(foto) Jelovica hiše: proizvedejo več energije, kot je porabijo (foto) Jelovica hiše: proizvedejo več energije, kot je porabijo »Na Finskem nimamo takšne tovarne, kot je Jelovica,« je ugotovil finski predsednik Sauli Niinistö, ko si je med nedavnim obiskom Slovenije ogledal podjetje Jelovica hiše.
(foto) Kronotermova toplotna črpalka, ki so jo Nemci uvrstili na prvo mesto v Evropi (foto) Kronotermova toplotna črpalka, ki so jo Nemci uvrstili na prvo mesto v Evropi V podjetju Kronoterm so predstavili nov model toplotne črpalke, ki je seznamu nemškega urada BAFA zasedla prvo mesto po sezonski učinkovitosti med 1.175 toplotnimi črpalkami v Evropi.

(video) S projektom Nedo do bolj kakovostne dobave elektrike na kritičnih mestih

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
elektrika   dodaj
energetika   dodaj
ELES dodaj
Hitachi dodaj
Elektro Celje dodaj
 
Čas branja: 2 min
10.04.2019  02:15
Projekt Nedo je mednarodni projekt pametnih omrežij in pametnih skupnosti v okviru partnerstva med japonsko agencijo NEDO in družbo ELES, so zapisali v prijavi projekta na razpis za energetsko učinkovit projekt.
(video) S projektom Nedo do bolj kakovostne dobave elektrike na kritičnih mestih
Tako so novembra 2017 odprli prvi srednje-/nizkonapetostni regulacijski transformator slovenskega proizvajalca. Z leve Boris Kupec, Elektro Celje, Aleksander Mervar, ELES, in Jernej Horvat, Kolektor Sisteh.
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  
elektrika   dodaj
energetika   dodaj
ELES dodaj
Hitachi dodaj
Elektro Celje dodaj

Nedo je po vsebini zelo kompleksen projekt, so nadaljevali v družbi ELES, sistemskem operaterju prenosnega elektroenergetskega omrežja: »Projekt vključuje številna področja pametnih skupnosti in pametnih omrežij in jih povezuje v učinkovito celoto.«

Nosilni družbi projekta sta ELES in japonski Hitachi, v izvedbo pa je vključenih več kot 30 podjetij, med njimi so lastniki infrastrukture, izvajalci in ponudniki rešitev.

Dve fazi projekta

Projekt je razdeljen v dve fazi. Prvo so začeli izvajati konec leta 2016 in bo trajala do konca leta 2019, izvajajo pa jo na lokacijah transformatorskih postaj RTP Slovenj Gradec v omrežju Elektra Celje in RTP Breg Elektra Maribor. Drugo fazo so začeli izvajati septembra lani, končali pa jo bodo aprila 2021.

Sodobna oprema in napredne funkcionalnosti

V okviru projekta bodo vgradili sodobno opremo, kot so regulacijski transformatorji, odklopniki, sistemi vodenja distribucijskega omrežja, in razvili številne napredne funkcionalnosti. Nekaj primerov: koordinirana regulacija napetosti, lokalizacija in izolacija okvar ter vnovična vzpostavitev napajanja, obratovanje v zaprti zanki, konservativna regulacija napetosti, kratkoročna napoved odjema in razpršene proizvodnje po točkah v omrežju.

Koristi na ravni prenosnega omrežja

Sodobna oprema in napredne funkcionalnosti sestavljajo skupaj z infrastrukturo napredno infrastrukturo pametnih omrežij in pametnih skupnosti, so nadaljevali v prijavi na energetsko učinkovit projekt. Večino dejavnosti v okviru projekta Nedo sicer izvajajo pri nižjih napetostih, vendar pa se koristi izvajanja naprednih funkcionalnosti pokažejo predvsem na ravni prenosnega elektroenergetskega omrežja.

Obnovljivi viri in prehod dela odjema na električno energijo, na primer ogrevanje s toplotnimi črpalkami in električna vozila, se večinoma sicer dogajajo na nižjih napetostnih ravneh, vendar pa njihov agregiran učinek vpliva na obratovanje in razvoj prenosnega omrežja, zato je ključnega pomena večja koordinacija dejavnosti med deležniki elektroenergetskega sistema.

