Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Na ministrstvu za obrambo so pripravili projekt, ki vključuje izdelavo vodika, obnovljive vire, hrambo energije in drugo. Projekt je postal evropski.
Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Povzemamo nekatere ocene škode v primeru odvzema koncesije za izgradnjo hidroelektrarn na Muri.
Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Hidroelektrarna (HE) Mokrice bi, tako kot ostale HE, spremenila rečni prostor in ogrozila ribje vrste, saj omilitveni ukrepi ne delujejo, opozarja Društvo za preučevanje rib Slovenije, ki je doseglo nov postopek o okoljevarstvenem soglasju za to HE.
Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po neuradnih podatkih podjetja Salomon se »izsledki dosedanjih preiskav nagibajo v smer«, da je bil petkov požar v sortirnici odpadkov v Lenartu podtaknjen. Dodajamo pregled inšpekcijskih pregledov sortirnice.
Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Ključen energetski izziv je pridobivanje energije iz nefosilnih virov in ob tem izboljšati življenjski standard, je povedal na konferenci Dnevi energetikov generalni direktor Gen energije Martin Novšak.

Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
energetika   dodaj
Anette Persson dodaj
ISO dodaj
 
Čas branja: 2 min
18.03.2019  00:15
Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih
Foto: Jernej Lasič

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
energetika   dodaj
Anette Persson dodaj
ISO dodaj

Anette Persson deluje na področju energetske politike na Švedskem in v EU od leta 2003 in vodi enoto na Oddelku za energetsko učinkovitost pri Švedski agenciji za energijo.

Na Dnevih energetikov bo govorila o spodbudah industriji za izvajanje ukrepov, predlaganih v energetskih pregledih. Izvajanje takšnih ukrepov je pogosto velik izziv za podjetja.

Na Švedskem so zato pripravili poseben program, v okviru katerega spodbujajo podjetja, da ukrepe s papirja prenesejo v prakso. Spodbujajo jih s pomočjo dodatnih nepovratnih sredstev, s posebno tehnično podporo in s spremljanjem izvajanja ukrepov.

Glavno področje dela Anette Persson so energetski pregledi in energetska učinkovitost v industriji. Sodeluje v več mednarodnih projektih, med drugim tudi v projektu za usklajeno delovanje v okviru izpolnjevanja zahtev Direktive o energetski učinkovitosti (Concerted Action on the Energy Efficiency Directive), kjer predseduje eni od delovnih skupin.

Leta 2007 je bila kot nacionalna strokovnjakinja dodeljena evropski komisiji oziroma takratnemu Generalnemu direktoratu za transport in energijo, kjer je sodelovala pri pripravi zakonodajnih predlogov, povezanih z energetskimi usmeritvami EU do leta 2020.

Med švedskim predsedovanjem EU leta 2009 je kot energetski ataše na Stalnem predstavništvu Švedske pri EU v Bruslju predsedovala delovni skupini za energijo.

Anette Persson nam je odgovorila na nekaj vprašanj.

Kaj je ključno za uspešno uvajanje ukrepov za učinkovito rabo energije v švedski industriji? Kaj potrebujejo v podjetjih?

»V podjetjih se morajo zavedati, kakšen je potencial prihrankov. Pogosto je pomemben. Zelo dober energetski pregled ali sistem za energetski menedžment (ISO 50001) sta ključna za ugotavljanje, kje so možnosti za izboljšanje energetske učinkovitosti.

V večjem delu industrije so velike možnosti prihrankov, na primer pri uporabi toplote ali pri izboljšanju sistema monitoringa in nadzora. Poleg tega imajo naložbe v energetsko učinkovitost tudi dodatne učinke, kot so zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida, izboljšana produktivnost, izboljšanje delovnih pogojev, na primer manj hrupa, boljši zrak.

Pri načrtovanju naložb v energetsko učinkovitost je treba upoštevati tudi takšne stranske učinke.«

Kateri elementi švedske podporne sheme so najbolj pomembni? Kaj se lahko naučimo od uvajanja švedskih podpornih shem?

»Najpomembnejši element švedske podporne sheme je finančna podpora, ki sproži aktivnosti v podjetjih. Švedska shema lahko zagotovi podporo za do polovico stroškov pripravljalnih del, pri naložbah pa do 30 odstotkov investicijskih stroškov.

Za številna podjetja je dodatna podpora ključna za uvajanje ukrepov energetske učinkovitosti. Takšna podpora pa spodbudi zanimanje tudi med podjetji, v katerih dotlej niso namenjali veliko pozornosti energetski učinkovitosti.

Za uspeh je ključen aktiven dialog, v katerem v podjetjih izvedo, kakšna podpora je na razpolago, in v katerem s pogovorijo o projektnih zamislih.«


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Stanovalci blokov, tu boste izvedeli, kako lahko postavite sončno elektrarno

Po novem lahko tudi stanovalci blokov postavijo sončno elektrarno za samooskrbo. To pa še ni vse, za ogrevanje sanitarne vode lahko...