Ministrstvo ponovno išče interesente za interventni odvoz odpadne embalaže Ministrstvo ponovno išče interesente za interventni odvoz odpadne embalaže Ministrstvo za okolje in prostor je v začetku tedna objavilo nov javni razpis za prevzem in obdelavo odpadne embalaže in odpadnih nagrobnih sveč. Gre za odvoz na območjih, kjer v prvem javnem naročilu ni bilo zanimanja ponudnikov, ministrstvo pa je tokrat naročilo razbilo v manjše dele.
Podnebne spremembe so za posel veliko slabše kot katerikoli predpis Podnebne spremembe so za posel veliko slabše kot katerikoli predpis Ali podnebni ukrepi zmanjšujejo konkurenčnost evropskih podjetij, smo med drugim vprašali Gabrielle Walker, mednarodno strokovnjakinjo za trajnostno poslovanje.
V obratu z odpadki v Lenartu spet zagorelo V obratu z odpadki v Lenartu spet zagorelo V sortirnici odpadkov podjetja Salomon v Lenartu je danes nekaj pred 18. uro spet zagorelo. Gasilska intervencija poteka, so sporočili mariborski policisti.
Končan prvi remont črpalne hidroelektrarne Avče Končan prvi remont črpalne hidroelektrarne Avče V Soških elektrarnah Nova Gorica so po osmih letih obratovanja končali prvi remont agregata črpalne hidroelektrarne Avče. Končali so ga pred načrtovanim rokom.
Ob dnevu Zemlje: slovenski odpadki spet gorijo, interventni zakon pa ne deluje Ob dnevu Zemlje: slovenski odpadki spet gorijo, interventni zakon pa ne deluje V sortirnici odpadkov podjetja Salomon v Lenartu je ta teden gorelo dvakrat. Požara opozarjata, da se lahko ponovi leto 2017. Tudi zato, ker se kopiči nepobrana embalaža.

Dnevi energetikov: zakaj bi vstopili v virtualno elektrarno

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
energetika   dodaj
Akademija Finance   dodaj
izobraževanje   dodaj
GEN-I dodaj
Blaž Šterk dodaj
 
Čas branja: 2 min
13.03.2019  23:00
Letos mineva sedem let od zagona prve virtualne elektrarne v Sloveniji. Kakšne so slovenske izkušnje s takšnimi storitvami, bomo izvedeli na letošnji konferenci Dnevi energetikov.
Dnevi energetikov: zakaj bi vstopili v virtualno elektrarno
Konferenca Dnevi energetikov je najpomembnejše tradicionalno srečanje slovenskih energetskih menedžerjev. Lanska je bila dvajseta.

Obveščaj me o novih člankih:  
energetika   dodaj
Akademija Finance   dodaj
izobraževanje   dodaj
GEN-I dodaj
Blaž Šterk dodaj

Virtualna elektrarna je orodje, ki omogoča prilagajanje odjema in razpršene proizvodnje električne energije ter sodeluje pri zmanjšanju obremenitev v elektroenergetskem omrežju brez naložb v nove proizvodne vire. Kaj omogoča takšna storitev in kakšne koristi prinaša sodelujočim?

O izkušnjah z virtualnimi elektrarnami in razvoju te storitve pa tudi o sorodnih rešitvah za podjetja, denimo o prilagajanju odjema, bodo na letošnji konferenci Dnevi energetikov govorili strokovnjaki družbe GEN-I.

Nove metode in tehnologije

To pa še zdaleč ni vse. Energetski menedžerji in tudi drugi strokovnjaki, ki se v podjetjih in ustanovah ukvarjajo z racionalno rabo virov, bodo na konferenci dobili številne uporabne informacije. Naštejmo nekatere.

Blaž Šterk iz Interenerga bo predstavil nove metode upravljanja energetskih procesov v podjetjih. Marko Kovač z Instituta Jožefa Stefana (IJS) bo govoril o uporabi novih tehnologij, med drugim tudi vodikovih, in o zamenjavi energentov. O obdelavi in povezovanju baz podatkov pri kakovostnem lokalnem energetskem načrtovanju bo govoril Gašper Stegnar, ki prav tako prihaja z IJS.

Kako se energetskih pregledov lotevajo v Avstriji, bo povedal Jürgen Fluch z avstrijskega inštituta za trajnostne tehnologije AEE. Kako na Švedskem podjetja spodbujajo k prenosu ukrepov, predlaganih v energetskih pregledih, v prakso, pa bo razložila Anette Persson s švedske energetske agencije.

Za manj energije in manj izpustov

Govorci bodo predstavili tudi številne primere dobre prakse. Silvo Balant iz Revoza bo prikazal, kako so v novomeški družbi zmanjšali rabo energije z izrabo odpadne toplote, optimizacijo ogrevanja in drugimi ukrepi. Robert Agnič iz Skaze bo govoril o optimizaciji tehnoloških procesov v tem velenjskem podjetju. Danijel Lisičić iz podjetja JUB in samostojni arhitekt Marko Kramar pa bosta predstavila inovativen sistem kompozitne izolacijske plošče, ki za 40 odstotkov zmanjša rabo energije pri prenovi stavb.

Financiranje, razogljičenje in strategija

Naložbe v energetsko učinkovitost je seveda treba financirati. Kako, bosta povedala Mojca Vendramin iz Eko sklada in Uroš Ačko iz SID banke.

Govorili bomo tudi o tem, kako razogljičiti slovensko energetiko. Naši sogovorniki bodo Hinko Šolinc (ministrstvo za infrastrukturo), Aleksander Mervar (ELES), Martin Novšak (GEN energija), Stojan Nikolić (HSE), Boris Sovič (Elektro Maribor) in drugi.

In ne nazadnje, glavna govornica bo priznana mednarodna strokovnjakinja za energetsko strategijo Gabrielle Walker. Njeno knjigo z naslovom »The Hot Topic, how to avoid global warming while still ­keeping the lights on so v časniku The Times« označili za materialno zmago za sile dobrega. Celoten program konference najdete na spletni strani www.dnevi-energetikov.si.

Na konferenci bomo podelili tudi nagrade za energetsko učinkovite projekte, podjetja in promocijske projekte. Prijave sprejemamo še jutri prek spletne strani Dnevi energetikov.OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Stanovalci blokov, tu boste izvedeli, kako lahko postavite sončno elektrarno

Po novem lahko tudi stanovalci blokov postavijo sončno elektrarno za samooskrbo. To pa še ni vse, za ogrevanje sanitarne vode lahko...