Slovenski kriptomilijonar postavlja eno največjih baterij v tem delu Evrope Slovenski kriptomilijonar postavlja eno največjih baterij v tem delu Evrope Na Jesenicah bodo jeseni dokončali 13-megavatni baterijski sistem, investitorja sta Damian Merlak, ex Bitstamp, in Roman Bernard, Encom. Dodajamo pregled, kdo v Sloveniji načrtuje postavitev velike sistemske baterije.
ELES daje pobudo: 'Poiščimo nov, velik projekt pametnih omrežij' ELES daje pobudo: 'Poiščimo nov, velik projekt pametnih omrežij' V slovenski elektroenergetiki se je v zadnjem letu veliko premaknilo, zlasti pri hranilnikih, aktivnem odjemu, e-mobilnosti, medsektorskem povezovanju in start-upih, je naštel Uroš Salobir iz družbe ELES. Iščejo pa nov nacionalni projekt.
Priznanje elektroenergetikov tudi novinarju Financ Priznanje elektroenergetikov tudi novinarju Financ Na konferenci Združenja slovenskih elektroenergetikov CIGRE-CIRED so podelili priznanja in plakete za življenjsko delo, izjemne dosežke in tudi za novinarske prispevke.

Velenjska občina se je s HSE in Tešem sodno poravnala glede plačila odškodnine

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 1 min
08.04.2019  14:00
Velenjska občina se je s Holdingom Slovenske elektrarne (HSE) in Termoelektrarno Šoštanj (Teš) sodno poravnavala glede plačila odškodnine za okoljsko škodo za leto 2016 v višini 750.000 evrov. Teš je z nasprotno tožbo od občine namreč zahteval vračilo plačane pogodbene odškodnine za okoljsko škodo za 2014 in 2015 v višini 1,8 milijona evrov.
avtor
Velenjska občina se je s HSE in Tešem sodno poravnala glede plačila odškodnine
Foto: Jure Makovec

Obveščaj me o novih člankih:  

Kljub vloženi in nasprotni tožbi sta si velenjska občina in Teš skupaj s HSE kot Teševim lastnikom prizadevali rešiti predmet spora, zaradi česar so potekala redna pogajanja med udeleženci sodnega spora.

Glede na negotov izid obeh gospodarskih sporov je sklenitev sodne poravnave ugodna tako za velenjsko občino, kot tudi za Teš, je razvidno iz gradiva za torkovo sejo velenjskega mestnega sveta, na kateri bodo svetniki odločali o pooblastilu županu Bojanu Kontiču za podpis sodne poravnave.

Po oceni vodstva velenjske občine bi bila v primeru, da s svojim tožbenim zahtevkom, ki ga je vložila marca lani, na sodišču ne bi uspela, obveznost plačila Tešu v višini 1,8 milijona evrov za njen proračun zelo velika obremenitev.

Velenjska občina bo na podlagi sklenjenega sporazuma o ureditvi medsebojnih razmerij in sklenjene sodne poravnave Tešu odpisala dolg v višini 750.000 evrov, vendar bo, kot izhaja iz sklenjenega sporazuma, na drugi strani pridobila sredstva za izvedbo projektov, ki bodo prispevali k izboljšanju kakovosti življenja prebivalcev lokalne skupnosti.

Teš in velenjska občina bosta tako pristopila k pripravi skupnega projekta nakupa avtobusov na gorivne celice ali vodik in izgradnjo polnilnice za vodik ter proizvodne enote vodika, zanj pa si bosta skupaj prizadevali prejeti nepovratna sredstva, ki so pogoj za njegovo izvedbo.

Teš bo zgradil polnilnice za vodik za osebna vozila in avtobuse, ob tem pa velenjski občini vodik zagotavljal 10 let od začetka obratovanja polnilnice ter sofinanciral nakup avtobusov na gorivne celice v višini 50 odstotkov izdatka občine, vendar največ do višine 300.000 evrov.

Če do realizacije omenjenega projekta ne bo prišlo najpozneje do konca leta 2020, bosta občina in Teš pristopila k izvedbi drugih projektov, ki se nanašajo na izboljševanje kakovosti življenja prebivalcev Velenja, in sicer bo Teš zagotovil enak obseg financiranja, kot bi ga sicer zagotovil pri izvedbi skupnega projekta omenjenega nakupa avtobusov.

S sklenitvijo sodnega sporazuma bosta velenjska občina in Teš umaknili tožbi, skupaj s HSE pa bosta ustanovila še posebno komisijo, ki bo iskala možnosti za znižanje obratovalnih stroškov in posledično znižanje cene toplotne energije iz Teša.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski kriptomilijonar postavlja eno največjih baterij v tem delu Evrope 1

Na Jesenicah bodo jeseni dokončali 13-megavatni baterijski sistem, investitorja sta Damian Merlak, ex Bitstamp, in Roman Bernard, Encom....

OK & EN
Novice
Novice Lani sprejeta gradbena zakonodaja pred prvimi spremembami

V dveh tednih bodo v javni razpravi predlogi sprememb gradbene zakonodaje, je napovedal državni sekretar na ministrstvu za okolje in...

OK & EN
Trajnostni razvoj
Trajnostni razvoj Težko je verjeti: na Novi Zelandiji denar raste na drevesih, v Sloveniji je gozd vir ogljika 3

»Denar res raste na drevesih,« je za portal stuff.co.nz zatrdila novozelandska kmetica Marlene Anderson. Govorila je v šali, a je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (intervju, video) Kdo se boji hidroelektrarn na Muri in Savi? 5

O vzrokih in posledicah zapletov pri gradnji hidroelektrarn smo govorili z direktorjema Dravskih elektrarn Maribor Andrejem Tumpejem in...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako v Sloveniji nastaja nov segment elektrotrga

Predlog sprememb energetskega zakona vključuje določilo, ki bi operaterjem baterijskih sistemov in upravljavcem odjema električne...

OK & EN
Novice
Novice 'V primerjavi z zgodbami iz energetike je Alan Ford resna literatura' 19

Objavljamo nekatere misli s foruma o novostih pri obnovljivih virih na konferenci Energetika in okolje.

OK & EN
Novice
Novice Zakaj bežigrajski stadion ne potrebuje okoljevarstvenega dovoljenja 1

Razliko med celovito presojo vplivov na okolje, presojo vplivov na okolje, okoljevarstvenim dovoljenjem in okoljevarstvenim soglasjem je...