Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Na ministrstvu za obrambo so pripravili projekt, ki vključuje izdelavo vodika, obnovljive vire, hrambo energije in drugo. Projekt je postal evropski.
Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Povzemamo nekatere ocene škode v primeru odvzema koncesije za izgradnjo hidroelektrarn na Muri.
Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Hidroelektrarna (HE) Mokrice bi, tako kot ostale HE, spremenila rečni prostor in ogrozila ribje vrste, saj omilitveni ukrepi ne delujejo, opozarja Društvo za preučevanje rib Slovenije, ki je doseglo nov postopek o okoljevarstvenem soglasju za to HE.
Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po neuradnih podatkih podjetja Salomon se »izsledki dosedanjih preiskav nagibajo v smer«, da je bil petkov požar v sortirnici odpadkov v Lenartu podtaknjen. Dodajamo pregled inšpekcijskih pregledov sortirnice.
Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Ključen energetski izziv je pridobivanje energije iz nefosilnih virov in ob tem izboljšati življenjski standard, je povedal na konferenci Dnevi energetikov generalni direktor Gen energije Martin Novšak.

Zakaj so prebivalci blokov pri elektrifikaciji drugorazredni državljani

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
energetika   dodaj
fotovoltaika   dodaj
Nuklearna... dodaj
Andrej Jordan dodaj
Robert Jelenc dodaj
 
Čas branja: 1 min
09.04.2019  21:00  Dopolnjeno: 09.04.2019 21:00
Zakaj so prebivalci blokov pri elektrifikaciji drugorazredni državljani
Pri omizju o energetskih možnostih v večstanovanjskih stavbah so sodelovali (z desne) Robert Jelenc, GEN-I Sonce, Teo Bunta, Implera, Andrej Jordan, ZENS in finančna svetovalka Katja Damij.
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  

Za pripravo tople sanitarne vode z električnimi grelniki oziroma bojlerji porabimo v Sloveniji četrtino vse v Jedrski elektrarni Krško proizvedene električne energije, je povedal Andrej Jordan iz ZENS na omizju o energetskih možnostih v slovenskih blokih.

Omizje je organiziralo Združenje za energetsko neodvisnost Slovenije (ZENS).

Za pripravo tople sanitarne vode lahko bojlerje zamenjamo s toplotnimi črpalkami na energijo zemlje ali podtalnice, so zapisali v sporočilu ZENS. Zaradi hrupa pa odsvetujejo uporabo toplotne črpalke z rabo energije zunanjega zraka. Naložba se v bloku povrne v štirih ali petih letih, in sicer zaradi manjše rabe energije. Prvi takšen primer so pred nekaj leti izvedli v bloku na Jesenicah.

Robert Jelenc iz podjetja GEN-I Sonce je predstavil prvo skupinsko sončno elektrarno, postavljeno na istem bloku na Jesenicah. Natančneje povedano, postavili so dve elektrarni, kar dopušča doslej veljavna uredba o samooskrbi. Maja bo začela veljati nova uredba, ki bo omogočila postavljanje samooskrbnih elektrarn z večjo nazivno močjo. Takšna naložba se bo povrnila v od sedmih do osmih letih.

Pri omizju je sodeloval tudi Teo Bunta iz podjetja Implera, ki je postavil prvo polnilnico na večstanovanjski stavbi. Po besedah Bunte je bilo najtežje pridobiti soglasje 75 odstotkov stanovalcev bloka, tehnologija za polnilnico pa je bila standardna. Ker bo e-vozil vse več, lahko pričakujemo tudi vse več polnilnic.

Pogovor je končala finančna svetovalka Katja Damij s predstavitvijo subvencij za učinkovito rabo in obnovljive vire. Medtem ko lahko zasebni investitorji v individualnih stavbah pridobijo več takšnih subvencij, pa imajo prebivalci blokov precej manj možnosti. Prebivalci blokov so glede tega drugorazredni državljani, so zapisali v sporočilu združenja ZENS.OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Stanovalci blokov, tu boste izvedeli, kako lahko postavite sončno elektrarno

Po novem lahko tudi stanovalci blokov postavijo sončno elektrarno za samooskrbo. To pa še ni vse, za ogrevanje sanitarne vode lahko...