Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
Okoljevarstveniki: vlada naj s kampanjo spodbuja postavitev fotovoltaik Okoljevarstveniki: vlada naj s kampanjo spodbuja postavitev fotovoltaik Organizaciji Focus in Greenpeace pozivata vlado, da spremembe uredbe o samooskrbi z električno energijo podpre z nacionalno kampanjo, ki bo spodbudila razcvet projektov energetske skupnosti.
V Mariboru zagnali desetmilijonski projekt V Mariboru zagnali desetmilijonski projekt V mestni občini Maribor so letos začeli z energetsko sanacijo 24 javnih stavb. Vrednost projekta je okoli deset milijonov evrov.
Holding Slovenske elektrarne dobil novo vodstvo Holding Slovenske elektrarne dobil novo vodstvo Nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne je na redni seji za novega generalnega direktorja družbe soglasno imenoval Stojana Nikolića, za poslovnega direktorja pa Viktorja Vračarja.
Ministrstvo sprašuje občine, če katera hoče sežigalnico Ministrstvo sprašuje občine, če katera hoče sežigalnico Kandidata za okoljskega ministra Simona Zajca so zaslišali poslanci odbora za infrastrukturo. Povzemamo nekatere Zajčeve misli.

Za okoljevarstvenike Zajc večinoma neznanka

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
ministrstvo   dodaj
Greenpeace dodaj
Umanotera dodaj
Andrej Gnezda dodaj
 
Čas branja: 1 min
12.03.2019  13:15  Dopolnjeno: 12.03.2019 13:15
V nevladnih okoljevarstvenih organizacijah pojasnjujejo, da kandidata za novega ministra za okolje in prostor Simona Zajca ne poznajo dobro. Upajo pa, da je kot desna roka odhajajočega ministra Jureta Lebna dodobra spoznal področje in se bo nemudoma lotil aktualnih izzivov, ki jih je ogromno.
avtor
Za okoljevarstvenike Zajc večinoma neznanka
Foto: Jernej Lasič

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
ministrstvo   dodaj
Greenpeace dodaj
Umanotera dodaj
Andrej Gnezda dodaj

V Greenpeaceu so za STA zapisali, da Zajca sicer ne poznajo, a ker je bil v času ministrovanja Lebna njegova desna roka, je v tem obdobju verjetno dodobra spoznal aktualne izzive in težave varstva okolja.

"Upamo, da bo naslednji minister oziroma ministrica spodbudno delovanje okoljskega ministrstva nadaljeval in, da se končno soočimo z največjimi grožnjami, ki nam pretijo - predvsem soočanje s podnebnimi spremembami," so poudarili.

V Umanoteri podobno pojasnjujejo, da Zajca ne poznajo dovolj, da bi lahko ocenili njegovo kandidaturo. "Poudarjamo pa, da je slovenska politika predolgo zanemarjala okoljski resor in ga podrejala ostalim politikam. Pretekli okoljski politiki deregulacije, nižanja standardov varstva okolja in uklanjanja politik varstva okolja ostalim, pogosto zasebnim kapitalskim interesom, je treba narediti konec," je v imenu organizacije zapisal Andrej Gnezda.

Zato je za Umanotero izredno pomembno, da ministrski položaj zasede "kompetentna in odločna oseba, z visoko stopnjo integritete in afinitete do okolja, ki bo imela pokončno držo pri varovanju okolja". Pričakujejo tudi, da bo novi minister "glasen in aktiven zagovornik ohranjanja okolja", ki je osnova za kakšen koli - tudi gospodarski - razvoj države.

To terja tesno sodelovanje z ostalimi resorji, predvsem z ministrstvi za gospodarstvo, infrastrukturo, energetiko, promet, kmetijstvo in finance, so spomnili.

Leben je sicer z nevladnimi okoljevarstvenimi organizacijami sodeloval v okviru sveta ministra za okolje in prostor za sodelovanje z nevladnimi organizacijami. Strokovno-posvetovalni organ naj bi se sestajal približno enkrat mesečno. V svet je bilo imenovanih 10 predstavnikov nevladnih organizacij, ki jih je v internem postopku izbral Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS).

Okoljevarstvenikom je odhajajoči minister obljubil tudi dvoletno programsko financiranje.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...

OK & EN
Novice
Novice Šesterica toži EU, ker spodbuja kurjenje lesa, kar povzroča več izpustov kot premog 4

Tožniki iz EU in ZDA dokazujejo, kakšno škodo povzroča Evropi in ZDA direktiva, ki šteje med obnovljive vire tudi lesno biomaso.

OK & EN
Nafta+Plin
Nafta+Plin Arso: Za hidravlično lomljenje na Petišovskem polju potrebna presoja vplivov na okolje 11

Agencija RS za okolje (Arso) je odločila, da bo za črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju, ki mu nasprotujejo...