Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Na ministrstvu za obrambo so pripravili projekt, ki vključuje izdelavo vodika, obnovljive vire, hrambo energije in drugo. Projekt je postal evropski.
Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Povzemamo nekatere ocene škode v primeru odvzema koncesije za izgradnjo hidroelektrarn na Muri.
Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Hidroelektrarna (HE) Mokrice bi, tako kot ostale HE, spremenila rečni prostor in ogrozila ribje vrste, saj omilitveni ukrepi ne delujejo, opozarja Društvo za preučevanje rib Slovenije, ki je doseglo nov postopek o okoljevarstvenem soglasju za to HE.
Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po neuradnih podatkih podjetja Salomon se »izsledki dosedanjih preiskav nagibajo v smer«, da je bil petkov požar v sortirnici odpadkov v Lenartu podtaknjen. Dodajamo pregled inšpekcijskih pregledov sortirnice.
Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Ključen energetski izziv je pridobivanje energije iz nefosilnih virov in ob tem izboljšati življenjski standard, je povedal na konferenci Dnevi energetikov generalni direktor Gen energije Martin Novšak.

Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
vlada   dodaj
Stranka modernega... dodaj
TV Paprika dodaj
DeSUS dodaj
 
Čas branja: 2 min
11.03.2019  21:10  Dopolnjeno: 12.03.2019 09:29
Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka stranke Mira Cerarja bo zagotovil kontinuiteto dela odhajajočega ministra Jureta Lebna. Da je Zajc trenutno optimalna izbira, meni tudi premier Marjan Šarec. Novega okoljskega ministra sicer čakajo številni izzivi.
avtor
Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra
Simon Zajc
Foto: Jernej Lasič

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
vlada   dodaj
Stranka modernega centra dodaj
TV Paprika dodaj
DeSUS dodaj

Cerar je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da bo z Zajcem zagotovljena kontinuiteta dela, ki ga je zastavil Leben. Poudaril je, da je odhajajoči minister svoje delo na ministrstvu začel odlično, pri čemer je izrazil obžalovanje, da je prišlo do "medijskega pogroma", zaradi katerega je Leben podal odstopno izjavo, Šarec pa jo je sprejel.

Za Zajca je dejal, da je "zanesljivo sposoben za koordinacijo ljudi, zelo se je izkazal kot poslanec, podpredsednik odbora za kmetijstvo in član SMC". Tudi premier Šarec meni, da je izbira SMC v tem trenutku optimalna, "če želimo imeti nadaljevanje začetega dela", so sporočili iz njegovega kabineta. Tako je pričakovati, da bo premier Zajca tudi predlagal državnemu zboru v imenovanje.

Kandidat za ministra za okolje in prostor je zadnjega pol leta na tem ministrstvu opravljal naloge državnega sekretarja, pristojnega za okolje, tako da je z delom na okoljskem resorju dobro seznanjen.

Zajc je bil rojen 25. junija 1980 in je po izobrazbi diplomirani varstvoslovec in je v preteklosti med drugim upravljal vozne parke večjih podjetij ter vodil tudi podjetje za video produkcijo in snovanje mobilnih aplikacij.

Poleg tega je bil aktiven na medijskem področju, saj se je med drugim preizkusil v vlogi televizijskega voditelja na Televiziji Slovenija in TV Paprika, bil pa je tudi radijski voditelj in povezovalec prireditev ter edini moški sodelavec na reviji za ženske Cosmopolitan. Ob tem se je preskusil še kot stand-up komik.

V državno politično sfero je vstopil na parlamentarnih volitvah poleti 2014, ko je bil izvoljen na listi takratne velike zmagovalke SMC. V preteklem mandatu je bil med drugim podpredsednik državnozborskega odbora za kmetijstvo.

V koaliciji so se za zdaj pozitivno ali le s pričakovanji odzvali na izbiro SMC. "Pomembno je, da čim prej dobimo novega ministra za okolje in prostor. Sedanji državni sekretar je seznanjen z vsebino in problematiko dela, zato je lahko ustrezna kadrovska rešitev," je za STA navedel prvak DeSUS Karl Erjavec.

Predsednik SD Dejan Židan je o predlogu SMC za novega okoljskega ministra dejal, da mu želi vse dobro. "Mislim, da so v stranki SMC vse dobro premislili. O predlogu bo, preden ga bo predlagal, dobro premislil tudi predsednik vlade Marjan Šarec in mi take predloge podpiramo," je povedal ob robu predsedstva SD.

V SAB pa si predvsem želijo, da bi tudi novi minister za okolje in prostor razumel, "kako zelo je učinkovito delo ministrstva za okolje povezano z uspešnim delom ministrstva za infrastrukturo, in da bi tudi omogočil premike pri izvedbi pomembnih infrastrukturnih projektov".

V opoziciji so z odzivi zaenkrat skopi. "Nakopičeni problemi na področju varovanja okolja na čelu ministrstva zahtevajo človeka, ki se bo znal hitro in premišljeno odzvati na številne izzive ter se zoperstaviti tudi določenim lobijem, ki zasledujejo le svoj interes," so za STA poudarili v NSi. Upajo, da bo novi minister čim prej imenovan, v NSi pa bodo delo Lebnovega naslednika "vsekakor pozorno spremljali".

Izbira Zajca za novega okoljskega ministra medtem prvaka stranke SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega "spominja na uporabo gensko spremenjenih organizmov - nabiramo seme, iz katerega ne bo nič vzklilo," je dejal za STA. Prepričan je, da "zasilna nadomeščanja" ne bodo pripeljala do urejanja problemov, reševanja katerih se je lotil Leben. To je po mnenju Jelinčiča tudi razlog za Lebnov odhod, zato dvomi, da bodo lahko novi kadri kaj naredili.

Zajec bo, če bo potrjen, deseti okoljski minister v zgodovini Slovenije, čakajo pa ga številna odprta področja, na primer odpadki, prenova zakona o vodah ter sanacija otroških igrišč v Celjski kotlini. Leben se je takoj ob začetku mandata lotil številnih okoljskih problemov, a večine projektov ni uspel dokončati.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Stanovalci blokov, tu boste izvedeli, kako lahko postavite sončno elektrarno

Po novem lahko tudi stanovalci blokov postavijo sončno elektrarno za samooskrbo. To pa še ni vse, za ogrevanje sanitarne vode lahko...