Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
Holding Slovenske elektrarne dobil novo vodstvo Holding Slovenske elektrarne dobil novo vodstvo Nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne je na redni seji za novega generalnega direktorja družbe soglasno imenoval Stojana Nikolića, za poslovnega direktorja pa Viktorja Vračarja.
Ministrstvo sprašuje občine, če katera hoče sežigalnico Ministrstvo sprašuje občine, če katera hoče sežigalnico Kandidata za okoljskega ministra Simona Zajca so zaslišali poslanci odbora za infrastrukturo. Povzemamo nekatere Zajčeve misli.
Zveza Merklove in Macrona se je zaradi podnebja zalomila Zveza Merklove in Macrona se je zaradi podnebja zalomila EU je razdeljena: Francija bi Evropo razogljičila do leta 2050, Nemčija pa ne. Vsaka ima svoje zaveznike.
(video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje (video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje V Krškem je podjetje Amibit razvilo in implementiralo svoj prvi sistem za nadzor toplotnega omrežja.

Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
vlada   dodaj
Stranka modernega... dodaj
TV Paprika dodaj
DeSUS dodaj
 
Čas branja: 2 min
11.03.2019  21:10  Dopolnjeno: 12.03.2019 09:29
Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka stranke Mira Cerarja bo zagotovil kontinuiteto dela odhajajočega ministra Jureta Lebna. Da je Zajc trenutno optimalna izbira, meni tudi premier Marjan Šarec. Novega okoljskega ministra sicer čakajo številni izzivi.
avtor
Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra
Simon Zajc
Foto: Jernej Lasič

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
vlada   dodaj
Stranka modernega centra dodaj
TV Paprika dodaj
DeSUS dodaj

Cerar je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da bo z Zajcem zagotovljena kontinuiteta dela, ki ga je zastavil Leben. Poudaril je, da je odhajajoči minister svoje delo na ministrstvu začel odlično, pri čemer je izrazil obžalovanje, da je prišlo do "medijskega pogroma", zaradi katerega je Leben podal odstopno izjavo, Šarec pa jo je sprejel.

Za Zajca je dejal, da je "zanesljivo sposoben za koordinacijo ljudi, zelo se je izkazal kot poslanec, podpredsednik odbora za kmetijstvo in član SMC". Tudi premier Šarec meni, da je izbira SMC v tem trenutku optimalna, "če želimo imeti nadaljevanje začetega dela", so sporočili iz njegovega kabineta. Tako je pričakovati, da bo premier Zajca tudi predlagal državnemu zboru v imenovanje.

Kandidat za ministra za okolje in prostor je zadnjega pol leta na tem ministrstvu opravljal naloge državnega sekretarja, pristojnega za okolje, tako da je z delom na okoljskem resorju dobro seznanjen.

Zajc je bil rojen 25. junija 1980 in je po izobrazbi diplomirani varstvoslovec in je v preteklosti med drugim upravljal vozne parke večjih podjetij ter vodil tudi podjetje za video produkcijo in snovanje mobilnih aplikacij.

Poleg tega je bil aktiven na medijskem področju, saj se je med drugim preizkusil v vlogi televizijskega voditelja na Televiziji Slovenija in TV Paprika, bil pa je tudi radijski voditelj in povezovalec prireditev ter edini moški sodelavec na reviji za ženske Cosmopolitan. Ob tem se je preskusil še kot stand-up komik.

V državno politično sfero je vstopil na parlamentarnih volitvah poleti 2014, ko je bil izvoljen na listi takratne velike zmagovalke SMC. V preteklem mandatu je bil med drugim podpredsednik državnozborskega odbora za kmetijstvo.

V koaliciji so se za zdaj pozitivno ali le s pričakovanji odzvali na izbiro SMC. "Pomembno je, da čim prej dobimo novega ministra za okolje in prostor. Sedanji državni sekretar je seznanjen z vsebino in problematiko dela, zato je lahko ustrezna kadrovska rešitev," je za STA navedel prvak DeSUS Karl Erjavec.

Predsednik SD Dejan Židan je o predlogu SMC za novega okoljskega ministra dejal, da mu želi vse dobro. "Mislim, da so v stranki SMC vse dobro premislili. O predlogu bo, preden ga bo predlagal, dobro premislil tudi predsednik vlade Marjan Šarec in mi take predloge podpiramo," je povedal ob robu predsedstva SD.

V SAB pa si predvsem želijo, da bi tudi novi minister za okolje in prostor razumel, "kako zelo je učinkovito delo ministrstva za okolje povezano z uspešnim delom ministrstva za infrastrukturo, in da bi tudi omogočil premike pri izvedbi pomembnih infrastrukturnih projektov".

V opoziciji so z odzivi zaenkrat skopi. "Nakopičeni problemi na področju varovanja okolja na čelu ministrstva zahtevajo človeka, ki se bo znal hitro in premišljeno odzvati na številne izzive ter se zoperstaviti tudi določenim lobijem, ki zasledujejo le svoj interes," so za STA poudarili v NSi. Upajo, da bo novi minister čim prej imenovan, v NSi pa bodo delo Lebnovega naslednika "vsekakor pozorno spremljali".

Izbira Zajca za novega okoljskega ministra medtem prvaka stranke SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega "spominja na uporabo gensko spremenjenih organizmov - nabiramo seme, iz katerega ne bo nič vzklilo," je dejal za STA. Prepričan je, da "zasilna nadomeščanja" ne bodo pripeljala do urejanja problemov, reševanja katerih se je lotil Leben. To je po mnenju Jelinčiča tudi razlog za Lebnov odhod, zato dvomi, da bodo lahko novi kadri kaj naredili.

Zajec bo, če bo potrjen, deseti okoljski minister v zgodovini Slovenije, čakajo pa ga številna odprta področja, na primer odpadki, prenova zakona o vodah ter sanacija otroških igrišč v Celjski kotlini. Leben se je takoj ob začetku mandata lotil številnih okoljskih problemov, a večine projektov ni uspel dokončati.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...

OK & EN
Novice
Novice Šesterica toži EU, ker spodbuja kurjenje lesa, kar povzroča več izpustov kot premog 4

Tožniki iz EU in ZDA dokazujejo, kakšno škodo povzroča Evropi in ZDA direktiva, ki šteje med obnovljive vire tudi lesno biomaso.

OK & EN
Nafta+Plin
Nafta+Plin Arso: Za hidravlično lomljenje na Petišovskem polju potrebna presoja vplivov na okolje 11

Agencija RS za okolje (Arso) je odločila, da bo za črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju, ki mu nasprotujejo...