Okolje & energija

Dnevi energetikov: zakaj bi vstopili v virtualno elektrarno

Letos mineva sedem let od zagona prve virtualne elektrarne v Sloveniji. Kakšne so slovenske izkušnje s takšnimi storitvami, bomo izvedeli na letošnji konferenci Dnevi energetikov.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirata

 INEA

HSE

13.03.2019 23:00
Čas branja: 2 min
Dnevi energetikov: zakaj bi vstopili v virtualno elektrarno
Konferenca Dnevi energetikov je najpomembnejše tradicionalno srečanje slovenskih energetskih menedžerjev. Lanska je bila dvajseta.

Virtualna elektrarna je orodje, ki omogoča prilagajanje odjema in razpršene proizvodnje električne energije ter sodeluje pri zmanjšanju obremenitev v elektroenergetskem omrežju brez naložb v nove proizvodne vire. Kaj omogoča takšna storitev in kakšne koristi prinaša sodelujočim?

O izkušnjah z virtualnimi elektrarnami in razvoju te storitve pa tudi o sorodnih rešitvah za podjetja, denimo o prilagajanju odjema, bodo na letošnji konferenci Dnevi energetikov govorili strokovnjaki družbe GEN-I.

Nove metode in tehnologije

To pa še zdaleč ni vse. Energetski menedžerji in tudi drugi strokovnjaki, ki se v podjetjih in ustanovah ukvarjajo z racionalno rabo virov, bodo na konferenci dobili številne uporabne informacije. Naštejmo nekatere.

Blaž Šterk iz Interenerga bo predstavil nove metode upravljanja energetskih procesov v podjetjih. Marko Kovač z Instituta Jožefa Stefana (IJS) bo govoril o uporabi novih tehnologij, med drugim tudi vodikovih, in o zamenjavi energentov. O obdelavi in povezovanju baz podatkov pri kakovostnem lokalnem energetskem načrtovanju bo govoril Gašper Stegnar, ki prav tako prihaja z IJS.

Kako se energetskih pregledov lotevajo v Avstriji, bo povedal Jürgen Fluch z avstrijskega inštituta za trajnostne tehnologije AEE. Kako na Švedskem podjetja spodbujajo k prenosu ukrepov, predlaganih v energetskih pregledih, v prakso, pa bo razložila Anette Persson s švedske energetske agencije.

Za manj energije in manj izpustov

Govorci bodo predstavili tudi številne primere dobre prakse. Silvo Balant iz Revoza bo prikazal, kako so v novomeški družbi zmanjšali rabo energije z izrabo odpadne toplote, optimizacijo ogrevanja in drugimi ukrepi. Robert Agnič iz Skaze bo govoril o optimizaciji tehnoloških procesov v tem velenjskem podjetju. Danijel Lisičić iz podjetja JUB in samostojni arhitekt Marko Kramar pa bosta predstavila inovativen sistem kompozitne izolacijske plošče, ki za 40 odstotkov zmanjša rabo energije pri prenovi stavb.

Financiranje, razogljičenje in strategija

Naložbe v energetsko učinkovitost je seveda treba financirati. Kako, bosta povedala Mojca Vendramin iz Eko sklada in Uroš Ačko iz SID banke.

Govorili bomo tudi o tem, kako razogljičiti slovensko energetiko. Naši sogovorniki bodo Hinko Šolinc (ministrstvo za infrastrukturo), Aleksander Mervar (ELES), Martin Novšak (GEN energija), Stojan Nikolić (HSE), Boris Sovič (Elektro Maribor) in drugi.

In ne nazadnje, glavna govornica bo priznana mednarodna strokovnjakinja za energetsko strategijo Gabrielle Walker. Njeno knjigo z naslovom »The Hot Topic, how to avoid global warming while still ­keeping the lights on so v časniku The Times« označili za materialno zmago za sile dobrega. Celoten program konference najdete na spletni strani www.dnevi-energetikov.si.

Na konferenci bomo podelili tudi nagrade za energetsko učinkovite projekte, podjetja in promocijske projekte. Prijave sprejemamo še jutri prek spletne strani Dnevi energetikov.

Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
IKT
IKT IBM Maximo Application Suite: nova generacija upravljanja fizičnih sredstev v podjetjih

IBM Maximo Application Suite podpira različne strategije upravljanja sredstev – od najenostavnejših do najnaprednejšega prediktivnega...

FINANCE
Dnevnik: spet se začenja prodaja Juba
FINANCE
Za nakup Juba se potegujejo trije strategi
Finance
Petra Sovdat Za nakup Juba se potegujejo trije strategi

Kako napreduje prodaja premaznika iz Dola pri Ljubljani

FINANCE
Okolje & energija
JUB je na obratu na Blokah postavil sončno elektrarno. Kaj jim prinaša?
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar JUB je na obratu na Blokah postavil sončno elektrarno. Kaj jim prinaša?

S 360-kilovatno sončno elektrarno bodo zagotovili dobro šestino potreb po električni energiji v obratu za proizvodnjo toplotno-izolacijskega materiala EPS.

FINANCE
Okolje & energija
(dopolnjeno) Razpad evropskega elektroenergetskega sistema se je začel na Hrvaškem
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (dopolnjeno) Razpad evropskega elektroenergetskega sistema se je začel na Hrvaškem 1

Evropsko sinhrono elektroenergetsko omrežje je 8. januarja razpadlo zaradi tehničnih težav na daljnovodih v Ernestinovem pri Osijeku.

IZVOZNIKI
Novice
Hitro svetovno okrevanje vpliva na stabilnost dobavnih verig v industriji
Izvozniki.si
NoviceAleš Ogorevc Hitro svetovno okrevanje vpliva na stabilnost dobavnih verig v industriji 2

Podjetja Weiler Abrasives, Jub, Incom in Zarja Elektronika smo povprašali, kako se prilagajajo aktualnim izzivom v dobavnih verigah

FINANCE
Okolje & energija
2021 bo živahno investicijsko leto v slovenski energetiki
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar 2021 bo živahno investicijsko leto v slovenski energetiki 1

Letos bodo v slovenski energetiki izvajali številne finančno zahtevne naložbe, med drugim v daljnovod Cirkovce-Pince, elektrarno Mokrice, odlagališče nizko- in srednjeradioaktivnih jedrskih odpadkov, remont jedrske elektrarne, plinsko-parno enoto v Ljubljani