Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Na ministrstvu za obrambo so pripravili projekt, ki vključuje izdelavo vodika, obnovljive vire, hrambo energije in drugo. Projekt je postal evropski.
Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Povzemamo nekatere ocene škode v primeru odvzema koncesije za izgradnjo hidroelektrarn na Muri.
Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Hidroelektrarna (HE) Mokrice bi, tako kot ostale HE, spremenila rečni prostor in ogrozila ribje vrste, saj omilitveni ukrepi ne delujejo, opozarja Društvo za preučevanje rib Slovenije, ki je doseglo nov postopek o okoljevarstvenem soglasju za to HE.
Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po neuradnih podatkih podjetja Salomon se »izsledki dosedanjih preiskav nagibajo v smer«, da je bil petkov požar v sortirnici odpadkov v Lenartu podtaknjen. Dodajamo pregled inšpekcijskih pregledov sortirnice.
Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Ključen energetski izziv je pridobivanje energije iz nefosilnih virov in ob tem izboljšati življenjski standard, je povedal na konferenci Dnevi energetikov generalni direktor Gen energije Martin Novšak.

(prejeli smo) Pot k večji rabi trajnih in obnovljivih energetskih virov

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
energetika   dodaj
GEN-I dodaj
Alpe Adria Green dodaj
Božo Dukić dodaj
 
Čas branja: 1 min
02.04.2019  12:25
(prejeli smo) Pot k večji rabi trajnih in obnovljivih energetskih virov

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
energetika   dodaj
GEN-I dodaj
Alpe Adria Green dodaj
Božo Dukić dodaj

Pred petimi leti smo somišljeniki ustanovili Združenje za energetsko neodvisnost Slovenije (ZENS) in izvedli več promocijskih aktivnosti. Združenje smo ustanovili tudi zato, da lažje vzpostavljamo stik z državnimi ustanovami, povezanimi z energetiko, na primer z ministrstvi za infrastrukturo, okolje in gospodarstvo.

Pred dnevi smo zasledili samohvalo ene od NVO, ki pravi, da sodi med najzaslužnejše za pripravo uredbe o samooskrbi z električno energijo. Zapisu bi verjeli, če ne bi vedeli, da je bila prav ta NVO tudi članica Koalicije za Volovjo reber, ki je nasprotovala gradnji vetrnih elektrarn na Volovji rebri.

Leta 2015 smo v ZENS izvedli prvi strokovni posvet, namenjen novinarjem. Udeležencem smo predstavili slovensko energetiko. Kmalu potem je bila sprejeta Uredba o samooskrbi z električno energijo.

V letu 2017 smo izvedli strokovni posvet o ustanavljanju energetskih zadrug in začeli z aktivnostmi za spremembo omejitve z 11 kilovatov na višjo omejitev. Pri tem nas je podprlo tudi podjetje GEN-I, ki je kot prvo postavilo takšno elektrarno na stanovanjskem bloku na Jesenicah.

Omenjeno NVO bi pričakovali na svečanem odprtju te elektrarne, pa jih ni bilo videti.

V letošnjem letu smo skupaj z Alpe Adria Green in Združenjem ekoloških gibanj Slovenije izvedli strokovni posvet o termični obdelavi odpadkov. Rezultat je bolj pogumno pojavljanje medijskih prispevkov o tej tematiki.

Še enkrat pa navajamo, da sodijo sončna, geotermalna, vetrna in vodna energija med trajne energetske vire, naravni produkti (biomasa) pa med obnovljive vire energije. Vemo, da je za spremembo terminologije potrebno veliko časa. Poglejmo samo, koliko časa je bil v uporabi izraz alternativni viri energije, predno smo vsi skupaj sprejeli izraz obnovljivi viri. Kdor se poklicno ukvarja s to problematiko, bo sprejel podrobnejše pojmovanje o trajnih in obnovljivih energetskih virih.

In za konec še bistveno o rabi trajnih in obnovljivih virov energije. Investitor z njimi nadomešča fosilne energente in s prihranki povrne svojo naložbo. Ekonomsko gibalo je cena fosilnih energentov s pripadajočimi davščinami. S spoštovanjem podnebnega sporazuma za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov vstopamo v novo, neznano obdobje. In zato razumemo vse trgovce z nafto, da zadržujejo razvoj rabe trajnih in obnovljivih energetskih virov, kolikor le morejo.

Božo Dukić je tajnik Združenja za energetsko neodvisnost Slovenije ZENS.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Stanovalci blokov, tu boste izvedeli, kako lahko postavite sončno elektrarno

Po novem lahko tudi stanovalci blokov postavijo sončno elektrarno za samooskrbo. To pa še ni vse, za ogrevanje sanitarne vode lahko...