Ministrstvo ponovno išče interesente za interventni odvoz odpadne embalaže Ministrstvo ponovno išče interesente za interventni odvoz odpadne embalaže Ministrstvo za okolje in prostor je v začetku tedna objavilo nov javni razpis za prevzem in obdelavo odpadne embalaže in odpadnih nagrobnih sveč. Gre za odvoz na območjih, kjer v prvem javnem naročilu ni bilo zanimanja ponudnikov, ministrstvo pa je tokrat naročilo razbilo v manjše dele.
Podnebne spremembe so za posel veliko slabše kot katerikoli predpis Podnebne spremembe so za posel veliko slabše kot katerikoli predpis Ali podnebni ukrepi zmanjšujejo konkurenčnost evropskih podjetij, smo med drugim vprašali Gabrielle Walker, mednarodno strokovnjakinjo za trajnostno poslovanje.
V obratu z odpadki v Lenartu spet zagorelo V obratu z odpadki v Lenartu spet zagorelo V sortirnici odpadkov podjetja Salomon v Lenartu je danes nekaj pred 18. uro spet zagorelo. Gasilska intervencija poteka, so sporočili mariborski policisti.
Končan prvi remont črpalne hidroelektrarne Avče Končan prvi remont črpalne hidroelektrarne Avče V Soških elektrarnah Nova Gorica so po osmih letih obratovanja končali prvi remont agregata črpalne hidroelektrarne Avče. Končali so ga pred načrtovanim rokom.
Ob dnevu Zemlje: slovenski odpadki spet gorijo, interventni zakon pa ne deluje Ob dnevu Zemlje: slovenski odpadki spet gorijo, interventni zakon pa ne deluje V sortirnici odpadkov podjetja Salomon v Lenartu je ta teden gorelo dvakrat. Požara opozarjata, da se lahko ponovi leto 2017. Tudi zato, ker se kopiči nepobrana embalaža.

Ascent Resources s pritožbo na odločitev Arsa

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 1 min
12.03.2019  09:13  Dopolnjeno: 12.03.2019 09:15
avtor
Ascent Resources s pritožbo na odločitev Arsa
Foto: Aleš Beno

Obveščaj me o novih člankih:  

Britansko podjetje Ascent Resources se bo pritožilo na odločitev Agencije RS za okolje (Arso), da bo za črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju, ki mu nasprotujejo okoljevarstveniki, treba izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje.

»Partnerji se nameravajo v predpisanem 15-dnevnem roku pritožiti,« je v sporočilu zapisala britanska družba. Kot razlog za pritožbo navajajo dejstvo, da je vseh šest strokovnih državnih organov, s katerimi se mora Arso posvetovati v okviru postopka ocenjevanja, zaključilo, da okoljevarstvenega soglasja ni treba pridobiti, saj nameravani poseg v okolje ne bi imel večjih vplivov na okolje.

Arso teh nasvetov agencij ni upošteval, čeprav je k temu zavezan, saj sam ni izvedel nikakršne neodvisne ocene verjetnih vplivov na okolje, poudarjajo v Ascent Resources. Britanci si že več let prizadevajo v Petišovcih v večjem obsegu pridobivati zemeljski plin.

Izpostavljajo tudi, da so za dovoljenje zaprosili že maja 2017, zato bodo odločitev Arsa izpodbijali tudi na podlagi dejstva, da je agencija ni izdala v dvomesečnem roku, ki ga predpisuje slovenska zakonodaja. »V pritožbi bomo podrobneje izpostavili tudi druge točke nespoštovanja slovenske zakonodaje in kršenje evropske zakonodaje,« so dodali.

Zemeljski plin na Petišovskem polju pridobivajo že približno pol stoletja, postopek pa je podoben kot drugje po svetu, še poudarjajo v britanskem podjetju in dodajajo, da je analiza Geološkega zavoda Slovenije leta 2011 pokazala, da vrtine niso pomembneje ogrozile okolja. Z odločitvijo Arsa pa so zadovoljni v točki, kjer ta ugotavlja, da predlagani projekt ni fracking, kot ga v priporočilih iz leta 2014 opredeljuje Evropska komisija.

Ascent Resources v sodelovanju s pravnimi strokovnjaki iz Slovenije in Londona pripravlja tudi zahtevek za odškodnino na podlagi dejstva, da sta Arso in pristojno ministrstvo kršila zakonodajo in prekoračila predpisane roke. Potencialna zahteva za odškodnino bo upoštevala višino investicije Ascenta v projekt, ki zaenkrat presega 50 milijonov evrov, in prihodnje pričakovane dobičke, ki bi jih lahko ustvarili.

»Podjetje je v celoti sledilo procesu pridobivanja dovoljenj in prejelo pozitivna strokovna mnenja vseh vladnih agencij, s katerimi se je dolžna posvetovati slovenska agencija za okolje. Te so ugotovile, da projekt najverjetneje ne bo imel večjega vpliva na okolje,« je stališče Ascent Resources povzel njen glavni izvršni direktor Colin Hutchinson. »Odločitev (Arsa) predstavlja tudi osnovo za obsežen zahtevek za škodo, ki so jo utrpeli delničarji Ascenta kot posledico teh nadaljnjih neupravičenih zamud pri razvoju projekta Petišovci.«Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Stanovalci blokov, tu boste izvedeli, kako lahko postavite sončno elektrarno

Po novem lahko tudi stanovalci blokov postavijo sončno elektrarno za samooskrbo. To pa še ni vse, za ogrevanje sanitarne vode lahko...