investitorjem niso bili uspešni.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...

OK & EN
Novice
Novice Šesterica toži EU, ker spodbuja kurjenje lesa, kar povzroča več izpustov kot premog 4

Tožniki iz EU in ZDA dokazujejo, kakšno škodo povzroča Evropi in ZDA direktiva, ki šteje med obnovljive vire tudi lesno biomaso.

OK & EN
Nafta+Plin
Nafta+Plin Arso: Za hidravlično lomljenje na Petišovskem polju potrebna presoja vplivov na okolje 11

Agencija RS za okolje (Arso) je odločila, da bo za črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju, ki mu nasprotujejo...