Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
Holding Slovenske elektrarne dobil novo vodstvo Holding Slovenske elektrarne dobil novo vodstvo Nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne je na redni seji za novega generalnega direktorja družbe soglasno imenoval Stojana Nikolića, za poslovnega direktorja pa Viktorja Vračarja.
Ministrstvo sprašuje občine, če katera hoče sežigalnico Ministrstvo sprašuje občine, če katera hoče sežigalnico Kandidata za okoljskega ministra Simona Zajca so zaslišali poslanci odbora za infrastrukturo. Povzemamo nekatere Zajčeve misli.
Zveza Merklove in Macrona se je zaradi podnebja zalomila Zveza Merklove in Macrona se je zaradi podnebja zalomila EU je razdeljena: Francija bi Evropo razogljičila do leta 2050, Nemčija pa ne. Vsaka ima svoje zaveznike.
(video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje (video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje V Krškem je podjetje Amibit razvilo in implementiralo svoj prvi sistem za nadzor toplotnega omrežja.

Dnevi energetikov: zakaj bi vstopili v virtualno elektrarno

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
energetika   dodaj
Akademija Finance   dodaj
izobraževanje   dodaj
GEN-I dodaj
Blaž Šterk dodaj
 
Čas branja: 2 min
13.03.2019  23:00
Letos mineva sedem let od zagona prve virtualne elektrarne v Sloveniji. Kakšne so slovenske izkušnje s takšnimi storitvami, bomo izvedeli na letošnji konferenci Dnevi energetikov.
Dnevi energetikov: zakaj bi vstopili v virtualno elektrarno
Konferenca Dnevi energetikov je najpomembnejše tradicionalno srečanje slovenskih energetskih menedžerjev. Lanska je bila dvajseta.

Obveščaj me o novih člankih:  
energetika   dodaj
Akademija Finance   dodaj
izobraževanje   dodaj
GEN-I dodaj
Blaž Šterk dodaj

Virtualna elektrarna je orodje, ki omogoča prilagajanje odjema in razpršene proizvodnje električne energije ter sodeluje pri zmanjšanju obremenitev v elektroenergetskem omrežju brez naložb v nove proizvodne vire. Kaj omogoča takšna storitev in kakšne koristi prinaša sodelujočim?

O izkušnjah z virtualnimi elektrarnami in razvoju te storitve pa tudi o sorodnih rešitvah za podjetja, denimo o prilagajanju odjema, bodo na letošnji konferenci Dnevi energetikov govorili strokovnjaki družbe GEN-I.

Nove metode in tehnologije

To pa še zdaleč ni vse. Energetski menedžerji in tudi drugi strokovnjaki, ki se v podjetjih in ustanovah ukvarjajo z racionalno rabo virov, bodo na konferenci dobili številne uporabne informacije. Naštejmo nekatere.

Blaž Šterk iz Interenerga bo predstavil nove metode upravljanja energetskih procesov v podjetjih. Marko Kovač z Instituta Jožefa Stefana (IJS) bo govoril o uporabi novih tehnologij, med drugim tudi vodikovih, in o zamenjavi energentov. O obdelavi in povezovanju baz podatkov pri kakovostnem lokalnem energetskem načrtovanju bo govoril Gašper Stegnar, ki prav tako prihaja z IJS.

Kako se energetskih pregledov lotevajo v Avstriji, bo povedal Jürgen Fluch z avstrijskega inštituta za trajnostne tehnologije AEE. Kako na Švedskem podjetja spodbujajo k prenosu ukrepov, predlaganih v energetskih pregledih, v prakso, pa bo razložila Anette Persson s švedske energetske agencije.

Za manj energije in manj izpustov

Govorci bodo predstavili tudi številne primere dobre prakse. Silvo Balant iz Revoza bo prikazal, kako so v novomeški družbi zmanjšali rabo energije z izrabo odpadne toplote, optimizacijo ogrevanja in drugimi ukrepi. Robert Agnič iz Skaze bo govoril o optimizaciji tehnoloških procesov v tem velenjskem podjetju. Danijel Lisičić iz podjetja JUB in samostojni arhitekt Marko Kramar pa bosta predstavila inovativen sistem kompozitne izolacijske plošče, ki za 40 odstotkov zmanjša rabo energije pri prenovi stavb.

Financiranje, razogljičenje in strategija

Naložbe v energetsko učinkovitost je seveda treba financirati. Kako, bosta povedala Mojca Vendramin iz Eko sklada in Uroš Ačko iz SID banke.

Govorili bomo tudi o tem, kako razogljičiti slovensko energetiko. Naši sogovorniki bodo Hinko Šolinc (ministrstvo za infrastrukturo), Aleksander Mervar (ELES), Martin Novšak (GEN energija), Stojan Nikolić (HSE), Boris Sovič (Elektro Maribor) in drugi.

In ne nazadnje, glavna govornica bo priznana mednarodna strokovnjakinja za energetsko strategijo Gabrielle Walker. Njeno knjigo z naslovom »The Hot Topic, how to avoid global warming while still ­keeping the lights on so v časniku The Times« označili za materialno zmago za sile dobrega. Celoten program konference najdete na spletni strani www.dnevi-energetikov.si.

Na konferenci bomo podelili tudi nagrade za energetsko učinkovite projekte, podjetja in promocijske projekte. Prijave sprejemamo še jutri prek spletne strani Dnevi energetikov.OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...

OK & EN
Novice
Novice Šesterica toži EU, ker spodbuja kurjenje lesa, kar povzroča več izpustov kot premog 4

Tožniki iz EU in ZDA dokazujejo, kakšno škodo povzroča Evropi in ZDA direktiva, ki šteje med obnovljive vire tudi lesno biomaso.

OK & EN
Nafta+Plin
Nafta+Plin Arso: Za hidravlično lomljenje na Petišovskem polju potrebna presoja vplivov na okolje 11

Agencija RS za okolje (Arso) je odločila, da bo za črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju, ki mu nasprotujejo...