Okolje & energija

Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka stranke Mira Cerarja bo zagotovil kontinuiteto dela odhajajočega ministra Jureta Lebna. Da je Zajc trenutno optimalna izbira, meni tudi premier Marjan Šarec. Novega okoljskega ministra sicer čakajo številni izzivi.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
11.03.2019 21:10
Dopolnjeno: 12.03.2019 09:29
Čas branja: 2 min
Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra
Simon Zajc Foto: Jernej Lasič

Cerar je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da bo z Zajcem zagotovljena kontinuiteta dela, ki ga je zastavil Leben. Poudaril je, da je odhajajoči minister svoje delo na ministrstvu začel odlično, pri čemer je izrazil obžalovanje, da je prišlo do "medijskega pogroma", zaradi katerega je Leben podal odstopno izjavo, Šarec pa jo je sprejel.

Za Zajca je dejal, da je "zanesljivo sposoben za koordinacijo ljudi, zelo se je izkazal kot poslanec, podpredsednik odbora za kmetijstvo in član SMC". Tudi premier Šarec meni, da je izbira SMC v tem trenutku optimalna, "če želimo imeti nadaljevanje začetega dela", so sporočili iz njegovega kabineta. Tako je pričakovati, da bo premier Zajca tudi predlagal državnemu zboru v imenovanje.

Kandidat za ministra za okolje in prostor je zadnjega pol leta na tem ministrstvu opravljal naloge državnega sekretarja, pristojnega za okolje, tako da je z delom na okoljskem resorju dobro seznanjen.

Zajc je bil rojen 25. junija 1980 in je po izobrazbi diplomirani varstvoslovec in je v preteklosti med drugim upravljal vozne parke večjih podjetij ter vodil tudi podjetje za video produkcijo in snovanje mobilnih aplikacij.

Poleg tega je bil aktiven na medijskem področju, saj se je med drugim preizkusil v vlogi televizijskega voditelja na Televiziji Slovenija in TV Paprika, bil pa je tudi radijski voditelj in povezovalec prireditev ter edini moški sodelavec na reviji za ženske Cosmopolitan. Ob tem se je preskusil še kot stand-up komik.

V državno politično sfero je vstopil na parlamentarnih volitvah poleti 2014, ko je bil izvoljen na listi takratne velike zmagovalke SMC. V preteklem mandatu je bil med drugim podpredsednik državnozborskega odbora za kmetijstvo.

V koaliciji so se za zdaj pozitivno ali le s pričakovanji odzvali na izbiro SMC. "Pomembno je, da čim prej dobimo novega ministra za okolje in prostor. Sedanji državni sekretar je seznanjen z vsebino in problematiko dela, zato je lahko ustrezna kadrovska rešitev," je za STA navedel prvak DeSUS Karl Erjavec.

Predsednik SD Dejan Židan je o predlogu SMC za novega okoljskega ministra dejal, da mu želi vse dobro. "Mislim, da so v stranki SMC vse dobro premislili. O predlogu bo, preden ga bo predlagal, dobro premislil tudi predsednik vlade Marjan Šarec in mi take predloge podpiramo," je povedal ob robu predsedstva SD.

V SAB pa si predvsem želijo, da bi tudi novi minister za okolje in prostor razumel, "kako zelo je učinkovito delo ministrstva za okolje povezano z uspešnim delom ministrstva za infrastrukturo, in da bi tudi omogočil premike pri izvedbi pomembnih infrastrukturnih projektov".

V opoziciji so z odzivi zaenkrat skopi. "Nakopičeni problemi na področju varovanja okolja na čelu ministrstva zahtevajo človeka, ki se bo znal hitro in premišljeno odzvati na številne izzive ter se zoperstaviti tudi določenim lobijem, ki zasledujejo le svoj interes," so za STA poudarili v NSi. Upajo, da bo novi minister čim prej imenovan, v NSi pa bodo delo Lebnovega naslednika "vsekakor pozorno spremljali".

Izbira Zajca za novega okoljskega ministra medtem prvaka stranke SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega "spominja na uporabo gensko spremenjenih organizmov - nabiramo seme, iz katerega ne bo nič vzklilo," je dejal za STA. Prepričan je, da "zasilna nadomeščanja" ne bodo pripeljala do urejanja problemov, reševanja katerih se je lotil Leben. To je po mnenju Jelinčiča tudi razlog za Lebnov odhod, zato dvomi, da bodo lahko novi kadri kaj naredili.

Zajec bo, če bo potrjen, deseti okoljski minister v zgodovini Slovenije, čakajo pa ga številna odprta področja, na primer odpadki, prenova zakona o vodah ter sanacija otroških igrišč v Celjski kotlini. Leben se je takoj ob začetku mandata lotil številnih okoljskih problemov, a večine projektov ni uspel dokončati.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Janša ali Erjavec?
Finance
Jurij Šimac Janša ali Erjavec? 33

Glede na to, da imata oba politična bloka precejšnje težave z zagotavljanjem zadostne večine glasov v državnem zboru, bi bil morda res čas za razmislek o predčasnih volitvah.

FINANCE
Gostilna je Počivalškov najmanjši problem
Finance
Rok Pikon Gostilna je Počivalškov najmanjši problem 22

Kje je bil minister za gospodarstvo, da bi dosegel večjo jasnost, konstantnost in predvidljivost ukrepov zapiranja gospodarstva? Da torej ne bi prišli do situacije, ko celo minister, član vladne ekipe, očitno ne razume, kaj je dovoljeno in kaj ne.

FINANCE
Kakšne naloge čakajo novega zdravstvenega ministra in zakaj uživa Janševo podporo?
Finance
Pia Bedene Kakšne naloge čakajo novega zdravstvenega ministra in zakaj uživa Janševo podporo? 10

DZ je z 50 glasovi za in 31 proti podprl imenovanje Janeza Poklukarja za ministra za zdravje

FINANCE
Okolje & energija
V javni razpravi je osnutek zakona o varstvu okolja. Poglejte ga in pošljite pripombe
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar V javni razpravi je osnutek zakona o varstvu okolja. Poglejte ga in pošljite pripombe 2

Do 1. februarja sprejemajo pripombe k osnutku zakona o varstvu okolja. Povzemamo nekatere njegove pomembnejše določbe.

FINANCE
Manager
Kaj vse je doslej obljubil minister Vrtovec
Manager
ManagerNataša Koražija Kaj vse je doslej obljubil minister Vrtovec 2

Doslej so bili vsi železniški projekti za Slovenijo predragi, ekonomsko neučinkoviti in politično neizvedljivi, minister Vrtovec pa pravi: vse lahko rešimo, denar ni težava!

FINANCE
Janša: Po 18. januarju prehajamo na regijski pristop sproščanja ukrepov, v pripravi tudi osmi protikoronski paket
Finance
Pia Bedene Janša: Po 18. januarju prehajamo na regijski pristop sproščanja ukrepov, v pripravi tudi osmi protikoronski paket 34

V torek bo predstavljen načrt po tednih glede cepljenja prednostnih kategorij prebivalstva vsaj za januar in februar, okvirno pa do konca junija,« je povedal Janša.

FINANCE
Okolje & energija
(grafi) Slovenija v evropskem vrhu pri okoljskih davkih. Kaj to pomeni?