Tudi najmanjši bodo lahko sodelovali pri izravnalni shemi

Rezultat projekta bo napredna infrastruktura, ki bo družbi ELES pomagala izpolniti zakonske zahteve in izboljšati kakovost storitve za odjemalce električne energije z uporabo trajnostnih in do okolja prijaznih rešitev.

Objektni cilji projekta so postavitev napredne infrastrukture pametnih omrežij in pametnih skupnosti na več lokacijah po Sloveniji ter razvoj naprednih funkcionalnosti. Namenski cilj projekta pa je povečanje konkurenčnosti ponudbe terciarne rezerve z uvedbo novih mehanizmov za 0,5 megavata in omogočiti sodelovanje pri izravnavi sistema tudi najmanjšim odjemalcem.

Manj omrežja bo treba kablirati

V prijavi so našteli dosežene prihranke in koristi od projekta:

● V okviru projekta so aktivirali 800 malih odjemalcev za pomoč pri izravnavi sistema. Skupno so nadomestili 1.584 kilovatnih ur električne energije, ki bi jo sicer morali aktivirati v klasičnih elektrarnah.

● Mali odjemalci s priključno močjo pod 43 kilovatov, ki so sodelovali pri projektu, so dobili sodoben in inovativen cenik za omrežnino. Cenik bo spodbujal obremenitve v času, ki ustreza operaterju omrežja. Operater o tem obvesti odjemalce 24 ur prej. V okviru projekta so izvedli 50 ur aktivacij in merili odziv malih odjemalcev. Ugotovili so, da so mali odjemalci v povprečju zmanjšali obremenitve za 20 odstotkov.

● Izvajalci projekta Nedo pričakujejo 50-odstotno skrajšanje kazalnika SAIDI oziroma System Average Interruption Duration Index. Kazalnik pove, koliko traja povprečen izpad električne energije na odjemalca.

● Projekt izvajajo na lokacijah, kjer je kakovost dobave električne energije slabša, z naprednimi funkcionalnostmi jo bodo izboljšali, zato kabliranje omrežja, kar je alternativen ukrep, ne bo potrebno.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski kriptomilijonar postavlja eno največjih baterij v tem delu Evrope 2

Na Jesenicah bodo jeseni dokončali 13-megavatni baterijski sistem, investitorja sta Damian Merlak, ex Bitstamp, in Roman Bernard, Encom....

OK & EN
Novice
Novice Ogljični kuponi kot suho zlato: Belektron je z njimi podeseteril dobiček in podvojil kapital 15

Kaj menite, koliko zaposlenih ima podjetje, ki je lani ustvarilo dobrih 24 milijonov evrov dobička in 737 milijonov evrov prihodkov? Šest.

OK & EN
Odpadki
Odpadki Kako na Vrhniki predelajo avtomobilsko zračno blazino v nakupovalno torbo 2

V Komunalnem podjetju Vrhnika so lani začeli izdelavo nakupovalnih torb in nahrbtnikov iz blaga za zračne blazine. Torbe so negorljive in...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (foto) Kronotermova toplotna črpalka, ki so jo Nemci uvrstili na prvo mesto v Evropi

V podjetju Kronoterm so predstavili nov model toplotne črpalke, ki je seznamu nemškega urada BAFA zasedla prvo mesto po sezonski...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenija je dobila prvo ultra hitro e-polnilnico 31

Münchenska družba Ionity je v Ilirski Bistrici postavila štiri 350-kilovatne polnilnice za električne avte. Projektant in izvajalec je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Subvencije za e-avte: Eko sklad na eni, avtomobilisti na drugi strani 4

Na Eko skladu so pred dnevi objavili nov poziv za subvencije za električna in priključno-hibridna vozila. Zapletlo pa se je pri pogojih...

OK & EN
Novice
Novice 'Dimnikar, ki opozarja na napake v pečeh, ne bo obstal na trgu' 4

Zakon o dimnikarskih storitvah potrebuje popravke, ugotavljajo na obrtni in gospodarski zbornici. Ministrstvo zanje letos ne bo imelo...