Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Na ministrstvu za obrambo so pripravili projekt, ki vključuje izdelavo vodika, obnovljive vire, hrambo energije in drugo. Projekt je postal evropski.
Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Povzemamo nekatere ocene škode v primeru odvzema koncesije za izgradnjo hidroelektrarn na Muri.
Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Hidroelektrarna (HE) Mokrice bi, tako kot ostale HE, spremenila rečni prostor in ogrozila ribje vrste, saj omilitveni ukrepi ne delujejo, opozarja Društvo za preučevanje rib Slovenije, ki je doseglo nov postopek o okoljevarstvenem soglasju za to HE.
Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po neuradnih podatkih podjetja Salomon se »izsledki dosedanjih preiskav nagibajo v smer«, da je bil petkov požar v sortirnici odpadkov v Lenartu podtaknjen. Dodajamo pregled inšpekcijskih pregledov sortirnice.
Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Ključen energetski izziv je pridobivanje energije iz nefosilnih virov in ob tem izboljšati življenjski standard, je povedal na konferenci Dnevi energetikov generalni direktor Gen energije Martin Novšak.

Kako so na koprski fakulteti odstranili vlago iz zidov

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
energetika   dodaj
gradbeništvo   dodaj
Koper   dodaj
Fakulteta za... dodaj
Univerza na... dodaj
 
Čas branja: 2 min
08.04.2019  23:30
Družba za razvoj tehnologij X4DATA je na razpis za energetsko učinkovit projekt prijavila aplikacijo tehnologije pulzne elektroosmoze pri izsuševanju podzemnih betonskih struktur.
Kako so na koprski fakulteti odstranili vlago iz zidov

Obveščaj me o novih člankih:  
energetika   dodaj
gradbeništvo   dodaj
Koper   dodaj
Fakulteta za... dodaj
Univerza na Primorskem dodaj

V prijavi družbe X4DATA so najprej pojasnili, kaj se dogaja s podzemno betonsko konstrukcijo objektov, ki so postavljeni na območju vpliva podzemne vode.

Deformirano stanje konstrukcije ustvarja pogoje za nastanek dodatnih mikrorazpok v betonu. Vsebnost vlage v betonski konstrukciji se povečuje, hkrati pa raste relativna vlažnost v podzemnih prostorih objekta. Višja relativna vlažnost spreminja pogoje delovanja sistemov za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje oziroma sistemov HVAC (heating, ventilation, air conditioning). Negativne tlačne razmere v objektu pa povzročajo kondenzacijo vlage in nastanek plesni.

Kaj je elektroosmoza

Podzemne dele betonske konstrukcije zato zaščitijo s pulzno elektroosmotsko zaščito. Tako oblikujejo razmere za izsuševanje betona, preprečevanje vdora podzemne vode in za zmanjšanje ambientalne relativne vlage v podzemnih prostorih.

Elektroosmoza je tehnološki sistem za odstranjevanje vode iz drobnozrnatih tal in gline, uspešno pa se uveljavlja tudi v betonskih konstrukcijah. Sistem uporablja zelo nizek električni naboj. Prenesejo ga prek prevodnih elektrod v obliki sond ali žic, nameščenih v dele betonskih sten ali stropov, iz katerih je treba odstraniti vodo.

Pogoji za elektroosmozo se oblikujejo pod vplivom pulzirajočega električnega polja, elektroosmoza pa sproži gibanje vodnih molekul. S pulznim generatorjem električnega toka ustvarijo električno polje. Tok uvajajo v sistem katod in anodno mrežo.

Postavitev sistema

Anodno mrežo vgradijo z notranje strani betonske strukture. Sestavljena je iz titanovih žic premera 1,6 milimetra. Takšne žice so korozijsko odpornejše. Vgradijo jih 23 milimetrov globoko in obdajo s prevodnim slojem. Sistem katodnih palic pa vgradijo skozi betonski profil v smeri zunanjih zemeljskih slojev. Palice so običajno jeklene, prevlečene z bakrenim slojem in dolge od 1,2 do 1,5 metra.

Pozitivne elektrode namestijo v rastru med 800 in 1.200 milimetrov, odvisno od debeline in lastnosti betona. Negativno elektrodo pa namestijo v tla zunaj stavbe. Oba sklopa elektrod sta priključena skozi razdelilno omarico na glavno krmilno enoto.

Način delovanja

Ko je električna energija vklopljena, se voda ionizira in giblje proti negativni elektrodi v vlažnem zemeljskem sloju na zunanji strani betonske strukture. Voda začne izhajati iz betona, v času delovanja elektroosmotske zaščite pa sistem preprečuje, da bi vdrla v strukturo. Vlažni predeli betona se zato osušijo in ostanejo suhi. Dokler je električna energija vklopljena, zaščita prepreči prodiranje skozi beton tudi vodi s hidrostatskim tlakom 600 metrov oziroma 60 barov.

Napetost pri elektroosmotski zaščiti je zelo nizka in znaša 24 voltov, tok je enosmeren. Zaščita je varna na dotik. Anoda in katoda sta zunaj dosega. Pulzirajoči tok, ki se generira v krmilni enoti, je v elektroosmotsko zaščito uveden s tokovno zanko. Izolirani kabli so debeli 1,5 milimetra.

Pred začetkom delovanja elektroosmotske zaščite vgradijo v betonsko konstrukcijo sonde za meritev temperature vlage v betonu. Kjer je vlaga močno povišana, vgradijo sonde na različnih višinah. Konfiguracijo elektroosmotske zaščite lahko nadgradijo, med delovanjem pa lahko posamezne sklope dodajo ali odstranijo.

Praktična uporaba

Elektroosmotsko zaščito so uporabili na objektu Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem. Globinska relativna vlaga betonskih struktur objekta je bila stoodstotna. Na celotnem obodu podzemnih struktur pa je bil vpliv podtalne vode s tlakom štiri bare. Po 30 dneh delovanja zaščite so površinsko vlago betona zmanjšali povprečno za 60 odstotkov, globinsko pa povprečno za 22 odstotkov. Ambientalno relativno vlago v podzemnih prostorih so v povprečju zmanjšali za 28 odstotkov pri razmeroma stalni temperaturi zraka. Energetsko bilanco so z začetnih 31,2 vata zmanjšali na 22,87 vata.OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Stanovalci blokov, tu boste izvedeli, kako lahko postavite sončno elektrarno

Po novem lahko tudi stanovalci blokov postavijo sončno elektrarno za samooskrbo. To pa še ni vse, za ogrevanje sanitarne vode lahko...