Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Na ministrstvu za obrambo so pripravili projekt, ki vključuje izdelavo vodika, obnovljive vire, hrambo energije in drugo. Projekt je postal evropski.
Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Povzemamo nekatere ocene škode v primeru odvzema koncesije za izgradnjo hidroelektrarn na Muri.
Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Hidroelektrarna (HE) Mokrice bi, tako kot ostale HE, spremenila rečni prostor in ogrozila ribje vrste, saj omilitveni ukrepi ne delujejo, opozarja Društvo za preučevanje rib Slovenije, ki je doseglo nov postopek o okoljevarstvenem soglasju za to HE.
Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po neuradnih podatkih podjetja Salomon se »izsledki dosedanjih preiskav nagibajo v smer«, da je bil petkov požar v sortirnici odpadkov v Lenartu podtaknjen. Dodajamo pregled inšpekcijskih pregledov sortirnice.
Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Ključen energetski izziv je pridobivanje energije iz nefosilnih virov in ob tem izboljšati življenjski standard, je povedal na konferenci Dnevi energetikov generalni direktor Gen energije Martin Novšak.

(foto) Kako so v Zdravilišču Radenci z Resalto prihranili pri filtriranju bazenske vode

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
energetika   dodaj
naložbe podjetij   dodaj
 
Čas branja: 3 min
07.04.2019  23:00
V Zdravilišču Radenci so izvedli projekt reciklaže pralnih vod peščenih filtrov z ultrafiltracijo. Družba Resalta je projekt prijavila na razpis Financ za energetsko učinkovit projekt.
(foto) Kako so v Zdravilišču Radenci z Resalto prihranili pri filtriranju bazenske vode
S sistemom ultrafiltracije so na leto povprečno reciklirali 19.387 kubičnih metrov vode in rekuperirali 368 megavatnih ur toplote.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
energetika   dodaj
naložbe podjetij   dodaj

V Zdravilišču Radenci je deset bazenov s skupno površino 1.460 kvadratnih metrov. Bazensko vodo morajo zaradi zagotavljanja ustreznih higienskih razmer filtrirati. Filtracija poteka skozi peščene filtre, ki jih morajo občasno oprati. Za pranje so do nedavnega uporabljali svežo vodo, ki so jo pred uporabo ogreli, po pranju pa spuščali v kanalizacijo.

Načrt: za 85 odstotkov manjši izpust vode za pranje

V družbi Resalta so pripravili projekt za znižanje stroškov sveže vode in toplote in optimiziranje procesa pranja peščenih filtrov v pomurskem zdravilišču. Tehnično rešitev so pripravili na podlagi podatkov o velikosti bazenov, količini vode, dovedene v bazene, količini vode, potrebne za pranje filtrov, urniku pranja filtrov in drugih obratovalnih podatkov. Predvideli so, da bodo s sistemom ultrafiltracije zmanjšali izpust vode za pranje filtrov v kanalizacijo za 85 odstotkov.

Optimizacija ultrafiltracijske naprave

Po vgradnji sistema ultrafiltracije so odpadno vodo od pranja bazenskih filtrov preusmerili v bazen s prostornino 80 kubičnih metrov. V bazenu so dodatno montirali potopno mešalo, ki enakomerno porazdeli trde delce v vodi in prepreči njihovo posedanje na dno bazena. Tako zagotovijo enakomerno obremenjenost sistema ultrafiltracije, zmanjšajo porabo časa, količino čistilnega sredstva za čiščenje membran in predvsem nevarnost biološke razgradnje trdih delcev. S tem so dosegli optimalno velikost ultrafiltracijske naprave, ki obratuje čim več časa na optimalni obremenitvi in zaseda čim manj prostora.

Najprej odstranijo večje nečistoče

Sistem ultrafiltracije napajajo iz cevi, ki poteka iz bazena z volumnom 80 kubičnih metrov, pred tem pa ni bila v uporabi. Odpadno vodo peljejo skozi vmesni rezervoar do predfiltracije, kjer odstranijo večje nečistoče, kot so lasje, koža in drugo. Predfiltrirana odpadna voda nadaljuje pot v ultrafiltracijo, izločene nečistoče pa v rezervoar za egalizacijo.

Ultrafiltracija je sestavljena iz treh modulov, ki delujejo neodvisno. Med čiščenjem enega modula druga dva normalno delujeta. Izločene nečistoče odvajajo v rezervoar za egalizacijo, od tam pa v kanalizacijo. Filtrirano vodo iz ultrafiltracije zbirajo v rezervoarju filtrirane vode, iz njega pa polnijo kompenzacijske bazene.

Postrojenje lahko vodijo daljinsko

Postrojenje ultrafiltracije se z električno energijo napaja iz najbližjega električnega brazdelilnika. Elektroomara postrojenja je montirana zraven ultrafiltracijskih modulov in vsebuje zaščitne in posluževalne elemente, kot so stikala in varovalke, ter krmiljenje postrojenja. Vodenje postrojenja je lokalno na panelu in daljinsko. V elektroomari je izvedeno merjenje porabe električne energije postrojenja. Merjenje izvajajo s točnostjo, ki velja za obračunske meritve.

Ocenjeni in dejanski prihranki

Kako so pred izvedbo projekta ocenili prihranke? Ocena prihrankov vode in energije je temeljila na obratovalnih podatkih Zdravilišča Radenci. Letna ocenjena količina vode za pranje peščenih filtrov je 36.500 kubičnih metrov. Ob predpostavki, da bi nov sistem ultrafiltracije zagotovil 85-odstotno vračanje vode, bi to pomenilo prihranek sveže vode 31.025 kubičnih metrov na leto. Ocenili so tudi prihranek pri porabi, saj ima reciklirana voda temperaturo od 30 do 35 stopinj in je ni treba ogrevati tako kot svežo vodo, ki ima povprečno 15 stopinj. Prihranek pri porabi toplote so ocenili na 719 megavatnih ur na leto.

Projekt obratuje od konca leta 2016. Med izvedbo so vgradili tudi merilnik količine reciklirane vode in količine rekuperirane toplote. Mesečni podatki so prikazani v tabelah.

S sistemom ultrafiltracije so na leto povprečno reciklirali 19.387 kubičnih metrov vode in rekuperirali 368 megavatnih ur toplote. Manjše količine reciklirane vode in rekuperirane toplote so posledica manjše količine porabljene vode za pranje peščenih filtrov in manjše količine prevzete vode, pri čemer pa s sistemom ultrafiltracije dosegajo predvidene izkoristke, so še zapisali v prijavi na razpis za energetsko učinkovit projekt.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Stanovalci blokov, tu boste izvedeli, kako lahko postavite sončno elektrarno

Po novem lahko tudi stanovalci blokov postavijo sončno elektrarno za samooskrbo. To pa še ni vse, za ogrevanje sanitarne vode lahko...